Bränt dig i solen? Solbränna och soleksem – Behandlingar och råd - Välkommen till Axelsons Intitute (2023)

Bränt dig i solen? Solbränna och soleksem – Behandlingar och råd - Välkommen till Axelsons Intitute (1)

Många av oss jagar en gyllenbrun nyans på huden under sommarmånaderna. Denna jakt efter den perfekta solbrännan resulterar många gånger i en röd, öm och solskadad hud. I vissa fall även soleksem.

Solbränna, soleksem och solskadad hud blir allt vanligare. Trots hälsovarningar om faran med att vistas i solen för länge utsätter många av oss fortfarande vår hud för solens brinnande strålar. Men vad händer egentligen när man bränner sig och vad kan man göra för att förebygga och skydda sig?

Sola säkert och förhindra solbränna, soleksem och solskador. Här kommer du kunna läsa om behandlingar, hemmametoder och förebyggande åtgärder vid solbränna och soleksem.

För att förstå hur du kan skydda dig och varför det är så viktigt är det bäst att börja med vad det är som egentligen orsakar solbränna?

Vad är det som orsakar solbränna?

Varför blir du solbränd och får solskador? Och varför skiljer det sig så mycket från person till person?

Trots att två personer vistas i solen lika länge och på samma plats kan påföljderna vara väldigt olika. Vissa bränner sig väldigt lätt medans andra kan vara under solens strålar betydligt längre utan att ens bli en gnutta röda. Hur kommer det sig?

Att vi alla reagerar olika på solens strålar förklaras genom att vi har olika hudtyper. Det gör att vissa personer snabbt blir solbrända utan problem och andra får besvär vid solexponering. Vilken hudtyp du har kan vara både individuellt och genetiskt.

Vi blir solbrända av för mycket exponering av ultraviolett (UV) ljus. Det finns flera olika typer av ultraviolett ljus i solens strålar.

UVA – Är den typ av solstrålning som man kan sammankoppla med hudåldring. Dessa strålar är i princip lika starka under hela dagen och tränger ner djupt i huden och orsakar att huden åldras i förtid.

UVB – Är de ultravioletta ljus som förknippas med solbränna. UVB-strålarna är starkare ju högre solen står på himlen. UVB strålarna gör att huden blir bränd och rodnar. Det är en varningssignal på att man exponerat huden i solens strålar för mycket.

UVC – Denna typ av strålning absorberas av atmosfären och når inte jorden och vår hud. Det är därför UVC anses den minst farliga av de ultravioletta strålarna.

Exponering av din kropp mot både UVA och UVB är associerat med att utveckla solskador, hudcancer och annan hudskada.

I det yttre skiktet av huden finns Melanin som är det pigment som ger din hud sin normala färg. När du utsätter dig för UV-ljus skyddar kroppen sig genom att öka produktionen av melanin. Ökad produktion av melanin bygger upp ett framtida skydd av huden. Det görs för att hindra huden från att absorbera mer UV-ljus och ger en mörkare hudton.

Den solbränna som skapas av ökat melanin varar i några veckor eller månader. Under den tiden fungerar solbrännan som ett ökat skydd mot solskador. Det är UVB-strålningen som triggar den ökade produktionen av melanin, mörkare hudton och solbränna. UVA strålarna kan visserligen ge ett mörknande melanin men ökar inte mängden. Istället kan UVA strålarna ge skador djupare ner i huden.

Snabb och hög exponering av UV-ljus kan ge ökad risk för soleksem, olika sjukdomar, påskynda hudens åldrande och reducera immunförsvarets funktion. På det svarar kroppen med att bli röd, bränd, öm och i vissa fall med mer allvarliga symptom.

Vi ska berätta mer om hur du upptäcker solbränna i tid och vilka symptom som kan uppstå när du uppsätts för hög exponering av ultraviolett ljus.

Bränt dig i solen? Solbränna och soleksem – Behandlingar och råd - Välkommen till Axelsons Intitute (3)

Symptom vid solbränna

Alla utsatta delar av din kropp – inklusive dina öronlock, hårbotten och läppar – kan bli solbrända.Du ska även tänka på att täckta områden på kroppen kan ta skada av solens strålar. Vissa kläder är nämligen tunna och släpper igenom solens UV-strålar.

De vanligaste symtomen på att du exponerat huden för mycket UV-strålning kanske du känner igen:

 • Röd hud
 • Rodnad
 • Huden känns varm
 • Klåda
 • Smärta och ömhet
 • Soleksem
 • Torra läppar

Om du har bränt dig mycket kan du få symptom så som:

 • Svullnad
 • Små vätskefyllda blåsor
 • Huvudvärk, feber, illamående
 • Känna dig svag och trött

Tecken och symptom på att du bränt dig visas vanligtvis inom några timmar efter solens exponering.Men det kan ta en dag eller längre för att veta den fulla omfattningen av din solbränna.

När ska man uppsöka en läkare?

Om du får mer allvarliga symtom av din solbrända hud bör du kontakt din läkare. Upplever du till exempel några av dessa symtom kan det vara en bra idé:

 • Uttorkning
 • Svåra brännskador på mer än 15 procent av kroppen
 • Blåsor som täcker en stor del av din kropp
 • Feber, extrem smärta och huvudvärk
 • Förvirring, illamående eller frossa
 • Sök även vård om du märker tecken eller symtom på en infektion.

Allvarlig solbränna kan ibland kräva behandling på ett sjukhus, applicering av speciella krämer eller täckning med förband.

Det finns vissa riskfaktorer som man bör känna till och ta i beaktning när man ger sig ut i solen. Du har väl inte glömt att vissa har det lättare och löper större risk för att bränna sig.

Faktorer och riskzon för solbränna

Alla kan vara i riskzonen för att skada huden i solen. Det gäller oavsett hur mörk eller ljus din hudton är.Det finns dock vissa riskfaktorer som kan göra att vissa har lättare för att bränna sig eller få skador av för mycket sol.

Du ska vara extra försiktig om hur har:

 • Fräknar eller rött hår
 • Mycket blek hud
 • Hudproblem relaterade till ett medicinskt tillstånd, såsompsoriasis
 • En familjehistoria av hudcancer
 • Om du tar mediciner som gör huden mer känslig för solen
 • Om du vistas i ett varmt land eller på hög höjd där solen är mer intensiv

Ifall du har barn glöm inte att barnens hud behöver större skydd mot solen.Bebisar under 6 månaders ålder bör hållas ifrån direkt solljus.

Om du fått någon av de mindre allvarliga symptomen som vi pratat om här finns det vissa huskurer och behandlingar som du kan göra själv för att lindra din solbränna.

Om olyckan är framme hur behandlar och lindrar du solbränna?

Du kan inte bota solbränna eller soleksem, eftersom huden skadats och behöver läka. Men du kan hjälpa till att underlätta läkningsprocessen och svalka det utsatta området för att lindra obehaget.

Så fort du upptäcker att du bränt dig i solen, bör du direkt undvika att vistas i solen. Dessutom är det bra om du direkt kan påbörja behandling av det solskadade området för att bekämpa solens effekter på huden.

Vad kan du göra direkt? Kyl ner!

Ta ett kallt bad eller dusch, alternativt kan du ta en våt trasa med kallt vatten mot det solbrända området. Det finns även vissa kylbalsam du kan köpa.

Drick vatten – Att dricka extra mycket vatten kan hjälpa till att reparera skadan som gjorts genom att kroppen leder mer vätska till huden. Att dricka är också viktigt för att förhindra uttorkning till följd av för mycket tid i solen.

Fuktkräm – att applicera fuktkräm på det solbrända området kan lugna huden och förhindra att den torkar ut. Det som är viktigt är att välja en fuktkräm som inte innehåller alkohol. Det finns flera typer av after sun (efter sol krämer). Även Aloe Vera gel är en vanligt förekommande kräm vid solskada eftersom den ger fukt och en svalkande känsla.

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.

Skydda huden – Skydda det brända området med kläder som inte släpper igenom för mycket sol. Om du har fått blåsor är det viktigt att låta dessa vara. Blåsor bildas på huden för att hjälpa till att läka och förhindra infektioner. Om en blåsa spricker ska den hållas ren och gärna täckas över.

Efter ett tag kommer huden börja fjälla. Kroppen gör sig av med döda och skadade celler. Det är en process som kan vara i flera dagar. Låt huden trilla av naturligt och dra inte av huden.

Hur länge varar solbränna?

Ibland kan det vara svårt att omedelbart inse att man har blivit solbränd eller fått soleksem. Symtomen börjar vanligtvis synas eller kännas omkring4 timmarefter att huden utsatts för solen. Solbränna är ett tecken på att kroppen försöker reparera skadad hud och det kan ta tid.Läkningstiden för solbränna eller en solskada kan variera beroende på hur svår skadan är.

 1. Mild solbränna varar i ungefär 3 dagar.
 2. Måttlig solbrännavarar i ca 5 dagar och följs ofta av att man fjällar.
 3. Allvarlig solbrännakan vara i mer än en vecka och den drabbade personen kan behöva söka medicinsk rådgivning.

Även om de omedelbara effekterna av solbränna kan läka inom några dagar eller veckor kan skadorna ha en mycket långvarig inverkan. UVA-strålar skadar vårt genkodande DNA i kroppens hudceller. Det ger skador på lång sikt som vi inte ser eller märker av vid tillfället för solbrännan.

Hur ska du då skydda dig och på bästa sätt försöka förebygga solskador, soleksem och solbränna?

Vi ger dig tips och råd som är enkla att komma ihåg och följa.

Förebygga solskador och solbränna

En vanlig rekommendation är att hålla sig borta från solen mellan klockan 10:00 till 16:00 när dess strålar är som starkast och UV-exponeringen är störst. Var försiktig även en molnig eller dimmig dag för UV-strålarna når dig i alla fall.

Solljus som reflekteras av vatten, snö eller sand kan också orsaka solbränna. Detta blir exempelvis viktigt om du ska åka skidor eller segla. Dessutom är UV-ljus mer intensivt vid höga höjder: Om du ska vistas på höga höjder blir det extra viktigt att skydda sig.

Här är några tips och råd för att minska huden för exponering av UV-strålning:

Titta på klockan.Solstrålarna är som starkast mellan kl 10 och 16. Om du inte kan stanna inomhus under det tidsintervallet försök hålla dig i skuggan. Försök att planera utomhusaktiviteter under övriga tider.Om du inte kan göra det begränsa hur länge du är i solen.

Ha rätt kläder.Om du måste vara utomhus så kan du ta på dig solskyddande kläder. Exempelvis: En bred hatt, långärmad tröja och byxor. Kom ihåg – Mörka färger ger mer skydd mot soleksem och att solbränna, liksom tätt vävda tyger.

Använd solglasögon när du är ute.Välj solglasögon med UVA och UVB skydd.Kontrollera UV-värdet på etiketten när du köper nya glasögon.Mörkare linser är inte nödvändigtvis bättre vid att blockera UV-strålar.Få hjälp med att hitta solglasögon som passar och sitter nära ditt ansikte. Vissa glasögon har även ”wraparound” ramar som blockerar solljus från alla vinklar.

Undvik solarium.Att använda solarium för att få en bas till solbränna minskar inte risken för bränna dig i solen. Det finns dessutom inget som visar att du bättre undviker soleksem.

Användsolkräm. Täck alla utsatta hudområden med solkräm som ger skydd mot både UVA- och UVB-strålar.Solskyddskrämen bör ha en solskyddsfaktor (SPF) på minst 30 eller högre.

När och hur ska man applicera solskyddsmedel?

 • Applicera solskyddsmedel cirka 30 minuter innan du går ut.
 • Använd solskydd även på molniga dagar eftersom UV-strålar kan tränga genom moln.
 • Applicera mer solkräm varannan timme – eller oftare om dusvettarmycket ellerhar badat.

Använd inte solkräm som har gått ut eller som är mer än tre år gammal. Tänk även på att undvika solkrämer som du kan ta skada av eller som förgiftar våra vatten.

Var medveten om mediciner som ökar din känslighet mot solen.Vissa mediciner kan göra dig mer känslig för solljus. Exempel på sådana mediciner är viss antibiotika, antidepressiva och antipsykotiska läkemedel samt vissa kolesterolsänkande läkemedel.Är du osäker är det bäst att kolla med en läkare och läsa bipacksedeln.

Alla typer av solskydd är också viktiga för att undvika och skydda sig mot soleksem. Har du koll på soleksem och varför så många får detta hudproblem?

Soleksem

Har du efter att ha varit i solen röda utslag som kliar? Då kan du ha fått soleksem.

Hur vet man om man har fått ett soleksem?

Soleksem ger stark klåda och röda utslag. Huden kan också bli varm, svida och soleksemet kan visa sig som flammiga partier på huden. Många förväxlar soleksem med en allergi. Sanningen är den att du i egentlig mening inte är allergisk mot solen.

Det som händer vid soleksem är att solen orsakar en inflammationsreaktion i huden när den utsätts för ljusexponering. Soleksem är inte farligt men kan medföra obehag i form av starkt kliande och irritation.

Soleksem är vanligt och uppkommer oftast på våren eller i början av sommaren. När man får en plötslig och stor exponering av solljus på ovan eller blek hud kan man få ett starkt kliande eksem. Eksemet kan också utvecklas till blåsor och kliande knottror. Vanligtvis börjar ett eksem avta efter en vecka.

Var får man soleksem?
Det är vanligast att man får soleksem på hud som man tidigare bränt i solen. Ansikte, axlar och armar är områden som många får soleksem på. Efter många små doser av sol brukar soleksem avta eftersom huden härdas efterhand.

Vad är viktigt att tänka på vid soleksem?

I början av våren eller sommaren är det viktigt att vara försiktig med att vistas för mycket i solen. Även om det är då vi i Norden helst är ute i solen. För att undvika solexem är det bästa att successivt trappa upp ljusexponeringen. Genom att utsätta huden för lite sol i taget hinner huden anpassa sig och bygga upp ett naturligt skydd. Om du har fått ett soleksem bör du undvika att utsätta huden för sol under några dagar.

Vad kan man göra för att förebygga, linda och skydda sig?

Precis som vid solbränna är det viktigt att skydda sig med kläder och solkräm som filtrerar bort UVA och UVB strålar. För att linda besvären från soleksem kan man kyla ner området med kallt vatten eller använda fuktgivande hudkräm eller kylbalsam. Hydrokortisonsalva kan hjälpa för att linda klådan.

Kortisonkräm som skrivs ut av läkare kan vara ett alternativ om man har ett väldigt besvärande eksem. Prata med en läkare om vilken hjälp som finns att få vid svårare soleksem.

Sola måttligt och var rädd om huden när du ger dig ut i solen!

FAQs

Kan man bli av med soleksem? ›

Soleksem försvinner normalt av sig själv. Undvik solen under några dagar så att huden hinner läka.

Är soleksem farligt? ›

Det är viktigt att komma ihåg att soleksem inte är farligt men upprepad exponering för starka solstrålar i längden gör att risken att drabbas av hudcancer ökar – oavsett solallergi eller inte.

Hur lång tid tar det för en solbränna att läka? ›

Även om solbränna brukar läka på egen hand om några dagar är det viktigt att, om den är särskilt svår eller uppstår i kombination med andra symptom, uppsök läkare för att få hjälp. Det är särskilt viktigt om individen är ett spädbarn eller litet barn, eftersom de har extra känslig hud.

Kan man ta Alvedon mot solbränna? ›

Hur man behandlar en solbränna

Ta en Ibuprofen eller Alvedon för att ta itu med den smärtsamma inflammationen och drick mycket vatten. Eftersom solbränna lämnar kroppen uttorkad så kan din kropp läka snabbare när du håller kroppen hydrerad inifrån och ut.

Kan man bli brun även om man har bränt sig? ›

Stämmer! Hur huden reagerar på solstrålningen beror på vilken hudtyp man har. De med bra pigment blir mindre röda och brunare sedan – medan de med lite pigment blir röda, men inte alls bruna.

Hur ser solskadad hud ut? ›

Huden får då små röda fläckar som ibland kan fjälla, ömma eller kännas brännande. Fläckarna varierar i storlek, allt från några millimeter till någon centimeter och sitter ofta på handryggarna, i ansiktet eller på huvudet hos tunnhåriga.

Måste soleksem klia? ›

UVB-strålarna kan bränna huden medan UVA-strålar kan leda till soleksem. Utslagen kan variera i utseende från röda fläckar med inslag av knottror till fjällande hud och blåsor. Vissa människor kan uppleva kraftig klåda medan andra kan få soleksem som inte kliar.

Kan soleksem smitta? ›

Du kan få eksem om hudens översta lager skadats. Huden kan ha skadats av till exempel nötning, kemikalier eller om huden kommit i kontakt med något du är allergisk emot. Eksem kan lindras bra med rätt behandling. Eksem smittar inte.

Hur länge ska man använda hydrokortison? ›

Det är viktigt att fortsätta smörja med kortison tills eksemet är läkt och klådan har försvunnit. Men eksemet kan finnas under hudytan en tid efter att huden ser ut att ha läkt så därför är det bra att fortsätta smörja lite till. Du kan smörja i ytterligare cirka en vecka i ansiktet och två veckor på övriga kroppen.

Hur får man bort värmeutslag vuxen? ›

Värmeutslag kommer vanligtvis läka när huden svalnar och du lyckas undvika exponering för värme. Om symtomen varar längre än ett par dagar eller om du behöver omedelbar bekräftelse så tala med våra online hudläkare.

Hur vet man om man har hudcancer? ›

en ny fläck oavsett färg, exempelvis hudfärgad, vit, rosa, röd, brun, blå, svart, flerfärgad. en röd, fjällande fläck som kan likna eksem. ett gammalt födelsemärke som ändrat form, färg, växt eller känns annorlunda. ett sår som inte läker, eller läker periodvis.

När ska man söka vård för solbränna? ›

Solbränna kan vara allvarlig och kräva medicinsk vård. Vissa sjukdomar ökar risken för hudskada från UV-ljus. Många läkemedel (både receptbelagda och andra) ökar hudens känslighet för solljus. UV-strålning kan också skada ögonen fastän ingen ytlig brännskada kan ses.

Kan solskadad hud läka? ›

Definition. Aktinisk keratos är en kronisk solskada i huden begränsad till epidermis. Aktinisk keratos är vanligtvis ofarligt och läker spontant i cirka 20 % av fallen. Skivepitelcancer kan utvecklas från en aktinisk keratos, men det är ofta en långsam process över månader eller år.

Kan man bli brun efter kl 16? ›

5. På sommaren får man cirka hälften av UV-strålningen mellan klockan 11 och 15. På morgonen och på kvällen behöver man inte skydda sig. En tumregel är att man bör skydda sig mot UV-strålningen då indexet överskrider 3.

Kan man sola genom ett fönster? ›

UVB-strålarna tränger inte genom moln eller fönster. Det gör däremot UVA-strålarna. De är aktiva hela året, även vid molnigt väder så glöm inte att skydda dig mot dessa. UVA-strålarna går nämligen djupt ner i huden och de kan leda till att huden åldras, att du får solallergi, pigmentfläckar och hudcancer.

Hur länge håller en bränna? ›

Läkningstiden för solbränna eller en solskada kan variera beroende på hur svår skadan är. Mild solbränna varar i ungefär 3 dagar. Måttlig solbränna varar i ca 5 dagar och följs ofta av att man fjällar. Allvarlig solbränna kan vara i mer än en vecka och den drabbade personen kan behöva söka medicinsk rådgivning.

Vad är After Sun bra för? ›

En after sun är ett bra komplement efter du har varit i solen och framförallt om du har glömt solskyddet. En röd och irriterad hud som kliar och flagnar är inget kul. Med en bra produkt efter solvistelsen minskar du dessa risker. Det innebär inte att du kan vistas hur länge i solen som helst.

Är det bra att sola med saltvatten? ›

Blir man mer solbränd om man badat i saltvatten innan man solar? – Obetydligt lite. Det skulle vara om du badar i Döda havet så kan det ge en skillnad. Saltet ökar fuktighetshalten något i huden och ökar på så sätt transmissionen från solen.

Hur blir man brun istället för röd? ›

6 tips för jämn och snygg solbränna!
 • Använd solskydd med hög solskyddsfaktor. Solskydd med hög solskyddsfaktor (SPF), mellan 30 och 50 är att rekommendera. ...
 • Sola i skuggan. ...
 • Undvik eller var försiktig mellan klockan 11.00 – 14.00. ...
 • Undvik att bränna dig. ...
 • Drick vatten! ...
 • Återfukta huden efter solning.

Kan man använda olivolja när man solar? ›

Om du bränner dig, så återfukta huden på bra vis, gärna med ekologisk aloe vera-gel, olivolja eller avokadoolja som är rik på E-vitamin och/eller lägg återfuktande mask på huden för att återfukta och reparera.

Vad är förstadium till cancer? ›

Förstadiet (hyperplasi) – celler som ökar i antal men som fortfarande beter sig som vanligt. Det kan vara ett förstadium till cancer, men behöver inte vara det. Kroppen klarar oftast av att ta hand om förstadier utan att gå vidare till första fasen.

Hur ser hudcancer i ansiktet ut? ›

Symtom på basalcellscancer

Den kan ha samma färg som huden. Den kan också vara röd, rosa, vit, brun eller nästan genomskinlig. Den kan påminna om eksem men blir inte bättre fast du smörjer. Den kan vara ett sår som inte läker, eller som läker men kommer tillbaka.

Hur ser farliga hudförändringar ut? ›

Symtom på melanom

Födelsemärke kallas också nevus. Det här kan vara tecken på att en hudförändring är melanom: Den har oregelbunden form eller ojämn kant. Den har ojämn färg, till exempel olika nyanser av brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt.

Hur ser Stressutslag ut? ›

Upphöjda, kliande, hudfärgade eller ljusröda utslag som kommer plötsligt. Den här typen av hudutslag kan till exempel vara värmeutslag eller en reaktion på kyla eller stress.

Kan inte sova soleksem? ›

Se till att använda produkter som skyddar mot både UVA och UVB-strålningen för att få bästa möjliga solskydd. Smörj in dig ofta för att få bästa skydd. Begränsa tiden du är i solen – framför allt under vår och sommar. 20 minuter om dagen är bra för vår hälsa, men det gäller även då att vara försiktig.

Varför bränner det i huden? ›

Möjliga orsaker

En möjlig orsak kan vara skador framkallat av slag som också ger sår eller blåmärken på huden. Andra exempel på saker som kan irritera huden kan vara insektsbett eller solskador. Även direktkontakt med växter som exempelvis brännässlor kan göra att du blir öm och får bränningar i huden.

Vad ska man undvika att äta när man har eksem? ›

Matallergi kan ge värre eksem hos barn

Barn med matallergi kan få värre eksem. Barn under ett år som har matallergi får ofta nässelutslag i eksemet.

Hur ser leukemi prickar ut? ›

små röda eller lila prickar i huden (petekier). Prickarna ses tydligast på ljusa hudpartier. Vid mörkare hudtoner kan färgen snarare vara mörkare än den vanliga hudfärgen och mindre framträdande. På mycket mörk hud kan det svårt att se den här typen av symtom, möjliga ställen är på fotsulor eller handflator.

Är saltvatten bra för eksem? ›

Bad i havet

Utan tvekan har havsvatten många för huden unika läkningsegenskaper. Många av dessa egenskaper gäller specifikt Döda havet, där behandling för eksem och psoriasis är väletablerad. Det är emellertid inte bara positivt att vistas havsvatten. Exponering för höga saltmängder kan torka ut huden.

Vad kan man ta istället för kortison? ›

Kortison bör i allmänhet inte användas som smärtlindring, men vid inflammatoriska reumatiska sjukdomar förstärker kortisonet den smärtlindring övriga behandlingar ger och kan vara gynnsam för sjukdomsförloppet.
...
 • Ibuprofen (Burana, Ibumax m. fl.)
 • Ketoprofen (Ketorin, Orudis m. fl.)
 • Naproxen (Naproxen, Pronaxen m. fl.)

Är det kortison i Bepanthen? ›

Bepanthen® SensiCalm Kräm är en kortisonfri kräm som snabbt både lindrar klåda och stimulerar återuppbyggnaden av hudbarriären, vilket minskar behovet av att klia samt hjälper huden att läka.

Vad är skillnaden mellan kortison och hydrokortison? ›

Kortisol bildas i binjurarna. Kortisonpreparat är ett vanligt förekommande antiinflammatoriskt läkemedel och ordet "kortison" avser i detta sammanhang ofta hydrokortison (vilket är synonymt med kortisol) eller andra glukokortikoider och i regel inte specifikt substansen kortison.

Vad kan man smörja på värmeutslag? ›

Behandling. Du behöver inte behandla värmeutslagen, eftersom de går över av sig självt. Du kan svalka barnet genom att badda nacke och panna i kallt vatten, då lägger sig utslagen snabbare. Det är ovanligt, men om små blåsor skulle uppstå och det kliar, kan du använda hydrokortison för att lindra klådan.

Hur får man bort en allergisk reaktion i ansiktet? ›

Allergiskt kontakteksem - utslag uppstår vanligen i ansiktet och på händer efter kontakt med allergen. Torr hud, allergiframkallande ämnen eller stress är några exempel som kan trigga igång eksem. Behandlingen kan variera men består oftast av mjukgörande kräm, kortisonkräm eller ljusbehandling.

Hur snabbt går en allergisk reaktion över? ›

– En allergisk reaktion startar oftast inom några minuter men kan inträffa när som helst mellan 20 minuter och två timmar efter exponering för allergenet, säger Nikki Ramskill, läkare på Kry i England och understryker att allergiska reaktionssymptom kan vara milda först men snabbt förvärras.

Är trötthet ett symtom på cancer? ›

Extrem trötthet eller fatigue är ett mycket vanligt symtom vid cancer. Nästan alla cancerpatienter upplever fatigue i någon grad i samband med diagnos och behandling. Fatigue kan dessutom kvarstå lång tid efter att behandlingen avslutats. Studier visar att en del lever med fatigue många år efteråt.

Kan man se på naglarna om man har cancer? ›

Melanom på tår och naglar kan vara svåra att känna igen och missförstås ofta under lång tid för att vara nagelsvamp, nageltrång och andra godartade nagelförändringar. Rodnad skorpor och fjällning ger likheter med svamp och eksem vilket gör att dessa ofta diagnosticeras i ett sent skede.

Vilken cancer ger klåda? ›

Både gulsot och klåda är vanliga symtom på cancer i bukspottkörteln. De kan ofta avhjälpas samtidigt, eftersom båda orsakas av att gallan inte kan rinna ut på normalt sätt i tolvfingertarmen.

Vad ska man smörja in sig med om man bränt sig? ›

Kyl med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Använd receptfri kräm eller salva med hydrokortison om det kliar eller svider. Använd receptfria smärtstillande läkemedel om det gör mycket ont.

Hur får man solbrännan att hålla längre? ›

Behåll solbrännan längre! 8 enkla knep som verkligen fungerar
 1. Smörj in dig - Varje dag. Det allra viktigaste när det kommer till att förhindra en falnande bränna – är FUKT! ...
 2. Är du bränd? ...
 3. Smörj in dig med olja. ...
 4. Maxa brännan! ...
 5. Rengör ansiktet med olja. ...
 6. Använd duscholja på kroppen. ...
 7. Fortsätt peela! ...
 8. Inför nästa solsäsong - Preppa.

Vad ska man använda när man bränt sig? ›

Stryk på till exempel kylbalsam eller gel med aloe vera på huden. Även kräm eller salva med hydrokortison kan lindra. Fråga om råd på ett apotek. Kontakta en läkare innan du använder hydrokortison på barn under två år.

Hur får jag bort solfläckar i ansiktet? ›

Beroende på vilken typ av pigmentfläck du har ligger de olika djupt i huden. Det kan därför krävas 1-3 behandlingar innan en klar förbättring av pigmentfläcken syns. Dock kan ytliga fläckar försvinna efter endast en gång. Den bästa behandlingen för pigmentfläckar orsakade av ökad ålder och sol, är IPL-behandling.

Hur lång tid tar det för solbränd hud att läka? ›

Första gradens brännskada innebär att yttersta lagret av huden har skadats. Det kan uppstå om man exempelvis varit ute i solen för länge. Skadorna kan nästan alltid behandlas hemma och läker oftast inom några dagar till en vecka.

Hur länge kan man ha soleksem? ›

Soleksem försvinner normalt av sig själv. Undvik solen under några dagar så att huden hinner läka.

Kan man få D-vitamin genom ett fönster? ›

För att producera D-vitamin behöver vi UVB-strålar med en våglängd på mellan 270 och 300 nm. Du kan bli brun genom fönstret, men för att kroppen ska bilda D-vitamin måste du gå ut i friska luften. Däremot kan minst 50 procent av UVA-strålarna tränga igenom glas, och det är de som gör att huden åldras snabbare.

Varför luktar huden när man solat? ›

– Det har att göra med att när solens UV-strålning träffar huden bildas speciella molekyler som vi uppfattar som lukten av solvarm hud. Ett liknande fenomen upplever vi efter en regnskur som träffar solvarm asfalt.

Varför blir jag inte brun på magen? ›

Gallan produceras i levern och ger avföringen dess bruna färg. Om du har blek eller gul avföring kan det vara ett tecken på att levern inte producerar tillräckligt mycket galla eller att flödet blockerats.

Vad göra åt solskadad hud? ›

Behandling av solskador

Kyl huden med kylbalsam, fuktgivande hudkräm, kallt vatten eller en våt handduk. Återfukta huden med mjukgörande hudkräm, för att underlätta läkningsprocessen. Lindra klåda och sveda genom att smörja med receptfri salva som innehåller kortison.

Hur länge svider solbränna? ›

Första gradens brännskada innebär att yttersta lagret av huden har skadats. Det kan uppstå om man exempelvis varit ute i solen för länge. Skadorna kan nästan alltid behandlas hemma och läker oftast inom några dagar till en vecka. Här går vi igenom hur du kan lindra smärtan och när det är dags att söka vård.

Kan jag sola när jag flagnar? ›

Nej, det är ingen bra idé. Huden håller då fortfarande på med sin läkningsprocess.

Vill inte flagna? ›

Det här ska du göra om din hud flagnar: Det första och absolut viktigaste tipset är att undvika solen på en gång. Håll dig i skuggan med solkräm på och täck den del av kroppen som redan är bränd, speciellt om du redan vet med dig att du kommer vistas i solen ändå.

Kan solskadad hud läka? ›

Definition. Aktinisk keratos är en kronisk solskada i huden begränsad till epidermis. Aktinisk keratos är vanligtvis ofarligt och läker spontant i cirka 20 % av fallen. Skivepitelcancer kan utvecklas från en aktinisk keratos, men det är ofta en långsam process över månader eller år.

Kan man reparera solskadad hud? ›

Vad är solskadad hud

Det finns ett flertal behandlingsalternativ och det är viktigt att en läkare som är specialist på hudförändringar får diagnostisera märket/förändringen innan man startar någon form av behandling. IPL, laser och/eller kemisk peeling är några av behandlingsalternativen.

Måste soleksem klia? ›

UVB-strålarna kan bränna huden medan UVA-strålar kan leda till soleksem. Utslagen kan variera i utseende från röda fläckar med inslag av knottror till fjällande hud och blåsor. Vissa människor kan uppleva kraftig klåda medan andra kan få soleksem som inte kliar.

Vad ska man smörja på brännsår? ›

Stryk på kylbalsam

Ytliga brännskador kan du behandla själv. Stryk på till exempel kylbalsam eller gel med aloe vera på huden. Även kräm eller salva med hydrokortison kan lindra.

När ska man söka vård för solbränna? ›

Solbränna kan vara allvarlig och kräva medicinsk vård. Vissa sjukdomar ökar risken för hudskada från UV-ljus. Många läkemedel (både receptbelagda och andra) ökar hudens känslighet för solljus. UV-strålning kan också skada ögonen fastän ingen ytlig brännskada kan ses.

När ska man söka vård för brännskada? ›

ska du kontakta vården

Brännskadan sitter på ett känsligt område, till exempel i ansiktet, på könsorgan, händer, fötter eller över stora leder, det vill säga axlar, armbågar, höfter eller knän. Skadan har orsakats av kemikalier eller elektricitet. Ett litet barn har fått en brännskada. Du har andats in brandrök.

Kan man bli brun genom ett fönster? ›

UVB-strålarna tränger inte genom moln eller fönster. Det gör däremot UVA-strålarna. De är aktiva hela året, även vid molnigt väder så glöm inte att skydda dig mot dessa. UVA-strålarna går nämligen djupt ner i huden och de kan leda till att huden åldras, att du får solallergi, pigmentfläckar och hudcancer.

Är det farligt att sola med olivolja? ›

Men hudprofessorn varnar för att effekten kan bli det motsatta, att smörja in sig med olja kan öka risken för att bränna sig och få solskador. Olja reflekterar nämligen inte bort solstrålning, och förmodligen stoppar de vegetabiliska oljorna inte heller någon strålning.

Kan man sola med Aloe Vera? ›

Smörj gärna in huden med after sun när du varit ute och exponerats för solljus. Detta gäller oavsett om du har lätt för att få soleksem eller inte. Många produkter inom after sun innehåller aloe vera som är härligt svalkande på irriterad hud och kan lindra både klåda och sveda.

Är det bra att sola med kokosolja? ›

Byt ut solkrämerna mot kokosolja som innehåller det naturliga ämnet tiosol, som naturligt har solskyddsfaktor 15. Kokosolja skyddar mot solens strålar och motverkar oxidation i huden. Tiosol utvunnet från kokosolja används ofta som ingrediens i ekologiska, naturliga solkrämer.

Är det farligt att sola med saltvatten? ›

Blir man mer solbränd om man badat i saltvatten innan man solar? – Obetydligt lite. Det skulle vara om du badar i Döda havet så kan det ge en skillnad. Saltet ökar fuktighetshalten något i huden och ökar på så sätt transmissionen från solen.

Kan man bli brun med solskyddsfaktor 50? ›

Man blir inte brun om man använder solskydd” Även det här är en myt. Solens UV-strålar är starka och kan ta sig igenom både solkräm, kläder och mulet väder. Därför blir du brun även om du använder effektivt solskydd, men med fördelen att du minskar risken för solskador som i sin tur kan leda till hudcancer.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated: 01/12/2023

Views: 6100

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.