Ćirilicom i glagoljicom. Ćirilična slova. Glagoljice i ćirilice (2023)

Abeceda (ćirilica i glagoljice) - sastanak u određenim redom od svih znakova, koji izražavaju pojedinačne zvukove jezika. Sistem je napisan simbol dobila sasvim samostalan razvoj na području prebivališta drevnih naroda. Slovenska abeceda "glagoljice", pretpostavlja se, prvi put je stvoren. U čemu je tajna drevnog sastanka pisane znakove? Šta je glagoljice i ćirilice? Koja je vrijednost glavnih likova? Na tome kasnije.

Misterija pismenog sistema simbola

Kao što je poznato, ćirilicom i glagoljice - slovenska abeceda. Samom nazivu Skupštine dobila od kombinacije "az" i "bukve". Ovaj simbol ukazuje na prva dva slova "A" i "B". Treba napomenuti prilično zanimljiv istorijska činjenica. Ancient ogrebotina od slova na zidovima originala. To jest, svi likovi su predstavljeni u obliku grafita. Oko 9. stoljeća na zidovima hramova Pereslavl pojavila prva slova. Dva veka kasnije ćirilicom (slike i tumačenje znakova) upisano je u katedrali Svete Sofije u Kijevu.

Ruski ćirilici

Treba reći da je ova zbirka antičkih pisanih karaktera, a sada dobro reaguje na fonetske strukture ruskog jezika. To se prvenstveno uzrokovano činjenicom da zvuk strukturu modernog i drevnog vokabular nije bilo puno razlike, a oni nisu bili značajni. Osim toga, treba odati priznanje tvorac sistema - Constantine. Autor pažljivo uzeti u obzir fonema (zvuk) dio stare govora. Kao dio ćirilice je prisutan samo velikim slovima. Raznolikost likova - gornji i mala slova - Peter su prvi put uvedeni u 1710-m.

ključni znakovi

Ćiriličnog slova "Az" je polazna. To označava zamjenica "ja". Ali korijen značenje simbola - riječ "u početku", "početak" ili "start". Neki spisi se mogu naći "Az" se koristi znači "jedan" (kao što je kardinal). Ćiriličnog slova "Buki" - druga kolekcija znak simbol. Za razliku od "Az" je brojčana vrijednost ne bitno. "Buki" - je "biti" ili "hoće." Ali, po pravilu, koristio sam ovaj simbol u revolucijama u budućem vremenu. Na primjer, "Bodie" - "neka bude" i "dolaze ili budućnost" - "bouduschy". Ćiriličnog slova "olovo" smatra se jednim od najzanimljivijih cijelog sklopa. Ovaj simbol odgovara broju 2. "Olovo" ima nekoliko značenja - "svoje", "znaju" i "znaju".

(Video) Sveti Ćiril i Metod o glagoljici

Gornji dio sistema pisanih znakova

Treba reći da su istraživači proučavaju obrise likova, došao je do zaključka da su bili prilično jednostavan i jasan, što omogućava široku upotrebu njih u kurzivom. Osim toga, bilo slovenskih vrlo lako, bez mnogo poteškoća, da ih predstavljaju. Mnogi filozofi, u međuvremenu, pogledajte u numeričke raspored simbola harmonije i princip trijade. To bi trebalo da dostigne ljudi, koji traže da znaju istinu, dobrotu i svjetlo.

Poruka potomcima Konstantina

Mora se reći da su ćirilično i glagoljice predstavlja neprocjenjivo stvaranja. Konstantin i njegov brat Metodije ne samo strukturirani pisani znaci, ali je stvorio jedinstvenu kolekciju znanja, pozivajući da traže znanje, savršenstva, ljubavi i mudrosti, izbjegavajući mržnje, zlobe, zavisti, ostavljajući samo svjetlo. U jednom trenutku se mislilo da ćirilice i glagoljice su stvoreni gotovo istovremeno. Međutim, to nije bilo tako. Prema niz starih izvora, prva i dalje ima glagoljice. Da ovaj sastanak je bio prvi koji se koristi pri prevođenju religijskih tekstova.

Glagoljice i ćirilice. Usporedi. činjenice

Ćirilično i glagoljice su nastale u različito vrijeme. Na to ukazuje nekoliko činjenica. Glagoljski, zajedno sa grčkog alfabeta, bio je osnova za kasnije ćirilici. U studiji je prvi pisani znaci ispunjavanju Istraživači napominju da je oznaka više arhaičan (posebno u proučavanju "Kijev lišće" iz 10. stoljeća). Dok ćirilicu, kao što je gore spomenuto, više fonetski blizu modernih jezika. Prvi zapis u obliku grafičkih slika pisanih znakova od 893, godinu i blizu zvuk i leksičke strukture jezika drevnih naroda na jugu. Na većini drevnih glagoljice ukazuju i palimpsesti, što je rukopis na pergamentu, gdje je stari tekst istrugana i napisao više od novog. Svi su istrugana glagoljici, a zatim i na vrhu je upisan ćirilici. Nijedan od Palimpsest nije bilo obrnuto.

Stav Katoličke crkve

U literaturi postoje dokazi da je prvi sastanak pisanih znakova je sastavio Konstantin Filozof u jednom drevnom runski pismo. Smatra se da se može koristiti od strane Slovena u sekularnom i sveti paganski bi prije hrišćanstva je prihvaćen. Ali koliko god je dokaz za to, u stvari, potvrđuju postojanje runski pisma, br. Rimske Katoličke crkve, za razliku ponašanje usluga na slovenskom jeziku za hrvatske glagoljice okarakterisati kao "gothic pismo." Neki ministri otvoreno protive novim abecede, rekavši da je izmislio jeretik Metodije, koji su "na slovenskom pisanja mnogi lažni protiv katoličke vjere."

(Video) Glagoljica

karakter izgled

Glagolica i ćirilicom razlikovali jedni od drugih oblika. U sistemu izgled maraka ranije pisanje u nekim trenucima se poklapa sa Khutsuri (gruzijski pismo nastao prije 9. stoljeća, na osnovu, možda, armenski). Broj slova i nalazi se u različitim abeceda je isti - 38. Neki znakovi u pojedinačno i čitav sistem "dorisovyvanie" male krugove na krajevima linija, kao cjelina, ima izražen sličnost sa jevrejskom kabalistički srednjovjekovne fontova i "runski" islandski kriptografije. Sve ove činjenice mogu biti potpuno slučajan, jer postoje dokazi da je Konstantin Filozof pročitati drevni hebrejski tekstovi u originalu, to jest, bio sam upoznat sa orijentalnim skripta (opisao u svojoj "život"). Mark gotovo svi glagoljski slova imaju tendenciju da potiče iz grčkog kurzivom. Za ne-grčki znakova pomoću jevrejske sistema. Ali između specifične i konkretne oblike objašnjenja Natpis za gotovo bilo koji pojedinačni znak koji nije.

Sličnosti i razlike

Ćirilici i glagoljici u svojim najranijim verzije svojih kompozicija je gotovo potpuno identična. Samo različite oblike karaktera konture. U drugom izdanju glagoljskih tekstova tipografski znaci zamijeniti ćirilici. To je prvenstveno zbog činjenice da je mali broj ljudi danas može prepoznati još drevni znak. Ali zamene jedno pismo od drugog nije ista numeričke vrijednosti slova. U nekim slučajevima to dovodi do zabune. Na primjer, u glagoljskim brojevima odgovaraju kako samih slova, i na ćirilici cifre su povezani sa onima u grčkog alfabeta.

Imenovanje drevnog pisma

Obično govorimo o dvije vrste glagoljskih slova. Razlikovati starije "kružni", također poznat kao "bugarski", a kasnije "pravokutni" ili "Hrvat" (tako nazvana zbog činjenice da se koristi u izvršenju obožavanja Hrvatskog katoličkog do sredine 20. stoljeća.). Broj znakova u posljednje smanjen postupno od 41 do 30 znakova. Osim toga, bilo je (zajedno sa ovlaštenim knjiga) italic pismo. Glagoljski gotovo nikada ne koristi u drevnoj Rusiji - u nekim slučajevima, postoje posebne "mrlje" glagoljskom fragmenata teksta na ćirilici. Ancient Pismo je prvenstveno dizajniran za prijenos (transfer) crkva sastanaka i očuvan ranih ruskih spomenika domaćih pisama do trenutka usvajanja hrišćanstva (najstariji natpis smatra se upis u 1. poluvremenu 10. stoljeću na lonac, naći na nasip Nest) su na ćirilici .

Teorijske pretpostavke o primat stvaranja drevnog pisma

U korist ćirilice i glagoljice su nastale u različito vrijeme, kažem nekoliko stvari. Istovremeno, prvi koji je osnovan na temelju drugog. Najstariji spomenik slovenskog pisanoj formi sastavljen glagoljicom. Više nedavnih otkrića uključuju tekst bolje. Ćirilskih rukopisa, pored toga, veliki broj funkcija kopiran iz glagoljice. U prvom gramatiku, pravopis i stil su predstavljeni u više savršenoj formi. U analizi rukopisa vidi direktnu korelaciju glagoljice ćirilicom. Dakle, posljednje slovo je zamijenjen sa sličnim zvuči grčka slova. U studiji naprednijih tekstova poštovati hronološki grešaka. To je zbog činjenice da su ćirilično i glagoljice pretpostavlja drugačiji sistem numeričkih korespondencije. Numeričke vrednosti su prvi fokusirani na grčkog alfabeta.

(Video) Izložba Hrvatska glagoljica – animacija slova

Šta sistem pisanih simbola i dalje iznosila je Konstantin?

Prema nekim autori smatraju da filozofija je prvi put glagoljicom, a zatim, uz pomoć njegovog brata Metodija - ćirilicu. Međutim, postoje dokazi da je opovrgnuti. Konstantin je znao i volio grčkog jezika. Osim toga, on je služio kao misionar u pravoslavlje. U to vrijeme, njegov zadatak je bio da privuče slovenski narod grčkoj crkvi. U tom smislu, to nije imalo smisla za njega da pisanu sistem udaljava naroda, ometa percepciju i razumijevanje Pisma od strane onih kojima grčki je već poznato. Nakon stvaranja novog, više sofisticirani sistem pisanja, bilo je teško zamisliti da bi drevni arhaične pismo biti više popularan. Ćirilicu bio jasan, jednostavan, lijep i jasan. Da je pogodna za većinu ljudi. Dok Glagoljski imao uzak fokus, a trebalo je da tumače svete liturgijske knjige. Sve ovo ukazuje na činjenicu da je Konstantin bio angažovan u izradi sistem baziran na grčkom. A kasnije i ćirilici je više zgodan i jednostavan sistem, zamijenio glagoljice.

Prema nekim istraživačima

Sreznevsky u 1848 u njegovim spisima da prilikom procjene karakteristika mnogih glagoljice likova, možemo zaključiti da je to sve arhaična, i ćirilicom - je savršen. Odnos ovih sistema može se pratiti u nekim slovima, zvuk. Međutim, u isto ćirilicu postao jednostavan i praktičan. 1766. godine, kada je Earl Clement Grubisichem objavio knjigu o porijeklu pisanog znaka sistema. U svojoj knjizi autor tvrdi da je glagoljici je dugo nastao prije rođenja i zato je mnogo drevnih kolekciju znakova nego ćirilici. Otprilike u 1640, godine Raphael Lenakovichem "dijalog" je napisana, gdje on kaže gotovo istu stvar i Grubisich, ali skoro 125 godina ranije. Postoje izjave Chernoriza hrabri (početak 10. stoljeća). U svojoj knjizi "On Writing", naglasio je da ćirilice i glagoljice imaju značajne razlike. U svojim tekstovima Chernoriz Brave predlaže postojalo nezadovoljstvo stvara braće Konstantina i Metodija sistem pisanih znakova. Autor vrlo jasno ukazuje na činjenicu da je to ćirilicom i glagoljicom ne kažem da je prvi bio postavljen pred drugi. Neki od istraživača, ocjenjujući traganja neke znakove ( "U", na primjer) ne, osim onih gore opisanih, zaključci. Tako je, prema nekim autorima, to je prvi put stvorio ćirilicu, pa tek onda - glagoljici.

zaključak

Bez obzira na prilično veliki broj kontroverznih mišljenja o izgledu glagoljice i ćirilice, vrijednost pisanog sistema znakova je ogroman. Pojava rukom pisanih znakova Upoznavanje ljudi mogli čitati i pisati. Osim toga, stvaranje braće Konstantina i Metodija su neprocjenjiv izvor znanja. Uz abecede formirali književni jezik. Mnoge riječi danas se nalaze u različitim srodnih dijalekata - ruski, bugarski, ukrajinski i drugim jezicima. Zajedno sa novim sistemom pisanih simbola i percepcija promijenila ljudi antike - zapravo stvaranje slovenskih abecede je usko povezana sa usvajanje i širenje hrišćanske vere, napuštanje starih primitivnih kultova.

(Video) Slavenska pisma glagoljica i ćirilica.

Videos

1. Prijateljica glagoljica 3.SLOVO: V (vjedje) NA KAROSERIJI AUTOMOBILA
(Lovro Krsnik)
2. Slovima glagoljice volim jezik hrvatski
(Vesna Miličević)
3. Slavenska glagoljica. Kriptogram predaka
(Bogumili)
4. Glagoljica očima učenika
(Gimnazija Nova Gradiška)
5. Prijateljica glagoljica 11.SLOVO: I(i) PO VOĆU U SREDNJEVJEKOVNOJ KULI
(Lovro Krsnik)
6. #583 Da li sam naučio i ćirilicu?
(Naoki Kitamura)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated: 11/12/2022

Views: 6149

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.