Installera Windows 10 från ett USB-minne | enkelteknik.se (2023)

Ska du installera Windows 10? Här går vi igenom hur du installerar en helt ren kopia av operativsystemet. Antingen från ett USB-minne eller en DVD-skiva.

Anledningarna till att installera en helt ren version av Windows 10 kan vara många. Det är ett utmärkt sätt att bli av med strulande filer och program. Samtidigt är det även en nödvändighet om du till exempel byggt en ny dator och inte ännu har något operativsystem installerat på din hårddisk.

Med ren version menar vi att inte göra en återställning eller liknande, utan att helt enkelt installera operativsystemet från grunden. Inga onödiga extraprogram kommer installeras, utan installationen kommer innehålla endast själva Windows 10 och de program Microsoft valt att inkludera i operativsystemet.

Om du istället redan har Windows 10 installerat på din dator och bara vill återställa allt till som det var från början rekommenderar vi att du använder den inbyggda återställningsfunktionen. Du hittar vår guide för att göra en återställning av Windows 10 här.

Steg 1. Innan du börjar: Gör en backup!

När du gör en helt ny installation av Windows 10 kommer allt innehåll på den hårddisk du väljer att installera operativsystemet på raderas. Om du därför har bilder, filmer eller andra filer du vill behålla på datorn är det nu hög tid att kopiera dem till antingen en extern hårddisk eller ett USB-minne. Givetvis kan du även använda t.ex. Dropbox för att spara din filer om du hellre önskar det.

Om du väljer att spara dina viktiga filer på en hårddisk eller ett USB-minne rekommenderar vi verkligen att du sedan kopplar bort enheten från datorn. Så inget raderas av misstag under installationen.

Steg 2. Förbered installationsmediet

Du kan köpa Windows 10 i butik och få det antingen på ett USB-minne eller en DVD-skiva. USB-minne är dock det vanligaste alternativet. Du kan även köpa Windows 10 direkt på Microsofts hemsida. Gör du det får du även med instruktioner hur du gör för att skapa ett startbart USB-minne eller bränna operativsystemet på en DVD-skiva om du hellre vill. Så snart du har ett startbart USB-minne eller en DVD-skiva kan du gå vidare till nästa steg för att börja installera Windows 10.

Om du istället redan har en produktnyckel till antingen Windows 7, Windows 8 (8.1) eller Windows 10 kan du med fördel använda Microsofts utmärkta verktyg för att själv skapa ett startbart USB-minne eller en DVD-skiva. Du kan därefter använda USB-minnet eller DVD-skivan för att installera Windows 10.

Har du alltså en gammal produktnyckel till Windows 7 eller 8 liggandes kan du använda denna för att installera en helt laglig kopia av Windows 10. Självfallet kommer du dock inte längre kunna använda produktnyckeln till det tidigare operativsystemet. Nyckeln görs istället om till en Windows 10-nyckel. Det enda du behöver är antingen ett USB-minne på minst 8GB alternativt en tom DVD-skiva och en DVD-brännare. Fortsätt läsa för att se hur du gör.

Skapa ett startbart USB-minne eller en DVD-skiva

1. Börja med att öppna valfri webbläsare och gå till microsoft.com/sv-se/software-download/windows10. Scrolla nedåt och klicka på Ladda ned verktyget nu. Spara filen (MediaCreationTool.exe) och starta den.

2. När programmet startat väljer du först Acceptera för att komma vidare. Välj därefter Skapa installationsmedia. Detta gäller även om du faktiskt sitter vid den dator du vill installera om. För att kunna göra en helt ren installation behöver du kunna radera allt innehåll från hårddisken. Detta är endast möjligt genom att placera installationsfilerna någon annanstans än på datorn. Klicka därefter på Nästa för att gå vidare.

(Video) SweClockers installerar Windows 7 från ett USB-minne

3. Nästa skärm låter dig först välja vilket språk du vill använda för ditt nya operativsystem. Under alternativet Utgåva kan det finnas lite olika alternativ (Windows 10, Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 N). Beroende på vilken version av Windows din produktnyckel är för är det här viktigt att du väljer korrekt alternativ. Vanligast är att det endast går att välja Windows 10 och Windows N. Windows N är i sammanhanget en väldigt ovanlig version av Windows, så oftast är det bara Windows 10 som ska väljas.

Det sista alternativet, Arkitektur, låter dig välja om Windows 10 ska laddas ned med stöd för antingen 64-bitseller äldre 32-bits-processorer (även kallatx86). I de allra flesta fallen idag är det 64-bits-versionen du ska använda. Känner du dig dock osäker kan du välja att inkludera båda versionerna. Datorn känner sedan av själv vilken version som ska användas under installationen.

När du gjort dina val klickar du på Nästa för att fortsätta.

4. Du får nu välja om du antingen vill skapa ett startbart USB-minne med Windows 10 på, eller om du vill spara en så kallad ISO-fil innehållandes operativsystemet. Denna ISO-fil kan du sedan bränna på en DVD-skiva för att skapa en startbar DVD-skiva att installera Windows från. Väljer du ISO-fil får du därefter alternativet att spara filen med Windows 10 på valfritt ställe. Vänta tills filen laddats ner och bränn den därefter i valfritt brännarprogram genom att välja alternativt Bränn skivavbild/image.

Väljer du istället USB-flashminne som installationsmedia behöver du göra några ytterligare val. Läs vidare!

5. Om du inte redan satt ditt USB-minne i datorn är det dags att göra det nu. Så snart det sitter i en ledig USB-port klickar du på Uppdatera enhetslistan för att installationsprogrammet ska kunna hitta minnet.

På bilden nedan ser vi att vårt USB-minne (som fått enhetsbeteckningen D) dykt upp i listan. För att dubbelkolla att det verkligen är rätt enhet du använder rekommenderar vi att gå till Den här datorn och kika så det faktiskt är ditt USB-minne som är valt för installationen. All data på installationsenheten (USB-minnet) kommer raderas under installationen. Om du har flera minnen eller hårddiskar inkopplade i datorn rekommenderar vi att du kopplar ur dem för att minimera risken att fel enhet raderas.

Så snart du känner dig säker på att installationsprogrammet hittat rätt USB-minne klickar du på Nästa för att fortsätta.

6. Installationsprogrammet laddar nu ned Windows 10 och formaterar ditt USB-minne så datorn kan starta direkt från det. Själva nedladdningen av Windows 10 tar olika lång tid beroende på hur snabb din internetuppkoppling är. Det kan ta allt från några minuter till flera timmar.

(Video) How to Download & Install Windows 10 FOR FREE and Activate Windows 10 - Complete Process

7. När allt är klart berättar installationsprogrammet att ditt USB-minne är redo att användas för att installera Windows 10 från. Klicka på Slutför för att stänga programmet.

Steg 3. Se till att datorn startar från rätt enhet

Som standard brukar de flesta datorer starta direkt från datorns hårddisk. För att kunna starta installationen av Windows 10 behöver du dock berätta för datorn att den ska starta från USB-minnet eller DVD-skivan istället. Detta gör du i datorns så kallade BIOS (eller UEIF på nyare datorer). Kortfattat är BIOS/UEFI det operativsystem som finns inbyggt i datorns moderkort från början och som behövs för att kunna starta något över huvud taget.

1. Att komma in i BIOS/UEIF görs på lite olika sätt på olika datorer. Oftast går det till så att du först stänger av datorn. Starta därefter datorn och tryck direkt och upprepade gånger på antingen Delete-, F1-, F2- eller F8-tangenten på datorns tangentbord (vanligast är förmodligen Delete-tangenten). Oftast brukar det under uppstarten av datorn stå Press Del to access settings eller liknande. En del datorer är dock redan från början inställda på att starta från ett startbart USB-minne eller en DVD-skiva om en sådan sätts i. Det är därför inte helt säkert att du behöver ändra något i BIOS alls.

2. Väl inne i BIOS (som oftast är på engelska) behöver du leta efter ett alternativ som heter (något i stil med) Boot/Boot Settings. Oftast finns alternativet under Settings (Inställningar). På bilden nedan har vi valt just Settings och sedan alternativet Boot för att komma åt startinställningarna.

3. På bilden ovan kan vi sedan klicka på Boot Option #1. En liten lista uppenbarar sig då där vi får möjlighet att välja bland alla enheter som är kopplade till datorn. För att välja att starta datorn från vårt USB-minne väljer vi det helt enkelt i listan av enheter. Använder du istället en DVD-skiva väljer du CD/DVD-alternativet.

4. Avsluta sedan BIOS/UEIF och starta om datorn genom att välja Exit och Save Settings. Datorn bör nu starta från ditt USB-minne eller DVD-skivan med Windows 10 på.

Steg 4. Installera Windows 10

1. Starta nu datorn med USB-minnet eller DVD-skivan insatt. Oftast startar installationen automatiskt. Dock kan du ibland få upp nedanstående meddelande (även om du använder ett USB-minne för att installera Windows). Gör här precis som texten säger och tryck ned valfri tangent för att starta installationen.

2. Installationsprogrammet startar nu och det första valet du behöver göra är att ställa inSpråk- och tidsformat. Oftast är alternativen korrekta redan från början. Klicka därefter på Nästa och välj Installera nu för att starta installationen.

3. Du uppmanas nu skriva in din produktnyckel. Vill du hellre hoppa över detta steg kan du göra det genom att klicka på Jag har ingen produktnyckel. Du får då möjlighet att skriva in produktnyckeln när du väl installerat Windows. I annat fall fyller du i din produktnyckel och klickar på Nästa för att fortsätta.

(Video) Install Windows (Or Any OS) on a Chromebook

4.Du behöver nu välja vilken version av Windows 10 som ska installeras. I de allra flesta fall är det den vanliga Windows 10 Home du ska välja. Är du det minsta osäker på vilken version du ska välja är det nästan garanterat Home du ska använda.

5. För att komma vidare behöver du acceptera installationsvillkoren för den Windows 10-version du valt. Kryssa för Jag accepterar licensvillkorenoch Klicka på Nästa för att fortsätta med installationen.

6.Du får nu frågan vilken slags installation du vill utföra. Välj alternativ två: Anpassad: Installera bara Windows (avancerat).

7. Installationsprogrammet listar nu de hårddiskar som finns tillgängliga att installera Windows 10 på. Har du bara en hårddisk i datorn väljer du den och klickar därefter på Nästa för att börja installera Windows 10.

Har du däremot flera hårddiskar, eller om din hårddisk är uppdelad i flera olika delar, är det här väldigt viktigt att du väljer rätt hårddisk – eller del av hårddisk – att installera Windows på. Allt som finns på den hårddisk du väljer kommer raderas under installationen. Se återigen till att du har en backup på dina viktiga filer utifall något skulle gå fel under installationen.

Genom alternativen Ta bort och Formatera längst ned kan du även t.ex. ta bort delarna (partitionerna) på en uppdelad hårddisk och använda allt utrymme till installationen. På samma sätt kan du även använda Ta bort och Ny för att dela upp en hårddisk i flera mindre delar. För att sedan installera Windows 10 på en av delarna och lämna den andra att till exempel spara filmer och bilder på.

8. Så snart du valt vilken hårddisk du vill installera Windows 10 på klickar du på Nästa varpå installationsprogrammet börjar installera Windows 10 på den valda disken.

Steg 5. Slutför installationen

1. När installationsprogrammet till slut installerat Windows 10 behöver du nu göra några inställningar innan du kan börja använda datorn. Inställningarna är relativt självförklarande och innefattar först och främst val av land och tangentbordslayout.

(Video) KODI 20 WARNING - WATCH THIS BEFORE INSTALLING!

Skulle det vara så att installationen av Windows startar om hela tiden kan du behöva ta ut USB-minnet eller DVD-skivan ur datorn. Alternativt ändra tillbaka startalternativen i BIOS/EUIF till som de var från början. Låt nu även bli att trycka ned någon tangent om meddelandet ”Press any key to boot from CD or DVD..” dyker upp på skärmen.

2. Installationen uppmanar dig därefter att logga med in med alternativt skapa ett Microsoft-konto. Detta är dock helt valfritt. Har du inte något Microsoft-konto och heller inte vill skapa något går det lika bra att välja Offline-konto för att komma vidare.

2. För att kunna slutföra installationen behöver du dock ange ett användarnamn för den som ska använda datorn. Det behöver inte vara ditt personliga namn, utan kan vara i princip vad som helst. Du uppmanas även komplettera ditt användarnamn med ett lösenord vilket kommer behövas för att logga in på datorn framöver. Att ange ett lösenord är valfritt. Välj därför antingen ett lösenord eller låt rutan vara blank. Klicka sedan på Nästa för att fortsätta installationen.

3. Avslutningsvis låter installationen dig även välja vilka så kallade sekretessinställningar som ska vara av eller . Läs igenom respektive alternativ och ändra det antingen till eller Av. Alla dessa inställningar kan ändras i efterhand. Klicka sedan på Acceptera.

4. Installationen slutförs nu, något som tar olika lång tid på olika datorer. Själva installationen är därefter egentligen klar, ta dock en titt på nästa steg för att hämta och installera de mest aktuella drivrutinerna för datorns hård- och mjukvara via Windows Update.

Steg 6. Ladda ned/Uppdatera drivrutiner

När Windows 10 slutligen installerats rekommenderar vi att du går till Windows Update genom att i Start-menyn välja Inställningar(Kugghjulet) följt av Uppdatering och säkerhet. Klicka därefter på Sök efter uppdateringar för att hämta uppdateringar både till Windows 10 och drivrutiner till grafikkort, USB-enheter med mera.

Faktum är att Windows 10 själv oftast klarar av att installera alla drivrutiner som behövs till dina inkopplade enheter. Skulle någon enhet mot förmodan inte installeras korrekt kan du dock behöva använda den installationsskiva som följde med enheten. Alternativt knappa dig in på enhetens webbsida och där ladda ner de korrekta drivrutinerna som behövs för att få den att fungera.

Bra jobbat! Du har nu installerat Windows 10 från grunden. Ge dig själv en klapp på axeln och känn dig lite extra stolt.

Fastnat någonstans eller har du frågor om något steg i installationsprocessen? Fråga gärna här i kommentarerna eller i vårt Forum så ska vi (och förmodligen även våra läsare) hjälpa till att få ordning på problemen!

(Video) Hur man laddar ner och installerar Windows 10 från USB-minnet gratis

FAQs

Hur skapar man enkelt ett bootbart USB-minne med installationen för Windows 10? ›

skapar du ett bootbart USB-minne
 1. Steg 1 - Ta hem det nödvändiga verktyget.
 2. Steg 2 - Gör USB-minnet bootbart.
 3. Steg 3 - Kopiera WinPE till USB-minnet.
 4. Steg 4 - Lägg till program och verktyg på USB-minnet.
 5. Steg 5 - Starta program automatiskt.

Hur får man datorn att boota från USB? ›

Så får du datorn att starta från USB eller CD

Tryck upprepade gånger på F11 eller F12 när datorn startar. I de flesta fall öppnas en bootmeny, där du kan välja USB-minne eller datorns DVD-enhet.

Kan inte installera Windows 10 med USB? ›

 • Kontrollera att enheten har tillräckligt med ledigt utrymme. ...
 • Kör Windows Update några gånger. ...
 • Kontrollera drivrutiner från tredje part och ladda ned eventuella uppdateringar. ...
 • Koppla ur extra maskinvara. ...
 • Kontrollera om det finns fel i Enhetshanteraren. ...
 • Ta bort säkerhetsprogram från tredje part. ...
 • Reparera hårddiskfel.

Hur ominstallera datorn Windows 10? ›

Återställ datorn
 1. Välj Start > Inställningar > System > Återställning. Öppna inställningar för återställning.
 2. Bredvid Återställ den här datorn väljer du Återställ dator. Välj sedan bland alternativen och/eller inställningarna i tabellen nedan.

Varför kan jag inte boota från USB? ›

Undersök om din dator kan boota upp från ett USB minne.

Detta kan du kontrollera i BIOS. När datorn startar upp, tryck F12 eller DEL-tangenten beroende på dator för att komma in i BIOS. Leta upp var man ställer in vilken bootsekvens och vilka enheter datorn skall starta upp på.

Hur använder man Rufus? ›

Rufus är ett program som hjälper dig formatera och skapa startbara USB-diskar, så som USB-minnen, minneskort, etc. Det kan vara väldigt användbart när: du vill göra en USB-installation från startbara ISO-filer (Windows, Linux, UEFI, etc.) du måste arbeta med ett system som inte har något operativsystem installerat.

Kan inte boota Windows 10? ›

Från Inställningar
 • Tryck på Windows-tangenten +I på tangentbordet för att öppna Inställningar. ...
 • Välj Update & Security > Recovery . ...
 • Välj Starta om nu under Avancerad start.
 • När datorn har startats om på skärmen Välj ett alternativ väljer du Felsök > Avancerade alternativ > Startinställningar > Starta om.

Kan inte komma in i BIOS? ›

Starta I UEFI eller BIOS från Windows 11 eller Windows 10
 • Klicka på Start och välj sedan Inställningar.
 • Klicka på Uppdatera och säkerhet.
 • Klicka på Återställning på vänster sida.
 • Under Avancerad uppstart klickar du på Starta om nu.
 • Klicka på Felsök.
 • Klicka på Avancerade alternativ.
 • Välj UEFI-inställningar.
Nov 2, 2022

Hur gör man med ett USB-minne? ›

Anslut bara ditt USB-minne till USB-porten på din dator eller annan USB-utrustad enhet. Om enheten har ett ljus (LED) kommer det att blinka för att ange att det arbetar. Datorn kan märka att en ny enhet har upptäckts, och du uppmanas att öppna enheten (eller köra filer som redan finns på enheten).

Vilka hårdvarukrav finns det för Windows 10? ›

Systemkrav för Windows 10
 • Senaste operativsystem: Kontrollera att du kör den senaste versionen, det vill säga Windows 7 SP1 eller Windows 8.1 Update. ...
 • Processor: Processor eller SoC på 1 gigahertz (GHz) eller snabbare.
 • RAM: 1 gigabyte (GB) för 32-bitars eller 2 GB för 64-bitars.

Vad är min produktnyckel? ›

Produktnyckeln finns på en etikett eller ett kort inuti den förpackning som Windows levererades i. Kontakta återförsäljaren som sålde Windows 10 eller Windows 11 om du vill ha mer information. Så här säger du att programvaran är äkta.

Hur gör man fabriksåterställning på datorn? ›

Så här återställer du datorn helt
 1. Svep in från skärmens högra kant, tryck på Inställningar och tryck sedan på Ändra datorinställningar. ...
 2. Tryck eller klicka på Uppdatera/återställa och sedan på Återställning.
 3. Tryck eller klicka på Kom igång under Ta bort allt och installera om Windows.
 4. Följ anvisningarna på skärmen.

Hur gör man en fabriksåterställning? ›

Appar > Inställningar > Säkerhetskopiera och återställ > Fabriksåterställning.
...
 1. Svep uppåt för att komma åt dina appar och tryck sedan på Inställningar.
 2. Tryck på Allmän hantering.
 3. Tryck på Återställ.
 4. Tryck på Återställning till fabriksdata.
 5. Tryck på Återställ.

Hur mycket minne behövs för Windows 10? ›

Systemkrav för att installera Windows 10
Processor:1 gigahertz (GHz) eller snabbare processor eller System on a Chip (SoC)
RAM:1 gigabyte (GB) för 32-bitars eller 2 GB för 64-bitars
Hårddiskutrymme:16 GB för 32-bitars OS eller 32 GB för 64-bitars OS
Grafikkort:DirectX 9 eller senare med WDDM 1.0-drivrutin
3 more rows

Vad betyder det att man ska mata ut ett USB? ›

Säkert borttagning och Mata ut-funktionen finns helt enkelt till för att säkerställa att datorn för tillfället inte använder din USB-enhet. Detta för att förhindra att det blir något avbrott i kopieringen av data till enheten, som i sin tur i värsta fall kan skada båda data och själva enheten.

Varför kan jag inte installera? ›

Skadade registernycklar som styr uppdateringsdata. Att hindrar nya program från att installeras. Att förhindra befintliga program från att avinstalleras helt eller uppdateras. Att blockera dig från att avinstallera ett program via Lägg till eller ta bort program (eller Program och funktioner) på Kontrollpanelen.

Kan USB minne gå sönder? ›

Anledningen till att informationen alltid ska lagras på minst två enheter är att USB-minnen och USB-hårddiskar kan gå sönder. Om informationen bara är lagrad på en enhet och denna går sönder förloras all information som finns lagrad på denna.

Vem är Rufus i Gokväll? ›

Rufus Edward Philip Kellman bor i en lägenhet i Stockholm. Hans födelsedag är den 8 juni. Hans lägenhet är värderad till ca 3 550 000 kr.

Vad är mitt Windows lösenord? ›

När du använder ett lösenord kan bara någon som känner till det logga in. Om du vill logga in i Windows med ett Microsoft-konto måste du använda ett lösenord.

Vilken knapp för att komma in i BIOS? ›

Starta eller starta om datorn. Medan skärmen fortfarande är svart trycker du på F10-tangenten för att öppna menyn för BIOS-inställningar. På vissa datorer måste du trycka på f2 eller f6 för att öppna menyn för BIOS-inställningar.

Vilken knapp trycker man på för att komma in i BIOS? ›

Tryck på F2 för att öppna BIOS-skärmen.

Vilken knapp till BIOS? ›

När datorn startar brukar det stå något i stil med ”Press F1 to enter setup” eller ”Press <ESC> to access BIOS”, och då ska du agera snabbt och trycka på den tangenten. Om datorn inte meddelar tangenten kan du öppna BIOS genom att trycka på någon av följande tangenter: F1, F2, F10, Delete eller Escape.

Hur länge håller ett USB minne? ›

Det kan tyckas att ett usb-minne är outslitligt och att det varar för evigt, men så är det inte. Minneskretsarna slits för varje gång de används och med tiden blir deras funktion allt osäkrare. Med detta sagt ska emellertid usb-minnen av medelgod kvalitet hålla i åtminstone tio år vid normal användning.

Måste man Formatera ett nytt USB minne? ›

Det är dock viktigt att göra det INNAN några filer sparas på usb-minnet, det töms nämligen under processen. Alltså: Allt som är sparat på usb-minnet kommer att raderas.

Måste man Formatera USB minne? ›

Formatering till NTFS krävs också för att säkerhetskopiera spel och inspelningar på externa lagringsenheter som är anslutna till Windows-datorer. Viktigt! Säkerhetskopiera eller överför eventuella filer på flashminnet innan du börjar.

Vilken version av Windows 10 ska jag köpa? ›

Windows 10 Pro är ett operativsystem för främst företag, men även för professionella användare. Pro innehåller samma funktioner som Home, men med att antal funktioner som är anpassade för företag. BitLocker är en unik funktion bland säkerhetsfunktionerna i Pro.

Är det gratis att uppdatera till Windows 10? ›

Om den här uppdateringen

Den här uppdateringen kan du starta en omedelbar gratis uppgradering till Windows 10 under Windows 8.1 OOBE-processen. Den här uppdateringen gäller endast Windows 8.1 OOBE-processen. Det är tillgängligt endast när OOBE uppdateringar installeras.

Kan jag uppgradera till Windows 10? ›

Välj den tid för nedladdning av uppdateringen som passar dig bäst. Du måste sedan starta om enheten och slutföra installationen. Därefter kör enheten Windows 10 version 22H2. Om du vill kontrollera om du redan kör Windows 10 2022-uppdateringen väljer du Visa uppdateringshistorik på sidan Windows Update inställningar.

Varför kan jag inte aktivera Windows 10? ›

Kör felsökaren för aktivering av Windows 10: Välj Start > Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Aktivering och sedan Felsök.

Hur kan man aktivera Windows 10? ›

Aktivera efter ominstallation av Windows 10

Välj knappen Start och sedan Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Aktivering . Kontrollera att Windows 10 har aktiverats och att ditt Microsoft-konto är associerat med din digitala licens.

Vad kostar det att köpa Windows 10? ›

Det billigaste priset för Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) just nu är 129 kr. Det är den populäraste produkten i kategorin Operativsystem med ett genomsnittligt betyg på 2.8 av 5.

Hur gör man med ett USB minne? ›

Anslut bara ditt USB-minne till USB-porten på din dator eller annan USB-utrustad enhet. Om enheten har ett ljus (LED) kommer det att blinka för att ange att det arbetar. Datorn kan märka att en ny enhet har upptäckts, och du uppmanas att öppna enheten (eller köra filer som redan finns på enheten).

Hur hittar man produktnyckeln i datorn? ›

I allmänhet bör produktnyckeln finnas på en etikett eller ett kort inuti den förpackning som Windows levererades i, om du köpte ett fysiskt exemplar av Windows. Om Windows var förinstallerat på datorn ska produktnyckeln visas på en etikett på enheten. Kontakta tillverkaren om du inte kan hitta produktnyckeln.

Vilket format på USB minne? ›

De flesta USB-minnen är förformaterade i Fat32. Ett Fat32-USB-minne kan alltså användas för att överföra filer mellan en Windows-dator och en Mac. Det kan också en Fat32-formaterad hårddisk användas till, men på hårddiskar brukar andra filsystem föredras.

Hur formatera ett USB minne? ›

Anslut usb-minnet till datorn och leta upp det i Utforskaren. Högerklicka på usb-minnet och välj Formatera…. Klicka i rullmenyn vid Filsystem och välj NTFS. Klicka på Starta och vänta på att usb-minnet formateras.

Måste man formatera USB minne? ›

Formatering till NTFS krävs också för att säkerhetskopiera spel och inspelningar på externa lagringsenheter som är anslutna till Windows-datorer. Viktigt! Säkerhetskopiera eller överför eventuella filer på flashminnet innan du börjar.

Hur formaterar man ett USB minne till FAT32? ›

Klicka på Start, peka på program, peka på Tillbehör, peka på Systemverktyg, klicka på Konverteraren (FAT32)och klicka sedan på Nästa. Klicka på den enhet som du vill konvertera till FAT32-filsystemet i rutan enheter . Klicka på Nästaoch klicka sedan på OK.

Vad är skillnaden mellan FAT32 och NTFS? ›

NTFS och FAT32 skiljer sig på följande sätt: FAT32-filsystemet kan inte lagra enskilda filer större än 4 GB, medan NTFS-filsystemet kan göra det. NTFS-filsystemet har bättre skivutrymme och kan hantera diskutrymme mer effektivt jämfört med FAT32. Läs- och skrivhastigheter på NTFS är också snabbare än på FAT32.

Hur stor hårddisk klarar Windows 10? ›

Upp till två terabyte är i princip inga problem alls. Över två terabyte krävs att du överger den klassiska MBR-formateringen och i stället använder GPT.

Vad menas med FAT och NTFS filsystem? ›

NTFS (New Technology File System) är ytterligare ett filsystem utvecklat av Microsoft. Systemet är producerat i samband med utvecklingen av Windows NT och Windows 2000 och är än idag det filsystem de allra flesta Windows-installationer används på. Precis som exFAT är NTFS en vidareutveckling av FAT32.

Hur vet man om USB är FAT32? ›

Välj USB-enheten i enhetshanteraren [1]. I Val av start välj Ej startbart [2]. I Filsystem välj FAT32 (standard) [3].

Vad innebär att formatera? ›

Formatering inom databehandling är en process för att skapa ett filsystem på en hårddisk eller annat datalagringsmedium. All tidigare lagrad data raderas. Den struktur som skapas vid formateringen följer ett väldefinierat filsystem, till exempel Ext2, FAT eller NTFS.

Videos

1. hur man installerar windows 10
(Denis Pervan)
2. Boota Lenovo från USB minne
(ah323453)
3. Bootable USB Flash Drive using Rufus (MBR/GPT, Legacy/UEFI)
(furulevi)
4. Hur man formaterar en Flash-enhet Windows 10 USB-tummenhet | FAT32
(Northern Viking Everyday)
5. How To Install Windows 11 From USB
(Insider Tech)
6. Hur man kollar specs på din dator i windows 10
(kimkivi1221)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated: 02/08/2023

Views: 6097

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.