Исусова откупна жртва — највреднији дар од Бога — ОНЛАЈН БИБЛИОТЕКА Watchtower (2023)

  • Зашто је откупна жртва била потребна?

  • Како је Бог обезбедио откуп?

  • Шта добијамо захваљујући откупној жртви?

  • Како можемо показати да смо захвални за њу?

1, 2. (а) Када смо нарочито захвални за неки поклон? (б)Зашто се може рећи да је откупна жртва највреднији дар?

КОЈИ је највреднији дар који сте икада добили? То можда није био неки скуп поклон, али вам је ипак много значио. Уосталом, вредност неког поклона не мери се новцем. Нарочито смо захвални када добијемо нешто што нам је стварно било потребно или што смо баш желели.

2 Постоји један дар који је вреднији од свих других. То је дар који је Бог дао целом човечанству. Бог нам даје много тога, али највреднији дар који смо добили од њега јесте откупна жртва његовог Сина, Исуса Христа. (Прочитати Матеја 20:28.) Зашто то можемо рећи? У овом поглављу ћемо видети да нам је откупна жртва заиста потребна и да захваљујући њој можемо добити много тога. Она је заиста највећи израз Божје љубави према нама.

ЗАШТО ЈЕ ОТКУПНА ЖРТВА БИЛА ПОТРЕБНА

3. (а) Зашто је Јехова обезбедио откупну жртву? (б)Шта нам помаже да схватимо колико је она вредан дар?

3 Једноставно речено, Јехова је обезбедио откупну жртву да би ослободио човечанство од греха и смрти (Ефешанима 1:7). Да бисмо разумели ово библијско учење, треба да се присетимо шта се догодило у еденском врту. Не можемо схватити колико је откупна жртва вредан дар ако најпре не разумемо шта је Адам изгубио када је сагрешио.

4. Шта је Адам добио као савршен човек?

4 Када је створио Адама, Јехова му је дао нешто заиста вредно —савршен живот. Шта је све Адам тиме добио? Пошто је био створен са савршеним телом и умом, никада се не би разболео, нити би остарио или умро. Као савршен човек, имао је посебан однос сЈеховом. У Светом писму се каже да је Адам био Божји син (Лука 3:38). Дакле, Адам је био близак сЈеховом Богом, попут сина који је близак са својим оцем. Јехова је разговарао са Адамом, дао му је да обавља посао који ће му причињавати задовољство и рекао му је шта се од њега очекује (Постанак 1:28-30; 2:16,17).

5. На шта се мисли када се каже да је Адам створен „по Божјој слици“?

5 Адам је створен „по Божјој слици“ (Постанак 1:27). То не значи да је он изгледао као Бог. Као што смо видели у 1.поглављу ове књиге, Јехова је невидљиво духовно биће (Јован 4:24). Дакле, он нема тело од крви и меса. То што је Адам био створен по Божјој слици значи да је имао особине које има Бог, као што су љубав, мудрост, правда и моћ. Адам је још у нечему био попут свог Оца —имао је слободу да доноси одлуке. Дакле, Адам није био попут робота који може да уради само оно за шта је програмиран. Уместо тога, сам је могао да бира између исправног и погрешног. Да је изабрао да слуша Бога, заувек би живео у рају на земљи.

6. (а) Шта је Адам изгубио због непослушности Богу? (б)Како је то утицало на његове потомке?

6 Јасно је, дакле, да је Адам изгубио нешто веома драгоцено. Због непослушности Богу изгубио је све што је имао као савршен човек, па и сам живот (Постанак 3:17-19). Нажалост, Адамова одлука није утицала само на њега него и на његове будуће потомке. У Божјој Речи пише: „Преко једног човека [Адама] у свет [је] ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12). Дакле, сви смо наследили грех од Адама. Зато се у Библији каже да је он продао себе и своје потомство у ропство греху и смрти (Римљанима 7:14). За Адама и Еву није било наде, јер су они свесно одлучили да не слушају Бога. Али шта ће бити сњиховим потомцима, међу којима смо и ми?

7, 8. На шта се односи реч „откуп“?

7 Јехова је одлучио да спасе човечанство путем откупне жртве. На шта се односи реч „откуп“? Откуп је цена која се плаћа за нечије ослобађање. На пример, у случају отмице је често потребно платити одређену цену да би таоци били ослобођени. Та реч се може односити и на износ који се даје као противвредност за нешто. На пример, неко ко је проузроковао штету мора да плати суму која потпуно одговара вредности онога што је оштећено.

8 На који начин можемо бити ослобођени греха и смрти? Како се може надокнадити огромна штета коју је Адам проузроковао? Да бисмо добили одговоре на ова питања, размотримо како је Јехова обезбедио откуп и шта све можемо добити захваљујући томе.

КАКО ЈЕ ЈЕХОВА ОБЕЗБЕДИО ОТКУП

9. Какав је откуп био потребан?

9 Пошто је био изгубљен савршен људски живот, ниједан несавршен човек није могао да откупи човечанство (Псалам 49:7,8). Био је потребан откуп који вреди исто колико и оно што је изгубљено. То је у складу сједним начелом из Божје Речи, које открива шта је праведно у Божјим очима. Оно гласи: „Живот за живот“ (Излазак 21:23, фуснота). Шта је могло покрити вредност савршеног живота који је Адам изгубио? Одговарајући откуп би био неки други савршен људски живот (1.Тимотеју 2:6).

10. Како је Јехова обезбедио откуп?

10 Како је Јехова обезбедио откуп? Послао је на земљу једног од својих савршених духовних синова. Али Јехова није послао било које духовно створење, већ оно које му је најдрагоценије —свог јединорођеног Сина. (Прочитати 1.Јованову 4:9,10.) Син је спремно напустио своје пребивалиште на небу (Филипљанима 2:7). Као што смо сазнали у претходном поглављу ове књиге, Јехова је учинио једно чудо када је његов живот пренео у Маријину материцу. Захваљујући деловању Божјег светог духа, Исус се родио као савршен човек и није био подложан греху и смрти (Лука 1:35).

Исусова откупна жртва — највреднији дар од Бога — ОНЛАЈН БИБЛИОТЕКА Watchtower (1)

11. Како је један човек могао да откупи многе?

11 Како је један човек могао да откупи милионе људи? Присетимо се како су људи постали грешни. Адам је због свог греха изгубио савршен живот. Зато његови потомци нису могли да се роде савршени. Једино што је могао да им остави у наследство били су грех и смрт. Исус, којег Библија назива „последњим Адамом“, родио се као савршен човек и никада није згрешио (1.Коринћанима 15:45). У извесном смислу, он је дошао на Адамово место како би нас спасао. Пошто је био савршено послушан Богу и ниједном није згрешио, Исус никада није морао да умре. Али он је дао свој савршен живот и тиме покрио вредност савршеног живота који је Адам изгубио. Тако је пружио наду Адамовим потомцима (Римљанима 5:19; 1.Коринћанима 15:21,22).

12. Шта је Исус доказао тиме што је остао веран упркос патњама?

12 У Светом писму се детаљно описује патња коју је Исус поднео пре него што је умро. Био је брутално избичеван и окрутно прибијен на стуб на којем је умро у мукама (Јован 19:1, 16-18,30; видети Додатак, у делу под називом „Да ли хришћани треба да користе крст?“). Зашто је Исус морао толико да пати? У једном од наредних поглавља ове књиге видећемо да је Сатана тврдио да ниједан човек неће остати веран Јехови када се нађе у тешким животним ситуацијама. Тиме што је остао послушан Богу упркос великим патњама, Исус је на најбољи могући начин оповргао Сатанине оптужбе. Доказао је да савршен човек може остати веран Богу ма колико се Сатана трудио да га одврати од тога. Исус је тиме сигурно веома обрадовао Јехову! (Пословице 27:11).

13. Како је откуп био плаћен?

13 Како је откуп био плаћен? Бог је дозволио да његов безгрешан Син буде погубљен четрнаестог дана јеврејског месеца нисана 33. н. е. Тако је Исус „једном заувек“ жртвовао свој савршен људски живот (Јеврејима 10:10). Трећег дана након његове смрти, Јехова га је ускрснуо као духовно биће. Након тога, Исус се вратио на небо да би платио откуп (Јеврејима 9:24). Бог је прихватио то што је Исус жртвовао свој живот на земљи да би избавио људе од ропства греху и смрти. (Прочитати Римљанима 3:23,24.)

ШТА ДОБИЈАМО ЗАХВАЉУЈУЋИ ОТКУПНОЈ ЖРТВИ

14, 15. Шта морамо радити да би нам били опроштени греси?

14 Упркос томе што смо несавршени, откупна жртва нам омогућава много тога. Осмотримо шта захваљујући том највреднијем дару од Бога добијамо већ сада и шта ћемо добити у будућности.

15 Могу нам бити опроштени греси. Због тога што смо несавршени, нимало нам није лако да радимо оно што је исправно. Сви грешимо, било речима, било поступцима. Али захваљујући Исусовој откупној жртви, могу нам бити опроштени греси (Колошанима 1:13,14). Међутим, морамо се искрено покајати. Такође се морамо понизно обратити Јехови и замолити га да нам опрости. Ако верујемо у откупну жртву његовог Сина, он ће нам опростити. (Прочитати 1.Јованову 1:8,9.)

16. На основу чега можемо имати чисту савест пред Богом и колико је она вредна?

16 Можемо имати чисту савест пред Богом. Због гриже савести се можемо осећати безнадежно или безвредно. Међутим, Јехова нам на основу откупне жртве радо опрашта. Зато можемо да му служимо са чистом савешћу и поред тога што смо несавршени (Јеврејима 9:13,14). Када имамо чисту савест, имамо и слободу говора пред Јеховом, то јест можемо слободно да му се обраћамо у молитви (Јеврејима 4:14-16). Такође смо срећнији и имамо унутрашњи мир и самопоштовање.

17. Каква нас будућност очекује захваљујући томе што је Исус умро за нас?

17 Можемо се надати вечном животу на рајској земљи. У Римљанима 6:23 стоји: „Плата за грех је смрт, а Божји дар је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа.“ У 3.поглављу смо видели како ће изгледати живот у рају на земљи (Откривење 21:3,4). Не бисмо се могли надати вечном животу и савршеном здрављу да Исус није умро за нас. Међутим, да бисмо те дивне дарове и добили, треба да покажемо да смо захвални за откупну жртву.

КАКО МОЖЕМО ПОКАЗАТИ ДА СМО ЗАХВАЛНИ

18. Зашто треба да будемо захвални Јехови за откупну жртву?

18 Зашто треба да будемо захвални Јехови за откупну жртву? Када добијемо неки поклон, ми га посебно ценимо ако знамо да се особа која нам га је дала одрекла нечега. Дирнути смо јер видимо да нас та особа воли. Откупна жртва је највреднији поклон, јер је Бог дао нешто најдрагоценије да би је обезбедио. „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина“, стоји у Јовану 3:16. Откупна жртва је највећи доказ да Јехова воли људе. Нема сумње да и Исус много воли људе, пошто је спремно дао живот за њих. (Прочитати Јована 15:13.) Зато можете бити уверени да Јехова и Исус воле и вас (Галатима 2:20).

Исусова откупна жртва — највреднији дар од Бога — ОНЛАЈН БИБЛИОТЕКА Watchtower (2)

19, 20. На које начине можемо показати да смо захвални за откупну жртву?

19 Како можемо да покажемо захвалност за откупну жртву? Потрудимо се да добро упознамо Јехову, који је обезбедио откуп (Јован 17:3). У томе нам може помоћи проучавање Светог писма помоћу ове књиге. Што боље будемо познавали Јехову, више ћемо га волети. А то ће нас подстаћи да чинимо оно што му је угодно (1.Јованова 5:3).

20 Покажимо веру у Исусову откупну жртву. У Светом писму стоји: „Ко исказује веру у Сина, има вечни живот“ (Јован 3:36). Како можемо исказивати веру у Исуса? Није довољно да само кажемо да верујемо у њега. „Вера без дела [је] мртва“, пише у Јаковљевој 2:26. Дакле, праву веру доказујемо оним што радимо. Један начин на који можемо показати да верујемо у Исуса јесте да дамо све од себе да у говору и понашању следимо његов пример (Јован 13:15).

21, 22. (а) Зашто треба да присуствујемо годишњем обележавању Христове смрти? (б)Шта ће бити објашњено у6.и7.поглављу?

21 Присуствујмо годишњем обележавању Христове смрти. Исус је 14.нисана 33. н. е. увео једну посебну свечаност која се у Светом писму назива „Господова вечера“ (1.Коринћанима 11:20; Матеј 26:26-28). Она се још назива и Спомен-свечаност. Зашто је Исус увео ову свечаност? Он је рекао: „Чините ово мени на спомен“ (Лука 22:19). Дакле, он жели да се сви прави хришћани сећају да их је својом смрћу откупио од греха и смрти. Спомен-свечаност је прилика да размишљамо о великој љубави коју су и Јехова и Исус показали тиме што су обезбедили откупну жртву. Тиме што присуствујемо годишњем обележавању Христове смрти показујемо да смо захвални за све што су они учинили.*

22 Откупна жртва коју нам је Јехова омогућио заиста је дар од непроцењиве вредности (2.Коринћанима 9:14,15). Од ње могу имати користи чак и они који су умрли. У 6. и 7. поглављу ће бити објашњено како.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated: 01/23/2023

Views: 5353

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.