Шта ће бити и шта би могле бити последице употребе 5Г мреже | Васељенска ТВ (2022)

„5г“ је скраћеница од 5-та генерација бежичне комуникационе мреже и служи за пренос података. Ти подаци могу бити: слика, видео, звук, бројеви, слова и маса разних знакова. Уз услов да је све прво претворено у бинарни облик јединица и нула. Тек у том облику може да путује кроз било коју дигиталну (цифарску) мрежу, па и 5г мрежу. Зашто се каже „мрежа“? Зато што се подаци од уређаја до уређаја никада не преносе у директној вези та два уређаја него увек преко неког чворишта. Као нпр. ако неки чворић у чипки треба да пошаље податак неком чворићу на ободу чипке. Tај податак мора да пређе преко много чворића (WWW – World Wide Web, у преводу значи „чипка преко целог света“). Питање је масивних математичких и логичких правила како се постиже лоцирање чворића у чипки, да не би сваки чворић у целој чипки био провераван да ли је баш он тај коме је упућен податак… па док се не натрчи на оног траженог.

Али то су теоретске претпоставке које је Интернет одавно усавршио и само се чекала појава неког моћног комуникационог канала да би Интернет показао свој потенцијал. 5г је у ствари канал везе (и не само то, „очи и уши“ Интернета…следећи пасус) који помоћу софистицираних логичких правила и техничких решења остварује масу истовремених веза између масе различитих уређаја и размену огромних количина података међу њима, у делићу секунде. Сличност са мозгом и синаптичким везама међу неуронима је очигледна. Све претходне генерације мрежа су служиле за пренос слике, звука, видеа, текста и др. података. И са сваком новом генерацијом мрежа, те слике, видео и звук су бивале веће, боље, савршеније, детаљније и дубље. „5г“ мрежа ће поред преношења звука који далеко превазилази осетљивост људског уха, слике и видеа микроскопске детаљности, служити и да се преко ње управља уређајима и стварима. За „IoT“ (Internet of Things – „Интернет ствари“).

Прашина око 5г мреже се подигла највише због тога што ће се људи налазити 7/24 у пољу зрачења те мреже, а није познато да је неко званично хомологационо тело (Винча нпр.) истражило утицај тог зрачења на људски организам. Због енормног капацитета 5г мреже да адресира стотине хиљада примопредајника на малом простору, она мора да осцилује на екстремно високим учесталостима. Због тога јој је домет краћи, па мора имати знатно гушћу мрежу базних станица у односу на 3г и 4г. Захваљујући чињеници да 5г користи фреквенцију војних радара за препознавање летелица, логично је да ће се исти таласи 5г мреже моћи употребити за препознавање предмета. С обзиром на високу учесталост, можда ће се препознавати и облик предмета, па би тако било откривано ношење недозвољених предмета. Совјетски савез је ’70. година имао радар за детекцију организама преживелих испод рушевина (после земљотреса).

Тада је тај радар, величине старинског радиоапарата-лампаша, могао детектовати миша испод рушевина. Услов је био само да постоје откуцаји срца. Од ’90. се такви радари величине лаптопа-а (зову их скенери), у западним антитерористичким јединицама користе за праћење положаја и кретања особа у објектима. Тако да би то исто могла бити примена 5г мреже с обзиром да има техничких могућности за то. А ко би се одрекао те могућности ако је безбедност у питању? (Мала дигресија: за онога ко има тај радар, смешно је маскирање снајпериста у оптичком и иц спектру или сакривање дубоко у објекту иза препрека, и наравно да ће се тај систем уграђивати у нишанске справе) У комбинацији са већ постојећим технологијама као нпр. холографија, виртуелна реалност и проширена ралност, несумњиво ће тотално изменити начин живота. А где је после све оно што ће да настане из свега тога…несагледиво.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВОПомозите рад Васељенске према својим могућностима:

5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Video: Crypto Pirates Daily News - January 27th, 2022 - Latest Cryptocurrency News Update
Прочитајте још: Страним компанијама Србија дала послове вредне око пет милијарди евра

Што се тиче шпекулација, у јавности се спомиње да та врста зрачења има утицаја на ментално стање људи…шта мисле, желе, које емоције имају, шта осећају, расположење, итд. (нпр. ако педофил контролише мрежу, улазиће директно у мозак без потребе да месецима обрађује објекат, навлачи и уцењује компромитујућим материјалима и сл. Фарме, Парови и Задруге ће бити превазиђени, објект би се могао обрадити да ступи у истополни брак или да развије склоности ка нечему данас незамисливом) Самим тим и на здравље. Да дезинтегрише молекуле кисеоника. И још, да су 5г фреквенције способне да лече и убијају помоћу скаларних и радијантних таласа који се могу емитовати путем исте инфраструктуре кроз тзв. шум. Али као што је то био случај са динамитом и атомском енергијом, због технолошког напретка који доноси, вероватно се неће посебно гледати на евентуалне штетне последице и вероватно ће се употребити у војне сврхе. И тако цела прича прелази у питање безбедности – ко није на 5г биће инфериоран у односу на оног ко јесте на 5г и ту креће трка. Може и овако да се каже – онај ко контролише 5г мрежу, тај контролише садашњост (бира кога/шта ћеш моћи да чујеш/видиш и ко ће тебе моћи да чује/види због чега је и настала тензија коме ће се поверити изградња 5г мреже, Хуавеју или неком другом)..

Што се тиче питања шта би могло да уследи након увођења 5г мреже? То је у домену „може да бидне а не мора да значи“. Али ипак могу да се поставе нека питања. 5г мрежа је предуслов да би дронови преко уграђених камера могли дању/ноћу, у свим метео условима (термо-визија, ноћна-визија, ИЦ и УВ-визија…), надзирати и идентификовати саобраћај, учеснике у саобраћају, људе у затвореном и на отвореном простору, на улици, на трговима, у возилима, из даљине и из близине. У року од милесекунде од тренутка опажања, дрон/робот је све антропометријске мере, фотографију и 3д скен конкретне особе (укључујући и податке са личног идентификационог чипа који се налази уз нас) послао преко 5г мреже једном моћном компјутеру, тзв. серверу, који у микросекунди проналази ту особу у регистратору/датотеци особа, где је уписан сваки податак и свака тачка где смо се налазили од тренутка када нас је мрежа/Интернет први пут приметила.

У следећој милисекунди ти подаци су кроз 5г мрежу прослеђени дрону/роботу и он (или особа која управља са њим), врши проверу добијених података, доноси одлуку и спроводи акцију. Ако се узме у обзир да би хиљаде дронова/робота у истој милисекунди слали захтеве серверу, нека се то време одговора продужи на целу секунду. Тада постају бесмислене државне границе (државе?) јер ће дрон/робот са свим уграђеним камерама, радарима, детекторима, сензорима и телеанализаторима за откривање хемијског састава материје, неупоредиво брже уочавати и проверавати особу/возило него што би то радио цариник. (стохиометријски телеанализатор је пре две деценије направио Богдан Маглић – на даљину открива хемијски састав супстанце у возилу, предмету или организму, нпр. експлозив, дрога, лекови, отрови, злато, гасови). Ако можда звучи невероватно толика брзина протока података, треба увидети да се са данашњом јавно доступном технологијом, старом једну-две деценије, обављају интерконтинентални разговори (чак видео конференције са више учесника у покрету, у возилима) у реалном времену и без кашњења гласа. Иако је удаљеност огромна и иако се од једног до другог саговорника врши небројено много разних конверзија сигнала и медијума кроз које ти сигнали путују. Иако су у том тренутку у току десетине хиљада таквих конференција.

А 5г мрежа је неупоредиво способнија. Компјутери и електроника су неупоредиво моћнији. Медијуми неупоредиво пропуснији. Алгоритми за компресију података неупоредиво ефикаснији. То је све предуслов за оно што логично следи: возила више неће бити иста, са свим и свачим ће се управљати преко 5г мреже. Хирург ће можда из своје викендице управљати роботом за операцију негде на другом крају света. Преко визира за проширену реалност имаће микроскопски детаљан видео у садашњем тренутку и преко рукавица са сензорима управљаће роботом са прецизношћу десетог или стотог дела милиметра. А пропусна моћ мреже омогућује милионе таквих интервенција у истом тренутку без да се проток смањи. Свака ситница ће бити на Интернету и знаће се тренутно где се налази и ко и шта ради са њом у било ком делу планете који је покривен 5г мрежом. Дакле, свака сијалица, столица, фрижидер, веш машина, телефон, утикач, славина, струјомер, водомер, гасомер, термомер, хигромер, баромер, маномер, камерица за надзор, вц шоља, котлић, бојлер, клима, грејна тела, врата, прозори, механизми са моторима… све ће захваљујући 5г мрежи бити у реалном времену на Интернету и самим тим под контолом/надзором (свака биљчица би могла имати своју микроклиму прилагођену само њој). Неко негде ће моћи то да укључи/искључи/надзире/евидентира/ограничи/уништи(?). Неће бити потребе за „наногицама“, затворима, рампама, оградама, граничним прелазима, можда ни за државним границама, јер ће свакоме моћи виртуелно да се ограничи кретање. Чим га 5г мрежа примети да се приближио граници простора који му је дозвољен за кретање, стиже дрон/робот са сиреном и ротацијом.

Неће бити потребе за полицијом, само ће дронови/роботи доћи ако неког треба да приведу. А можда и потпуно аутономни дронови/роботи са својом вештачком интелигенцијом и експертским системима у меморији? Дронови/роботи би могли преузети послове конобара, шалтерских службеника (ако уопште буде било шалтера), продаваца, магационера, возача, пилота, машиновођа, курира, поштара, чувара, портира, обезбеђења, пољопривредника, пастира, оператера у корисничким сервисима, мајстора, сервисера, зидара, рудара, гробара, тесара, столара, бравара, баштована, водоинсталатера, медицинских сестара и техничара, геронтодомаћица, бејбиситерки, комуналних радника, кућних помоћница, молера, кројача, штампара, вулканизера и перача у аутопраоницама, жељезничара, путара, пумпаџија, оџачара, лимара, васпитача, учитеља, наставника, професора, водича, кустоса у галеријама и музејима… радника у фабрикама, као и оних који школују све њих. Све би то роботи/дронови могли обављати. Док има струје… цврц Милојка! Зато ће морати да имају атомске или литијумске батерије (покретне бомбе?). Питање је чиме ће се бавити сви ти људи који се сада тиме баве? Сигурно ће се појавити мноштво занимања која за сада нису на видику. Целоживотно учење се већ данас подразумева. А сутра ће се вероватно само убрзати. Свако ће имати у свом стану дрона/робота који ће служити људе, али ће сви бити на 5г мрежи и онда се отвара питање интиме/приватности и поверења у робота. Ти дронови\роботи које ће свако имати у своме дому ће производити све што треба од покућства, гардеробе, алата, прибора и медицинских средстава, па до умножавања (реплицирања, клонирања) самих себе. Могуће од сировине добијене рециклирањем претходно произведених предмета.

И да, дронови/роботи ће нас служити, учити, лечити, тренирати и забављати (хоће ли остати времена за то?), припремати храну (на шта ће та храна личити, као из мултикукера?) и одржавати хигијену. Могуће да ће бити „откључана“ одређена палета/репертоар могућности (способности, функција) које ће ти роботи добијати са Интернета преко 5г мреже, и то ти је, што ти је. Ако би хтели јаче, веће, више, брже, боље, квалитетније, занимљивије, разноликије, шароликије, свестраније, свеобухватније, разноврсније (зезам аутоматског преводиоца), мораће на неки начин то да се плати. Да неко „откључа“ одређену функцију/способност робота. Као нпр. откључавање закључаних канала на кабловској/сателитској тв. Али како ће се то плаћати и шта ће бити средство плаћања? Како ће се опорезивати ако свако буде сам себи производио за своје личне потребе? Од чега ће се финансирати државна администрација? Да ли ће постојати богати и сиромашни? По чему ће се разликовати? Да ли ће то бити она утопија: сваком према потребама – од сваког према могућностима? Ко ће прописивати критеријуме по којима ће се додељивати „кључеви“ за откључавање одређене функције/способности робота? Ко ће бити и где ће се налазити та интелигенција која ће управљати „кључевима“? Којег пола ће бити та интелигенција? Којој ће култури, вери/идеологији/идентитету припадати? Да ли би том поретку одговарало да не буде ни полова, ни раса ни народа ни… разлика?

Прочитајте још: Трећа унија Константинопоља и Рима: контуре су све јасније

Чију ће политику спроводити? Глобалистичку? Да ли би они којима историја/преци/наслеђе нису за дику, добили чисту (опрану) савест и постали равноправни са онима који се хиљаду година жртвују да спасу праотачки вредносни систем од оних првих? Да ли би… У сваком случају, све ће бити на 5гм и ништа неће функционисати ако није закачено на 5гм. Сателити ће 5гм проширити у свемир, а подводни каблови и бове на дну океана ће је проширити под водом. Ако би неко „извукао утикач“, били би смо изгубљени. Роботи/дронови, возила, сателити… постали би хрпа гвожђа. Зато ће постојати мноштво резервних извора напајања и веза са Интернетом. Како ће изгледати друштвено-социјални односи у таквим условима? Како ће се хигијенске, гурманске, емотивне, културне, интелектуалне, модне, уметничкe, рекреативне и друге потребе прилагодити новим условима? Да ли ће се чувати свест о пореклу, идентитету, припадности народу, култури, језику, писму, вери, историји, традицији, обичајима или ће се одгајати индивидуе са топонимским или интернационалним идентитетом / без идентитета? Да ли ће бити политике и политичара и чиме ће се бавити? Да ли ће вештачка интелигенција у комбинацији са експертним системима на Интернету и 5г мрежом моћи да замени правнике, лекаре, инжињере? Да ли ће постојати категорије као нпр. морал, историјско право/наслеђе, етика, љубав, сродство, емпатија, мржња, страх, понос, част, достојанство, милосрђе, брига, срећа, туга?

Да ли ће се и како спроводити национална и верска осећања? Да ли ће роботи кроз 5г мрежу бити универзални служитељи у црквама свих религија и универзални вероучитељи? Да ли ће онда исти центар поучавати и Христове и сатанине следбенике? Колики ће бити људски век? Да ли ће бити ратова? Око чега би се водили ратови? Између кога? Између два Интернета? Чиме? Можда џиновским роботима (25-30м висине)/дроновима (величине фудбалског игралишта)/вирусима (компјутерским и биолошким)? Да ли ће се моћи сакрити од 5г мреже и из ког разлога би се сакривали? Ако вам је контролор 5г мреже савезник, он може све податке које мрежа педантно и систематски прикупља о вама и доставља Интернету, да брише и шаље у корпу (или бар оне непожељне податке). Мада, изгледније је да ће се моћи сакрити једино под земљу. Непредвидљиво је у којем правцу ће се развијати ситуација када холографија, проширена реалност и виртуелна реалност уђу у свакодневну употребу. А потпуна је непознаница шта ће се догодити када из свега тога настану нови материјали, хемијски елементи, нове биолошке и техничке технологије! Људи данашњице би помислили да су дошли ванземаљци.

Драган Дедић

Васељенска

See author's posts

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Tags: 5Г мрежа, драган дедић, интернет, Србија

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated: 06/19/2022

Views: 5301

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.