Шта је боље лаптоп или рачунар, преглед и поређење рачунара и лаптопа (2022)

Рачунарска опрема постоји у сваком дому. Када се одлучи за куповину таквог гаџета, корисник ће се сигурно суочити са питањем - рачунар или лаптоп, који је бољи? Затим детаљно размотримо разлике између ових уређаја.

Перформансе

Шта најбоље ради?

Када купује рачунар, прво питање које купац постави биће: „Хоће ли повући тај програм или игру?“. „Повлачење“ значи у овом случају способност обављања рачунарског рада на основу показатеља перформанси. Сви уређаји су подељени у две категорије: стационарни и преносни или лични рачунари и преносни рачунари.

У последњој деценији, лаптопи су се одмакли од репутације лаганих преносних рачунара. Показатељи њихове функције наишли су на снажне представнике стационарних система.

Такве машине су у стању да:

 • обављати рачунске операције;
 • обављање софтверских задатака;
 • приказивање графичких података (фотографија, видео);
 • рад са великим базама података.

Савремени модели десктоп рачунара прилично су способни да се такмиче по снази са стационарним. Опремљени су високофреквентним микропроцесорима (до 4,1 ГХз), волуминозним меморијским картицама (до 32 ГБ на најмоћнијим моделима), пространим меморијама података (ССД до 2 Терабајта), висококвалитетним видео картицама (меморија капацитета до 16 ГБ). Односно, куповином најмоћнијег лаптопа можете истовремено обављати много задатака.

Једини недостатак тако моћног чудовишта биће цена. То је много више од трошкова личног рачунара. Поред тога, због своје чврстоће, немогуће је додати било шта на лаптоп. Док је у системској јединици могуће увести нови и нови „хардвер“ онолико колико матична плоча и способност „сарадње“ између хардвера могу да потрају. Љубитељи експериментирања и прилагођавања технологије за себе ће ценити јединице система ПЦ, чији главни показатељи перформанси могу бити надувани до незамисливих параметара.

Обратите пажњу! Наведене вредности снаге лаптопа далеко се преклапају са стационарним рачунаром.

Додатни уређаји и периферна опрема

Додатна опрема

Ако је лаптоп јединствен, пуноправан рачунар, онда је са личним рачунаром све мало другачије. Прва машина је у основи системска јединица са уграђеном манипулатором тастатуре и тоуцхпад-а, на коју је екран завртн. Веома је погодан за путовања, пословна путовања, рад на даљину. Све је увек при руци.

Лични рачунар је сам по себи кутија која је апсолутно бескорисна без периферних уређаја. Због ове карактеристике свака системска јединица долази са алатима за унос и излаз података. За унос података користе се тастатура и манипулатор типа миша. Ови уређаји могу бити жични или бежични. За приказ информација користи се монитор, а звучници су главни.

Односно, ако је лаптоп потпуно спреман за употребу, тада стационарни рачунар захтева најмање четири додатна уређаја.

Video: Section, Week 5

Уобичајени додаци за лаптоп и ПЦ могу да послуже:

 • штампачи
 • скенери
 • пројектори;
 • рутери и све врсте адаптера.

Често преносни рачунари имају уграђену опрему за бежично повезивање са мрежама (Блуетоотх, Ви Фи, мобилни Интернет), док је за ПЦ потребно повезивање Блуетоотх адаптера, антене за Ви Фи, УСБ модем. Поред тога, ако лаптоп има уграђену Веб камеру, да бисте приступили Скипеу или другом видео цхату са личног рачунара, такав прибор мора бити додатно повезан.

Мобилност

Употребљивост

Када одлучујете шта је најбоље купити - лаптоп или рачунар, вреди размотрити задатке које ће гадгет обавити. Ако вам је на челу рад на даљину, стална путовања, пословна путовања, конференције у иностранству и презентације, онда ће лаптоп бити највише добродошао.

Имајући све потребне компоненте и имати малу тежину, можете га понети са собом свуда. У комплету се често испоручује торба са марком, у којој се налази сам уређај, кабл за пуњење и још увек постоји неколико претинаца за документе и друге ситнице.

Дизајн лаптопа омогућава његову преносивост:

 • поклопац се чврсто затвори;
 • између делова се налазе гумене плочице;
 • шарке се не отпуштају с временом.

Захваљујући гумираним ногама, лаптоп се може поставити на било коју површину, чак и нагнут. Уграђене Ви-Фи антене омогућавају повезивање на мрежу без тражења интернетског кабла. Све дизајнерске одлуке чине лаптоп изузетно мобилним.

Стационарни рачунар, судећи по имену, требао би бити на једном мјесту. За његово функционисање неопходна је стална конекција на електричну мрежу. А присуство појединачних периферних уређаја неопходних за нормалан рад умножава могућу мобилност са нулом. На крају крајева, тешко је превозити лични рачунар који се састоји од системске јединице, монитора, тастатуре, миша, звучника. Да бисте се кретали по соби или канцеларији, биће потребно инсталирати сву опрему на сто или ормар на точкове. Лаптоп је очигледно мобилнији од стационарног система.

Напајање

Ниједан кућни апарат не ради без електричне енергије, укључујући било који рачунар - преносив или непомичан. За напајање уређаја довољан је напон струје од 220 волти и фреквенција 50-60 Хз.

Обратите пажњу! Да би се заштитили од пренапона, на сваком рачунару је уграђен регулатор напона, који омогућава изравнавање штетних утицаја пренапона.

Лични рачунар напаја се из кућног напајања, једноставно из зидне утичнице. Једна утичница за читав низ уређаја је довољна, јер је у комплету увек заштитник од пренапона. Помоћу дугмета можете искључити све уређаје из мреже. Струја која пролази кроз жице се шаље на напајање системске јединице.

У овом случају долази до промене параметара електричне енергије на 12 Волти потребних за потпуно функционисање. Одвојени хладњак хлади напајање тако да нема прегревања. Да бисте заштитили рачунар од наглог кратког споја, користите непрекидно напајање. Ово је посебан уређај који не само да може да заштити ваш рачунар од пренапона струје, већ и да вам пружи додатно радно време захваљујући складиштеној енергији.

Video: 5 домаће лаптоп идеја | дии свеске и оловке

Преносни рачунари се напајају пуњивом батеријом уграђеном у кућиште. У средишту рада су хемијске реакције, попут батерија мобилних телефона. Различити капацитети батерија омогућавају различит животни вијек батерије. Батерија се пуни из утичнице помоћу кабла са пуњачем.

Разлике у снази важни су фактори када је у питању куповина уређаја. Због способности да аутономно раде иза лаптопа, чешће га бирају студенти и „радници на пословним путовањима“.

Поправка и надоградња

Поправка рачунарског система

Ништа не траје вечно, а још више што технологија временом неће успети. Такође се покидају и преносни рачунари и рачунари. Али, срећом, они су често подвргнути поправци. Тачно, постоји значајна разлика. Ако је стационарна јединица структурно отворенија, тада је лаптоп моноблок.

Сваки квар на ПЦ-у може се поправити заменом неприкладног елемента или лемљењем микро-склопа. Унутар јединице све је смјештено на такав начин да без потешкоћа можете извршити замјену или допуну. Исто се односи и на периферне уређаје - тастатуре, мишеви се лако мењају, пошто су јефтини. Ова карактеристика рачунара је веома корисна за надоградње.

Обратите пажњу! Можете сами да извршите побољшања и поправке на рачунару, компоненте су у широком распону, доступне у било којој специјализованој продавници.

Поправак преносног рачунара може бити тежак. Будући да је уређај једна јединица, за неуспех чак и тоуцхпад-а или тастатуре биће потребно раздвајање са уређајем током трајања поправке. Само специјалиста то може поправити. Све због сложености дизајна, тешкоће приступа унутрашњости. Сама поправка аутомобила биће велики подвиг, јер се пегла не може наћи током дана ватром. Из истог је разлога надоградња лаптопа готово немогућа.

Излазни уређаји

Додатни уређаји за репродукцију

Као што је већ поменуто, излазни уређаји лаптопа су све-у-свим. Али на ПЦ морате их одабрати. И монитор и звучник су у футроли за лаптоп, али то се мора купити засебно за рачунар.

Оба уређаја имају на располагању ХДМИ прикључке, тако да можете приказати слику на телевизору. Помоћу посебног утора могуће је прикључити пројектор.

Рачунари и лаптопи за игре

ПЦ рачунари

Video: Рестаурација Поправљен лаптоп стари 10 година, Вратите напуштени рачунар

Ако купујете уређаје за игре, пре свега, треба да обратите пажњу на видео картицу и „РАМ“. Да би се модерне игре играле без кочења на екрану, а контрола у њима је била тренутна, на видео картици морате да имате најмање 16 ГБ РАМ-а и исто толико меморије. Проводећи сате у вашем омиљеном проводу, вриједно је узети у обзир да се опрема прегријава. Због тога уређај мора имати добар систем хлађења. У питању конзоле за игране игре ПЦ дефинитивно побеђује.

Он има неколико предности у односу на лаптоп:

 • одлично хлађење;
 • је јефтиније;
 • постоји могућност надоградње.

У било којој системској јединици можете инсталирати додатне хладњаке, надоградити видео картицу и „РАМ“, истовремено пратећи издање иновација у играма. То се не може учинити с лаптопом, једноставно није дизајниран за игре. Иако је играње путем интернета забава прилично подношљиво.

Рачунари и преносни рачунари за посао

Канцеларијски системи

За рад се препоручује одабир уређаја на основу предвиђених задатака. Ако ви или ваши запослени морате да обављате једноставне операције са текстуалним документима, табелама, базама података, боље је купити лаптоп. Поред тога, то ће заузети мало простора у канцеларији, а по потреби можете је однети и кући. У блиској компанији рад са таквим уређајем биће удобан, ефикасан.

Ако је обим посла велики и у канцеларији има довољно простора, онда је боље да узмете лични рачунар. Има могућност подизања монитора било које дијагонале. Ово ће бити врло корисно за графичке дизајнере, као и за видео уреднике.

Обратите пажњу! Снажна системска јединица са заслоном широког екрана биће изврсно радно место за људе који користе Пхотосхоп, АутоЦад и 3Д моделирање.

Рачунари и лаптоп рачунари за студенте

ПЦ за студенте

Немогуће је замислити модерног студента без лаптопа. У ствари, он неће вући системску јединицу с другом опремом дуж зграда института. Ако проучите све осим програмирања и 3Д графике, тада ће гадгет за радну површину бити најприкладнији уређај за учење. Његова способност да бежично комуницира и мобилност су веома цењени од стране студената који студирају у учионицама са Ви-Фи-јем.

Образовање профила најбоље је овладати моћним рачунаром.

Кућни рачунари и лаптоп рачунари

Избор за кућну употребу

Video: USB пылесос для чистки клавиатуры ноутбука, или, Компьютерный пылесос FD-368 за 100р. с Алиэкспресс.

Домаћинство је недавно повезано са интерактивношћу. У овом случају лаптоп има предност у односу на лични систем.Прво, за његову функционалност није потребан додатни намештај (столица, сто), чиме се штеди животни простор. Можете је понијети и са собом у кревет, јер нема веза за утичницу.

Главна карактеристика кућног рачунара је могућност сурфања Интернетом и гледање филмова. Лаптоп средње величине не само да ће се носити са задацима, већ ће га учинити што удобнијим. Батерија која пружа аутономију такође помаже у томе. Тачно је, потребно је пажљиво руковати са лаптопом, јер ће његов поправак резултирати округлим износом.

Ако било која игра одузима време код куће, обратите пажњу на личне рачунаре, који се могу лако побољшати. За тако нешто можете истакнути читаву собу.

Преглед рачунара и преносних рачунара

Направе реномираних произвођача

Постоје многи произвођачи такве опреме. Али земље источне Азије - Кина, Република Кореја, Јапан, Тајван - држе се палмом у производњи. Фирме из ових земаља производе огроман број лаптопа и десктопа.

Водеће компаније у овој области су:

 • Самсунг
 • Леново
 • Тосхиба;
 • Асус;
 • Ацер.

Предложени модели ће удовољити сваком захтеву.

Премиум уређаји су Самсунг и Леново. Иако су се ови великани специјализирали за мноштво геџета, лаптоп рачунари нису ускраћени за пажњу. Леново преносни рачунари су најпопуларнији уређаји. Под овом марком производе се буџетни и премиум аутомобили.

Обратите пажњу! Помоћу Леново ТхинкПад П71 можете да обавите огроман посао са базама података, 4К видео и 3Д фотографијама.

С обзиром да је стационарни рачунар скуп компоненти, боље је бирати не именом кућишта, већ пуњењем.

Добри рачунари би требало да имају:

 • Асус или Гигабите матична плоча
 • Кингстон РАМ картице
 • Интел микропроцесори
 • НВидиа ГеФорце графичка картица.

Системи за напајање, хлађење и чување података могу се изабрати на основу потреба. Имајући најновије моћне компоненте, можете да креирате сопствени рачунар за урагане. Или је купите у специјалној радњи.

Цене рачунара и лаптопа

Трошак рачунарске опреме

Video: Школа М.Ј.Ц. Спремни смо да вам помогнемо да постанете програмер.

Трошак рачунара и лаптопа у потпуности зависи од перформанси уређаја, осим ако, наравно, није уграђен накит или употреба ретких метала за овај случај. Што су веће техничке карактеристике уређаја, то ће скупље коштати. Али важно је запамтити да ће уз једнаке перформансе лаптоп због својих дизајнерских карактеристика бити скупљи од рачунара у сваком случају. Цене за гадгете почињу од цене од 200 америчких долара, што је свима доступно, а горња граница једноставно нема.

Videos

1. Вратите назад са Виндовс 11 на Виндовс 10 ✅ Немојте вршити надоградњу на Виндовс 11 ✅ #SanTenChan
(San Ten Chan)
2. Cloud Computing - Computer Science for Business Leaders 2016
(CS50)
3. CS50 2014 - Week 4
(CS50)
4. Internet Technologies - Computer Science for Business Leaders 2016
(CS50)
5. Privacy, Security, Society - Computer Science for Business Leaders 2016
(CS50)

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated: 04/08/2022

Views: 5285

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.