Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (2022)

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (1)

29

29 Мин. Читања

Главни рачунари се обично називају они велики рачунари који се првенствено користе за обраду огромних количина података. То су тимови опремљени најквалитетнијим компонентама јер се обично користе за екстремне задатке, као што су банкарски, финансијски, ваздушни саобраћај, пописни и статистички системи, између осталог. Да бисте дубље упознали Маинфраме, позивамо вас да наставите да читате овај чланак.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (2)

Шта је главни рачунар?

Пошто сте морали да научите одређену рачунарску терминологију као што су хардвер и софтвер, мање је тешко разумети друге мање уобичајене термине као што је мејнфрејм. Тим именом се обично називају они рачунари велике процесорске снаге које првенствено користе ентитети одређене величине за критичне задатке и масовну обраду података, планирање пословних ресурса и обимне трансакције.

У суштини, мејнфрејм је врста рачунара са способношћу да изврши стотине милиона веома сложених прорачуна изненађујућом брзином и обично се користи у најразличитијим областима као што су трговина, банкарство, статистика, интернет услуге и информационе технологије. истраживања, међу многим другим секторима. Да бисте сазнали много више о раду главног рачунара, његовим карактеристикама, његовој еволуцији и његовим могућностима, позивамо вас да се удубите у остатак ове приче.

Главни рачунар у рачунарству

Већина нас је склона да мисли о главном рачунару као о великом, скупом рачунару са огромном оперативном сложеношћу, и сигурно је све ово тачно. У том смислу, величина и цена мејнфрејма су последица његове велике процесорске и складишне снаге, која је неопходна да би се задовољиле потребе великих компанија и јавних организација за анализом и евалуацијом њихових података на флексибилан и поуздан начин.

Главни рачунари су се појавили почетком 1940-их, тачно 1944. године, када је компанија ИБМ развила, у сарадњи са Универзитетом Харвард, тимом АСЦЦ, „Аутоматиц Секуенце Цонтроллед Цалцулатор”, који је такође био познат као „Тхе Харвард Марк И”, пројекат који је већ напредовао од 1939. Временом су ИБМ-у додавани и други произвођачи као што су Телефункен, Бурроугхс, Цонтрол Дата, Сиеменс, Генерал Елецтриц, Хонеивелл, НЦР, Оливетти, РЦА, УНИВАЦ, итд., који су такође створили своје прототипови мејнфрејма.

Због минијатуризације електронских компоненти и појаве персоналних рачунара, много јефтинијих и са већим предностима, посебно за компаније са мање ресурса, интересовање за ове огромне комаде опреме пало је на најнижи ниво. Међутим, данас, мејнфрејмови настављају да заузимају привилеговано место у окружењу технологија пословне интелигенције и у управљању колосалним количинама података за највеће приватне и јавне корпорације широм света.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (3)

У том смислу, већина најуспешнијих компанија наставља да се опредељује за решења која пружају мејнфрејмови, у основи због одређених карактеристика које поседују, а које десктоп рачунари не могу да понуде. Неки од њих су доступност и сигурност, чему се додају и трошкови који су у почетку високи, али с обзиром на могућности које нуде ове платформе, они се благовремено амортизују.

Треба напоменути да се термин маинфраме, који се обично преводи као Централна јединица, у својим почецима односио на огромне ормаре у које су били смештени различити уређаји који су сачињавали ове огромне рачунаре, као што су централна јединица за обраду и главни меморија. Тек касније је овај термин коришћен за разликовање комерцијалних рачунара велике снаге од мање моћних машина.

За шта је главни рачунар?

Главни рачунар пружа мноштво предности и квалитета компанијама и јавним субјектима који га користе. Иако би лични рачунари били савршено решење за многе факторе, а цена је један од главних, они се никада не могу упоредити са брзином обраде, везом за више корисника и поузданошћу коју пружају мејнфрејмови. Ове функције су више него неопходне за корпорације светске класе попут Гоогле-а, Мицрософт-а или Форда да неометано функционишу и буду конкурентне у данашњем пословном окружењу.

И поред тога што технологија око ових уређаја није видљива ниједном кориснику, истина је да ове платформе свакодневно користимо кроз мноштво апликација на које се најчешће повезујемо путем интернета. Најтипичнији случај је када се од куће повежемо на веб локацију банке, у којој се стотине хиљада других захтева обрађују на главном рачунару паралелно и импресивном брзином, како од клијената тако и од особља банке. .

Друго окружење које користи мејнфрејмове је бесконачна мрежа Интернета. Временом смо прешли од претраживања интернета преко кућног рачунара, до тога да то радимо преко мобилних уређаја са било ког места на планети где се налазимо. Ако додатно додамо нове технологије као што је Интернет ствари (ИОТ), ове услуге ће моћи да имају рачунарску снагу коју само мејнфрејмови могу да обезбеде безбедно и ефикасно.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (4)

Ова технологија, која у потпуности зависи од интернета да функционише, заснива се на коришћењу хиљада сензора који се налазе у сваком углу кућа и градова, сензора за аутомобиле и све друге технологије која мора бити дизајнирана да би могла да се повеже са другим. Ови и други фактори чине мејнфрејм незаменљивим алатом за компаније и јавна или приватна лица која морају да рукују значајном количином података у реалном времену.

Карактеристике главног рачунара

Главни рачунари су велики рачунари које користе само велике компаније за обраду критичних података као што је обрада великих количина података за пописне и статистичке сврхе; у индустрији, са циљем да се помогне инжењерима у иначе временским и кадровским операцијама прорачуна, планирању ресурса предузећа и масовној обради трансакција, између осталих задатака.

Иако немају капацитет обраде као суперкомпјутери, ипак је тачно да се ови други више користе у области чистог истраживања, јер је њихов трошак неприхватљив чак и за велике корпорације.

Ови тимови и даље заузимају привилегован положај у горе наведеним областима првенствено због своје поузданости и солидности. Зато је једно од питања које себи обично постављају и корисници и компјутерски ентузијасти зашто се њена технологија, која датира још из 1950-их, и даље сматра платформом којој се највише верује у пословном свету.

То је зато што је ПЦ технологија прешла дуг пут у погледу безбедности, перформанси и робусности, али је још увек далеко од перформанси и поузданости које обично обезбеђује маинфраме. За многе компјутерске стручњаке, ово је најстабилнија, најспособнија и најбезбеднија опрема за обраду информација која је икада постојала за извршавање задатака који укључују обраду милиона налога у реалном времену.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (5)

Још један аспект по коме се мејнфрејмови истичу је у погледу безбедности. Подвргнути ове дивове нападима вируса је готово немогуће, због вишеструких мера безбедности које обезбеђује њихов систем дозвола. Иако није могуће бити сигурни да не постоје вируси који нападају главне рачунаре, ипак је тачно да је сигурност од упада која штити главне рачунаре обично екстремне природе. Ово је због дизајна његове унутрашње архитектуре, што онемогућава нападачу да искористи било коју рањивост.

Поред тога, програмирање кода ових вируса је изузетно сложен задатак, пошто, на пример, у случају ИБМ-а, оно мало могућности које постоји да се научи о његовом асемблерском језику и унутрашњем дизајну његових оперативних система, нуди исте компаније и прилично су скупи. То значи да ће онај ко намерава да нападне мејнфрејм коришћењем вируса, нужно да оде у учионице ИБМ-а, а с обзиром на улагање времена и новца, најизводљивије је да се посвете профитабилнијим и сигурнијим стварима.

Међутим, не само чврстина, сигурност и поузданост или процесорска моћ чине ове тимове омиљеним алатом великих корпорација приликом анализе и обраде њихових информација. Они такође нуде неке друге предности, као што је могућност покретања или хостовања неколико оперативних система, односно могу угостити неколико виртуелних машина у себи, са којима могу да се баве различитим захтевима уз најбољу компатибилност.

У том смислу, сва тренутна опрема може покренути различите инстанце извршавања оперативних система у паралелном режиму. Ово омогућава да стотине виртуелних тимова буду доступне у исто време, од којих сваки обавља различите задатке као да је у потпуно независном тиму.

На овај начин, један мејнфрејм има исти капацитет као десетине конвенционалних рачунара, уз последичну уштеду у времену и новцу. Данас већина великих рачунара може да повуче више инстанци оперативних система, али не могу да ураде тај задатак ефикасношћу и способношћу главног рачунара.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (6)

Још једна ствар која иде у прилог овим системима је то што они нуде могућност додавања простора за складиштење или других уређаја у ХотСвап режиму, без потребе да се опрема искључи, јер би за време потребно за поновно покретање били милиони изгубљених трансакција , а самим тим и много новца.

Други разлог, можда један од најважнијих, је трошак, јер је дугорочно јефтиније покретати мејнфрејм него десетине или чак стотине мањих сервера да раде исти посао. Ово такође нуди повезане предности, као што је, на пример, да се програм развијен пре неког времена, чак и као део старијих технологија, може извршити без потребе за поновним компајлирањем. Ово је врло уобичајено на ИБМ з/10 маинфраме оперативним системима.

Његова висока робусност, компатибилност и поузданост омогућавају главним рачунарима да раде без прекида током дугих временских периода, са средњим временом између кварова (МТБФ) или „средњим временом између кварова“ које се може израчунати и до деценија. Ниво поузданости ове опреме је толики да ИТ особље компаније обично годишње изводи хладни старт опреме, готово због психолошких захтева да се то уради.

Примери главног рачунара

Као што је то чинио деценијама, ИБМ је водећи светски произвођач великих рачунара. Међутим, и друге компаније су му конкуренти, као што је Унисис, који дизајнира и производи своју чувену ЦлеарПатх Либра и Дорадо опрему, која је заснована на Бурроугхс МЦП технологијама и Сперри Унивац ОС 1100.

Други произвођач од великог значаја у сектору мејнфрејмова је Хитацхи, чији су инжењери дизајнирали зСериес з900 маинфраме заједно са ИБМ-ом и друге дизајне сопствене креације као што је АП10000-ВОС3. Такође можете додати на листу Хевлетт-Пацкард, који је лансирао системе за мејнфрејм под називом НонСтоп. Такође су доступни Фујитсу БС2000 и ГС21 главни рачунари и мејнфрејмови НЕЦ компанија са АЦОС-ом.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (7)

У погледу типова ове опреме која се може набавити на тржишту, они обично варирају у зависности од успешности економског плана земље у којој се налази институција која жели да има наведене системе. Из тог разлога можете набавити рачунаре базиране на процесорима за комерцијалну употребу као што је Интел Ксеон, односно који се продају у специјализованим продавницама рачунара, а самим тим и јефтинији, чак и други развијени и произведени по мери, као нпр. врхунске од НЕЦ-а или ИБМ-а.

Главни оперативни системи великих рачунара

Иако је дугогодишња конкуренција за контролу ПЦ индустрије била жестока и можда још није готова, ИБМ је очигледан победник. Као исти креатори концепта ових система, они већ неколико година предњаче у развоју и комерцијализацији истих.

Поред хардвера, мејнфрејм захтева оперативни систем који има капацитет да рукује свим подацима који су у њега уграђени, без могућности кварова и са највећом могућом робусношћу. У том смислу, треба напоменути да сваки произвођач своју опрему испоручује са власничким оперативним системом.

Тренутно, пошто су најшире коришћени ИБМ-ови, оперативни систем за ове рачунаре који се такође најчешће користи назива се Систем З. Међутим, постоје и други рачунари и оперативни системи за мејнфрејм рачунаре, при чему су најважнији они који су погледајте на листи испод.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (8)

  • ИБМ и: Ово решење је оперативни систем заснован на ЕБЦДИЦ-у који се користи на ИБМ Системс Повер рачунарима и на ИБМ ПуреСистемс. То је у суштини ажурирана верзија оперативног система који се раније звао и5/ОС, који се првобитно звао ОС/400 када је био део АС/400 рачунара 1988. године.
  • Линук за Систем з: Под овим именом је познат Линук оперативни систем компајлиран тако да се може покренути на ИБМ главним рачунарима, посебно на рачунарима серије Систем з. Треба напоменути да се назива и „Линукс на зЕнтреприсе 196“, „Линукс на систему з9“, „Линукс на систему з10“ и други називи.
  • УНИКС®: Уник је оперативни систем који нуди мноштво предности у опреми у којој се користи, будући да је то преносиви оперативни систем који омогућава више задатака и више корисника. Уник је започео свој развој 1969. године како би радио на рачунару Генерал Елецтриц ГЕ-645.
  • з/ОС: Ово је обично оперативни систем који се инсталира на свим тренутним ИБМ маинфраме рачунарима. Његово порекло датира из МВТ система, створеног 1967. године, који је МВС наставио 1974. Овај последњи је садржао многе предности у односу на свог претходника. Затим је дошао ОС/390 1995. године, да би коначно добио име з/ОС 2000. године.
  • з/ТПФ: Ово је систем који је развио ИБМ за опрему из породице Систем з9 и зСериес чија је најистакнутија карактеристика то што се извршава у реалном времену. ТПФ је скраћеница за „Обрада трансакција“. з/ТПФ је првенствено дизајниран за обраду велике количине података и трансакција у кратком времену преко дистрибуираних мрежа. Треба напоменути да најнапреднији з/ТПФ систем може постићи брзину обраде до 10.000 трансакција у секунди.
  • з/ВМ: То је систем који је ИБМ развио 2000. године за виртуелне машине и био је заснован на појмовима ЦП/ЦМС оперативних система који раде на Систем/360-67. з/ВМ тренутно ради на Систем з серији машина. Треба напоменути да се з/ВМ може користити за подршку до стотине Линук виртуелних машина.
  • в/ВСЕ: (Проширено виртуелно складиште: У суштини то је оперативни систем за ИБМ мејнфрејмове, изведен из ДОС/360 дизајниран за рачунаре са нижим ресурсима.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (9)

Разлика између главног рачунара и суперрачунара

Иако су оба типа опреме, мејнфрејмови и суперкомпјутери, велики и сложени и имају моћ да изврше прорачуне изузетном брзином и на први поглед имају сличне карактеристике по томе што имају велику моћ обраде и складиштења, ипак је тачно да постоје одређене разлике. што их чини посебно ефикасним у различитим врстама окружења.

Главни рачунари су одлични у областима у којима се често обрађују велике трансакције података које захтевају веома поуздане целобројне операције, као што су финансије. То је зато што су главни рачунари дизајнирани да обезбеде висок ниво поузданости за брзу обраду података. И иако морају да приступе спољним базама података у бројним приликама, увек ће водити рачуна да вредности којима се манипулише не буду погођене ни у једној фази њиховог процеса.

Из тог разлога, већину времена испоставља се да су они неопходна опрема за несметан рад трговине и банкарства. Насупрот томе, суперкомпјутери су дизајнирани са циљем да максимизирају способност извођења прорачуна. Из тог разлога, суперкомпјутери се истичу у војном, научном и инжењерском окружењу. Да би се то догодило, суперрачунари користе концепт масивног паралелизма тако што имају хиљаде процесора великог капацитета и брзине.

Упркос овим разликама, технолошко раздвајање између ових система и суперкомпјутера данас је изузетно тешко разликовати. То је зато што је до раних 1990-их већина суперрачунара била заснована на архитектури мејнфрејма са додатним вредностима суперрачунара.

У том смислу, очигледан пример за то је векторски суперкомпјутер ХИТАЦ С-3800, који је осмислио гигант Хитацхи, који је био компатибилан са системима/370 мејнфрејмовима које је дизајнирала америчка компанија ИБМ, а који би додатно могао да подржи оперативни систем Хитацхи ВОС3. . Овај последњи је свакако био копија ИБМ МВС оперативног система, што значи да се Хитацхи С-3800 може сматрати и суперкомпјутером и мејнфрејмом.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (10)

Шта је консултант за мејнфрејм?

У суштини, професионални дипломирани консултант за мејнфрејм обично има задатак да развије, инсталира и одржава информационе системе главног рачунара. Као што је истакнуто, ова опрема има велику моћ да обради заиста огромне количине података, тако да њено одржавање у радним условима није задатак који може преузети било који корисник.

Да би испунили задатке ове величине, постоје консултанти за мејнфрејм рачунаре. Ови компјутерски консултанти су ти који обично обезбеђују да системи компаније раде оптимално, а који заузврат решавају све потешкоће са којима се ове моћне машине могу суочити и дању и ноћу.

Шта ради консултант за мејнфрејм?

Међутим, консултанти за мејнфрејм не само да обављају ову функцију, већ су такође одговорни за скицирање захтева клијената, било да су велике корпорације или јавна тела, за развој система мејнфрејма прилагођеног специфичним потребама сваког од њих.

Да би се то постигло, морају се узети у обзир многе варијабле, као што су типови података које ће систем обрадити, а то могу бити од пописних података до интерних трансакција банке, сигурност која је потребна и све друге карактеристике које клијент треба да буде у стању да брзо и поуздано пружи услугу коју мора да пружи сопственим клијентима.

У том смислу, да би извршио тражени посао, консултант за мејнфрејм мора да примени сво своје знање и дизајнира шему за почетак наручене имплементације. Наведена шема мора да обухвати све што је потребно клијенту да би могао да пружи своје услуге на начин на који је тражио, као што су програми кодирани на језику који је неопходан, као и набавка свих одговарајућих компоненти за извођење посла.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (11)

Након што пројекат добије одобрење уговорне компаније, почиње процес имплементације, односно физичко састављање компоненти, компилација различитих модула који чине систем и његова инсталација и пуштање у рад.

Као што смо раније истакли, консултант за мејнфрејм, поред тога што је одговоран за имплементацију система ове класе, одговоран је и за то да тим савршено испуни своју мисију, чему се додаје и решавање свих потешкоћа које се могу појавити. Овај задатак може бити изузетно тежак, јер систем ове категорије, који ради са великим количинама података при великим брзинама, може бити незгодан готово свакодневно.

Из тог разлога, консултанти за мејнфрејм спроводе рутинске инспекције опреме која им је додељена, како би открили било који детаљ пре него што постане прави проблем. У таквим случајевима, најрелевантнија сврха консултанта за маинфраме је да спречи да опрема или било која од њених функција буду ван употребе предуго. За шта ови стручњаци имају на уму мноштво варијабли, као што су извештаји о кваровима корисника система и извештаји које чува иста опрема.

Историја главног рачунара

То су опрема коју користимо свакодневно, али то је нешто чега нисмо свесни. Они доприносе напретку науке и омогућавању нових проналазака. Да није постојао, живот који данас доживљавамо био би сасвим другачији. Мислимо на маинфраме, тип рачунара који многи људи игноришу, али који је од суштинског значаја у данашњем рачунарском окружењу.

Од ове тачке ући ћемо у историју ових система који су, упркос појави иновативних уређаја, задржали своје привилеговано место захваљујући својим посебним карактеристикама. То су опрема која је изванредно еволуирала, крећући се од оних старих вакуумских цеви до модерних транзистора, од тога да се налазе у ормарићима са контролним конзолама до тога да се њима може управљати са било ког места на планети.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (12)

Враћајући се у праисторију рачунарства

Рачунари раног двадесетог века били су једноставни калкулатори које су научници тог времена користили да олакшају своје операције. Машине са елементарном електроником, веома удаљене од онога што данас познајемо, али које су почеле да раде и биле су од помоћи истраживањима тог времена. Може се истаћи да су били корисни да се математички рачуни пренесу са папира на рачунар, олакшајући их и, у многим случајевима, гарантујући резултате суочени са вероватним људским грешкама.

Очигледно је оно чему су тежили тадашњи техничари било вишег нивоа. Ако имамо рачунар способан да изврши 1.000 операција у секунди, следећи корак који треба постићи је очигледан: набавите онај који превазилази такве перформансе.

ИБМ је већ тридесетих година прошлог века правио рачунаре чији су примаоци биле велике институције, редовно из владиних, војних или универзитетских сфера, које су за ове рачунаре резервисале неколико места у својим објектима. Унос и екстракција информација вршили су се преко бушених картица, веома удаљених од тренутне тастатуре, миша или екрана. Информације су транскрибоване и забележене кроз физичке рупе на картицама, које су детектовали и читали компјутери.

Сваки пут када су ове операције уноса података биле извршене, исти рачунар је бушио другу картицу на којој је приказивао резултате. Такве екипе су биле мање-више мале, површине једва неколико квадратних метара. Један од њих, ИБМ 801 Банк Прооф, био је рачунар чији је дизајн ИБМ настојао да аутоматизује одређене задатке везане за банкарство: верификује банковне чекове, потврђује их и има економску евиденцију о свему томе.

Занимљива машина која је стигла само неколико година након велике депресије 1929., тачније 1934. године, и која је била једна од оних заслужних за то што је ИБМ имао стопу производње од 5 до 10 милиона бушених картица сваког дана. Упркос томе, овај тим се сматрао једноставном играчком за оно што је требало да дође.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (13)

Први пут да је ИБМ употребио термин мејнфрејм 1944. године, када су заједно са реномираним Универзитетом Харвард креирали АСЦЦ, Аутоматиц Секуенце Цонтроллед Цалцулатор, такође назван Тхе Харвард Марк И, који је почео да се осмишљава 1939. Ово је био тим великих димензија које су испуњавале огромну салу унутар Харварда, а које су описивале као велики синхрони калкулатор који је могао да ради паралелно, користећи алгоритме за израчунавање који су извршавали четири елементарне аритметичке операције.

Према ИБМ-у, Марк И је радио са бројевима до 23 децимална места захваљујући употреби 60 физичких регистара за константне варијабле и 72 бројача привремених резултата, који су се физички састојали од 765.000 компоненти и око 800 километара ожичења. И наравно, очигледно је да је Марк И имао бушене картице као начин уноса, иако су информације могле да се додају и помоћу папира или механичких дугмади.

С друге стране, излаз се добија и на бушеним картицама или аутоматизовано, директно на папир, коришћењем механичких писаћих машина. Марк И је почео са радом 7. августа 1944. године, након шест месеци склапања у постројењу на Харварду и разних кашњења због Другог светског рата, и био је у служби више од петнаест година.

50-их година

Марк И се сматра првим у историји мејнфрејма, а касније су га пратили многи други. Како су песме Френка Синатре и Елвиса Прислија почеле да се емитују на америчком радију, техничари ИБМ-а су следили идеју о Марку И и поставили себи изазов да предузму његову еволуцију и побољшање.

Било је то у време када је настао ССЕЦ, електронски калкулатор селективне секвенце, систем са механичким елементима (вакумске цеви) и електроником (релеји) чији су нацрти започети непосредно после Марка И, пуштањем у рад јануара 1948. године. Његов задатак је био није се много разликовао од оног који је извршио Марк И, будући да је био и огроман калкулатор чија је прва услуга била израчунавање положаја Месеца у односу на планете Сунчевог система.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (14)

Овај посао се одвијао током првих шест месеци, након чега је почео да се изнајмљује различитим компанијама за различите пројекте. Чињеница да је Марк И настао у време рата могла би да буде случајност, иако је тачно да је војно окружење увек било веома близу технолошког развоја. Бројни пројекти се сматрају тајним и за њих, нажалост, никада нећемо сазнати, али има и других који су потврђени.

Можемо поменути да је усред Корејског рата (1950-1953) ИБМ 701. године представио ИБМ 1952, рачунар чија је концепција направљена у сарадњи са Владом Сједињених Држава са сврхом да се користи за пројектовање ваздухопловних бродова. муницију, а такође и за нуклеарну индустрију.

Поред тога, ИБМ 701 је био прекретница у историји јер се сматрао системом који је први пут дизајниран за дигиталну обраду података. У свим претходним системима исти корисник је, заједно са подацима, указивао на операције које треба извршити, у 701 су апликације чуване у интерној меморији, као што се обично ради у данашњем рачунарству.

Такође се сматра једним од кључних фактора да се ослободите бушених картица, као и семе које започиње нову фазу модерног рачунарства. Према ономе што је компанија известила, 701 је 25 пута бржи од ССЕЦ-а, док му је потребна само четвртина свог простора. У периоду од 19. до 1952. године продато је само 1955 јединица.

Долазак транзистора

Почевши од 50-их, мејнфрејмови су наставили да се развијају уз помоћ дизајнерских инжењера који су непрестано тражили начине да их побољшају и учине да одговарају новим изазовима и научним креацијама. Део ових еволуција тежио је побољшању његових физичких карактеристика и појединих компоненти у циљу постизања веће ефикасности и минимизирања могућности физичких грешака.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (15)

Са овом идејом је 1956. године развијен први магнетни хард диск, чудовиште од неколико килограма које се изнајмљивало за око 3.200 долара месечно, а које је првобитно уграђено у ИБМ РАМАЦ 305. После неколико година, један од најзначајније иновације које се још увек користе у данашњој технологији. Испоставило се да реч 'буг', која се преводи као 'буба' или 'инсект', потиче од чињенице да су инсекти улазили у структуре оних рачунара који су мењали њихов исправан рад.

Избегавање ових „бугова“ (израз којим тренутно означавамо кварове), или бар да нису постојали на начин на који су тада били познати, био је један од великих изазова 1960-их када су цеви остављене. суштински елемент за опрему тог времена. То је када стигну транзистори и почиње 'дигитално доба'. Главни рачунар одговоран за почетак ове ере био је ИБМ 7000, спин-офф развој модела 700 који је заменио вакуумске цеви транзисторима, а објављен је 1964.

Семе је већ било под земљом и требало га је залити и дати му времена. ИБМ 7000 серија је постигла известан успех на комерцијалном нивоу, али посебно је била основа на којој је касније, 1964. године, произведен ИБМ Систем/360, који ће на изузетан начин иновирати начин приступа клијентима. Уместо да се скоро ручно производи неколико рачунара, С/360 је дизајниран са различитим конфигурацијама како би се прилагодио буџетима клијената.

Као и прилагођавање захтевима свих њих, па чак и боја, са могућношћу прилагођавања имиџу различитих компанија. Опрема је почела да буде намењена предузећима свих врста, а не само јавним предузећима са колосалним буџетима како је то тада било.

Али успех Систем/360 система није заснован само на изводљивости њиховог скалирања на оно што клијент захтева. ИБМ их је такође дизајнирао да служе као вишенаменске машине. Док су претходне генерације биле замишљене као супер калкулатори, пошто су С/360 мејнфрејмови почели да буду рачунари који су имали већу корисност од једноставног израчунавања бројева.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (16)

Транзиција са рачунарима и долазак Интернета

ИБМ-ови инжењери су одржали концепт Систем/360 за нове генерације у наредним годинама. Године 1970. издат је Систем/370 за оне који су сматрали погодним да компанија која је већ имала С/360 може да настави да користи свој софтвер у новом С/370. Његова компатибилност је била ретроактивна јер је била заснована на истим принципима иако је еволуирала и прилагођена модерности.

Занимљиво је да је оперативни систем С/360 и С/370 већ био заснован на 32-битној архитектури регистра, која се и данас користи у домаћем окружењу. Исто тако, постојала је изузетна коинциденција коју је касније искористио ИБМ. Појава Систем/370 се поклопила са појавом ПЦ-а, једноставније али јефтиније опреме. Године 1972. С/370-158 и С/370-168 коштали су 200.000 и 400.000 долара респективно, док је Аппле И из 1975. коштао само 666,66 долара.

Систем/370 је био једна од најтрајнијих серија у аналима рачунарства, која је трајала више од неколико деценија. ИБМ се, знајући да има квалитетан производ, посветио сукцесивном унапређењу хардвера (иновативни процесори, прилагођавање новим интерфејсима) и софтвера (сопствени оперативни системи, уградња првог 'цустом' програмираног Линука).

Почели су да се појављују и клонови ИБМ рачунара, описани као рачунари које су дизајнирале и производе друге компаније (Хитачи, Фуџицу, Сименс или Мицубиши су можда били најпопуларнији), али са компатибилношћу са истим софтвером који је испоручио ИБМ. Ови 'клонови' су остали на тржишту током 80-их и почели да се шире у кућно окружење кроз следећу генерацију.

Деведесетих година прошлог века ИБМ је објавио Систем/1990, са сличном конфигурацијом имена која је очигледно увела неке новине (почели су да користе биполарне транзисторе да замене ЦМОС, на пример), али је сачувала суштину својих претходника С/390 и С/370 . Они су још увек били софтверски компатибилни уназад (360. програм направљен за С/1999 из 390. могао је да ради на С/360 без накнадног уградње кода) и користили су сличну 1964-битну ЦИСЦ архитектуру.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (17)

Било је и више серија, конфигурација и модела, нешто што се и данас одржава. Важна разлика је у томе што, док су С/360 и С/370 били рачунари са одређеним контролним панелом, С/390 је почео да излаже другачији формат, са огромним ормарићима, у којима се сва комуникација извршава са екстерног клијента. Пораст броја рачунара и претња коју су они представљали главним рачунарима изазвали су ову промену, приморавајући ове тимове да захтевају одговарајући канал за размену информација.

Прелом векова и промена имена

Иако је ИБМ дизајнерски тим увек био свестан еволуције многих компоненти, основа на којој су се развијале следеће генерације била је 32-битна ЦИСЦ архитектура, која је, као што смо већ истакли. Ово је одржано у системима С/360, С/370 и С/390 током периода од 4 деценије. Долазак новог века увео је значајне промене за ИБМ. С/390 је замењен Систем з, новим именом које је укључивало нову архитектуру, з/Арцхитецтуре.

З/Арцхитецтуре, коју је такође у потпуности развио ИБМ, објављена је 2000. Направили су скок на 64-битни и, опет, задржали компатибилност уназад са претходним генерацијама, укључујући С/360 и наводно 4 деценије компатибилног софтвера.

Такође, уведен је нови максимум у РАМ меморији (до 2 ексабајта) неопходан за професионалне рачунаре овог нивоа, а очигледно и софтвер, који би сада могао да има приступ већим регистрима, што би резултирало већом ефикасношћу у процесу информисања.

Нешто што је почело да се виђа у С/390 је на крају експлодирало у Систем з: паралелно рачунарство постало је фундаментални фактор ове генерације у настајању. Да би остали конкурентни и засновани на искуствима из претходних година, ови нови тимови су дизајнирани тако да прихватају конфигурације које понекад прелазе 100 процесора по кабинету, од којих сваки има четири, шест или више језгара. , и са више од терабајт РАМ-а.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (18)

Тренутно, поред Систем з, ИБМ такође производи мејнфрејмове са АМД Оптерон (Систем к), Интел Ксеон (Систем к, БладеЦентер) или ПОВЕР (Повер Сустемс, Повер Бладе) чиповима, у оквиру своје власничке архитектуре наслеђене од ПоверПЦ-а претходних година . Постоји на десетине различитих модела који су, заузврат, прилично прилагодљиви и прилагодљиви захтевима сваког клијента, како технолошки тако и економски.

Главни рачунар: И даље су ту чак и ако их не видите

Главни рачунари су и даље активни, и заиста, ми их стално користимо. Не можемо их видети, али они остају тамо. Ако престанете да размислите, ове фразе које прочитате су сигурно негде ускладиштене на серверу, а тај сервер ће бити састављен од неколико мејнфрејмова који обезбеђују 24/7 везу ове и многих других веб страница.

Велики сервиси имају своје власничке центре података (Гугл, Епл), док други имају тенденцију да их екстернализују. Можемо навести случај Амазона, који је један од најбоље позиционираних у овоме са својим Амазон веб услугама, пружајући сервере и системе за кеширање који су неопходни за данашњи Веб. Мејнфрејмови су од система који су припадали јавним телима на универзитетском, владином или војном нивоу постали темељ интернет хардвера и комуникација.

Долазак паметних телефона довео нас је до тога да будемо још повезанији, не само у нашим домовима већ и (скоро) било где на планети. Овим телефонима морамо додати сензорске мреже (све присутније у градовима), аутомобиле (који садрже више технологије) или кућне апарате који почињу да имају везе.

Пут пред нама је још дуг, али тренд је да се скоро све на крају повеже на сервер, где ће постојати маинфраме. Слично томе, треба напоменути релевантност маинфраме-а за научно окружење. Опрема овог калибра се користи за извођење веома сложених математичких симулација, временске прогнозе или анализе података које би било немогуће проценити без ових супер брзих рачунара.

Шта је главни рачунар, услужност и карактеристике ▷➡ елтецноаналиста (19)

Главни рачунари су били прозирна 'језгра' наших веза већ неколико деценија. Не можемо да их видимо, али су још увек ту. Његове функције се неће мењати у наредним годинама, иако се почињу уочавати неке значајне промене које би могле утицати на темеље ових тимова. Једна од њих је потрошња енергије, параметар који је последњих година постао веома вредан због повећања трошкова енергије широм света.

Купци захтевају рачунаре са нижом потрошњом који им омогућавају да смање рачуне за струју, па се произвођачи суочавају са изазовом смањења енергетских потреба своје опреме без утицаја на њихов учинак. Важно је напоменути да потрошња електричне енергије не зависи само од саме опреме, већ је, на пример, од суштинског значаја и хлађење просторије (ова опрема се обично инсталира у потпуно расхлађеним просторијама ради одвођења топлоте), што обично укључује велики део трошкова фактуре.

Још једна од модификација предложених у окружењу главног рачунара је да се развије од типичних ПОВЕР архитектура, к86 или з, ка АРМ-у, који има различите факторе у своју корист. Он троши делић енергије својих ривала, производи топлоту која се може пасивно распршити (без вентилатора) и додати да су јефтини. Очигледно има недостатак што су његове перформансе ниже од поменутих алтернатива, нешто што се може измерити инсталирањем неколико АРМ чипова и њиховим симултаним покретањем паралелно.

Можда ће вас занимати и ови други чланци:

  • Шта је сервер?
  • компјутерска рација
  • Виртуал Стораге

хардвер

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Tish Haag

Last Updated: 05/26/2022

Views: 5279

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.