Шта је лична изјава за факултет и како је написати (2022)

Table of Contents
Шта је лична изјава? Која је сврха личне изјаве? Како започети писање личне изјаве? 1. Планирајте шта желите да покријете 2. Покажите своје искуство Види ово: 3. Будите храбри у погледу својих достигнућа 4. Како започети своју личну изјаву У својој првој реченици, пређите директно на ствар, 5. Фокусирајте своје писање на то зашто сте одабрали ту тему 6. Колико дуго треба да буде лична изјава? 7. Нека буде једноставно 8. Оштри начини да завршите своју личну изјаву Често постављана питања о личним изјавама Шта је лична изјава и како да је напишем? Како започети писање личне изјаве? Колико траје лична изјава? Како да напишем личну изјаву за колеџ? Шта да напишем у личној изјави? Шта не бисте смели да кажете у личној изјави? Шта издваја личну изјаву? Како написати убиствену личну изјаву? Можете ли да лажете у својој личној изјави? Zakljucak Референце Препорука Videos

Početna stranica Шта је лична изјава за факултет и како је написати

 • Јун 1, 2022

Овај чланак ће у основи покрити шта је лична изјава за студенте и како је написати. Након што ово прочитате, имаћете живописну слику о томе како треба да буде структурисана лична изјава.

Табела садржаја је испод да видите све о чему ћемо разговарати.

Преглед садржајаСакрити
 1. Шта је лична изјава?
 2. Која је сврха личне изјаве?
 3. Како започети писање личне изјаве?
  1. 1. Планирајте шта желите да покријете
  2. 2. Покажите своје искуство
  3. Види ово:
  4. 3. Будите храбри у погледу својих достигнућа
  5. 4. Како започети своју личну изјаву
  6. У својој првој реченици, пређите директно на ствар,
  7. 5. Фокусирајте своје писање на то зашто сте одабрали ту тему
  8. 6. Колико дуго треба да буде лична изјава?
  9. 7. Нека буде једноставно
  10. 8. Оштри начини да завршите своју личну изјаву
 4. Често постављана питања о личним изјавама
 5. Шта је лична изјава и како да је напишем?
 6. Како започети писање личне изјаве?
 7. Колико траје лична изјава?
 8. Како да напишем личну изјаву за колеџ?
 9. Шта да напишем у личној изјави?
 10. Шта не бисте смели да кажете у личној изјави?
 11. Шта издваја личну изјаву?
 12. Како написати убиствену личну изјаву?
 13. Можете ли да лажете у својој личној изјави?
 14. Zakljucak
 15. Референце
 16. Препорука

Шта је лична изјава?

Лична изјава је прилика да објасните зашто желите да студирате одређени курс или предмет и које вештине и искуство имате које показују ваш ентузијазам за изабрану област.

Имате прилику да оставите први снажан утисак на универзитете и што пре почнете да пишете своју личну изјаву, то ћете себи дати више могућности да је углачате и усавршите.

Одлична лична изјава може помоћи да се издвојите од других кандидата са упоредивим оценама и искуством. Не препуштајте срећи своје шансе да уђете на универзитет по избору – направите план за израду победничке личне изјаве.

Већина људи мисли да ће ваша лична изјава рачунати само на око 10% ваше укупне пријаве на универзитет, али то није тачно. Ваша лична изјава може заправо представљати 30% колико сте добро прихваћени! Зашто?

Одбијеним кандидатима који су касније прихваћени готово је гарантовано да им је понуђено место уз њихову личну изјаву. На пример, био је студент по имену Боб.

Пријављивао се на факултет три пута пре него што је коначно стигао јер његове оцене нису биле најбоље и није био најекстровертнија особа.

Током последње године школе, Боб је стално ступао у контакт са пријемним тимом и постављао им питања о томе шта им се допада у његовој пријави.

На крају је затражио помоћ са својом личном изјавом, и након што је радио са пријемним тимом неколико месеци, направио је невероватну трансформацију од просечног кандидата у оног чији је ГПА савршен и могао се одржати током интервјуа на Скајпу.

Video: Луксембуршка виза 2022 [100% ПРИХВАЋЕНО] | Пријавите се корак по корак са мном

Такође погледајте: 8 савета о томе како написати личну изјаву за факултет 2022. | Примери

Која је сврха личне изјаве?

Ваша лична изјава треба да каже пријемној комисији нешто јединствено о вама што ваш животопис или транскрипт не могу да изразе.

Важно је да колеџима дате осећај ко сте и шта доносите на стол. Зато може бити ефикасније испричати причу или дати примере, а не само набрајати достигнућа.

Ваша лична изјава треба да допуни остале делове ваше пријаве и треба да исприча причу о томе ко сте.

Планирање унапред ће вам помоћи да максимално искористите своју личну изјаву и да не понављате исте идеје у есеју на факултету и кратким есејима.

Како започети писање личне изјаве?

1. Планирајте шта желите да покријете

Прва ствар коју треба да урадите је да се посветите пројекту. Ако своју личну изјаву напишете из главе, вероватно ћете добити блокаду писца.

Почните тако што ћете направити неке белешке и одговорити на следећа питања:

 • Шта желите да студирате?
 • Зашто желите да га проучавате?
 • Шта то код вас показује да сте прикладни за студирање овог предмета на универзитету? Размислите о својој личности, као и о својим искуствима.
 • Која су ваша друга интересовања и вештине?

Користите ове тачке да формирате окосницу своје личне изјаве. Можете их саставити као листу са набрајањем или као део мапе ума.

Циљ је да у својој глави разјасните зашто би универзитет требало да вам понуди место на свом курсу. бележење белешки може помоћи у томе, а неким људима помаже да носе свеску са собом или да поставе белешку на свом телефону.

Када дође инспирација, запишите је. Инспирација понекад долази лакше када размишљате о нечему сасвим другом.

2. Покажите своје искуство

Неке ствари једноставно не вреди додати вашој личној изјави.

Ваше квалификације и хобији, на пример, треба да буду изостављени из ваше личне изјаве пошто их наставници за пријем нису одабрали као тему за вашу личну изјаву.

Такође, није тема вашег хобија или квалификације оно што вас занима, већ искуство које имате у овој области.

Обавезно поделите своја прошла искуства о томе како су ови хобији или квалификације на неки начин утицали на вас и шта сте научили од њих.

Немојте се фокусирати на писање есеја о томе шта учите у школи. Уместо тога, покажите своју страст према одабраном предмету тако што ћете разговарати о стварима које радите ван школе.

Користите следећу контролну листу:

 • Ваше интересовање за курс.
 • Зашто желите да проведете три године студирајући овај предмет на универзитету?
 • Шта сте урадили ван школе или факултета што показује ово интересовање?
 • Размислите о стварима као што су изградња тврђава на дрвету, камповање или планинарење и посете музејима или историјским локацијама које су релевантне за вашу тему.
 • Вештине и квалитети потребни за ту каријеру ако је потребно (медицина, медицинска сестра и право као очигледни примери).

Такође погледајте: Копирајте наше примере личних изјава помоћника лекара и учините то још бољим

Види ово:

Током адолесценције, стално сам био заинтересован за биологију. Једно од мојих најупечатљивијих искустава са биологијом почело је када сам одлучио да покренем школски клуб научних часописа у средњој школи.

Video: Обука за Пинтерест од А до З - Детаљна употреба мобилних апликација

Кроз овај клуб могао сам да негујем своје интересовање за биологију, што ме је навело да наставим да истражујем ову тему кроз напредне часове у средњој школи.

Током средње школе, постао сам веома заинтересован за понашање животиња и завршио сам неколико независних студија о разним темама, од јатања птица и ритуала парења до ефеката стимулуса из околине на навикавање зебрица.

Моја природна радознала природа довела ме је до стицања вештина као што су критичко размишљање и решавање проблема, обоје од суштинског значаја за успешан завршетак курса на факултету. Приликом пријављивања на универзитетске програме привукла ме је област биолошких наука јер комбинује многе моје снаге и интересовања у једну велику област.

Поред тога, увек сам дубоко ценио живот животиња и надам се да ћу се бавити зоологијом након завршетка основних студија.

Такође погледајте: Копирајте примере личних изјава наше медицинске школе (учините то још бољим)

3. Будите храбри у погледу својих достигнућа

Читаоце привлаче људи који су самоуверени и самопоуздани. Да бисте привукли њихову пажњу у својој личној изјави, морате бити храбри.

Немојте се устручавати да се изградите – то је оно што треба да урадите да бисте добили предност у односу на друге кандидате.

Запамтите, ово је ваша шанса да се продате универзитету својих снова. Запамтите да можете напредовати тек када будете прихваћени, тако да се немојте плашити да причате о својим предностима.

Шта је лична изјава за факултет и како је написати (1)

4. Како започети своју личну изјаву

У својој првој реченици, пређите директно на ствар,

„Желим да похађам курс Кс јер осећам да се моја страст за Кс развила у страст за предметом, и верујем да ће ми то помоћи да даље развијам своје академске вештине и знање које сам стекао од претходно искуство".

Такође погледајте: Како написати снажну личну изјаву

5. Фокусирајте своје писање на то зашто сте одабрали ту тему

Завршили сте увод и једва чекате да кренете – време је да завршите остатак. Запамтите да морате бити мало пажљиви када пратите шаблон биографије.

Лако је упасти у замку копирања туђег стила и у том процесу изгубити сав свој глас и личност из свог писања. Након уводних параграфа који описују какви сте, уђите у своје радно искуство.

Разговарајте о свим ваннаставним активностима: хобијима, интересовањима, волонтирању. Дотакните се онога што желите да добијете од овог курса – где видите себе за пет година? Затим наведите колико уживате у тренутним студијама.

Покажите своје вештине и квалитете објашњавајући како сте их користили у прошлости.

6. Колико дуго треба да буде лична изјава?

Морате бити селективни када пишете своју личну изјаву. Може бити дугачак до 4,000 знакова, али број редова је важан јер можете имати највише 47 редова.

Требало би да ставите преломе између пасуса (да бисте били читљивији) и вероватно ћете завршити са нечим што је предугачко.

Овде можете да обавите полирање и обрезивање. Усредсредите се на курс за који желите да се пријавите, зашто то желите да урадите и зашто вам то савршено одговара. Прегледајте оно што сте до сада написали – да ли је свака тачка била брза и сажета?

Video: Магомаев-1-2-3-4/8-Магомајев-Magomajev

Такође погледајте: Копирајте примере личних изјава наше медицинске школе (учините то још бољим)

7. Нека буде једноставно

Немојте сматрати да морате да пишете дугачке и цветне описе – у ствари, једноставне, продорне реченице су најбоље. Уверите се да сте укључили све ствари које вас чине погодним за овај степен.

Ако имате лидерско искуство или сте стажирани у новинама или било шта друго, причајте о томе. А када пишете о својим будућим плановима и тежњама, запамтите да је у реду бити амбициозан и сањати велике снове.

Не морате да звучите скромно и постиђено ако желите да завршите као астронаут или премијер!

8. Оштри начини да завршите своју личну изјаву

Ваша завршна линија треба да буде смела и незаборавна, јер вам даје прилику да нагласите све добре ствари које сте већ покрили.

Користите овај простор да вам буде јасно зашто би требало да добијете место на курсу.

Такође погледајте: Како написати успешну изјаву о сврси постдипломске школе 2022

Често постављана питања о личним изјавама

Шта је лична изјава и како да је напишем?

Лична изјава је извештај о вашим достигнућима, талентима, интересовањима и циљевима који се често налазе у пријавама за посао или универзитет или у биографији. Личне изјаве за факултет и послове имају сличан садржај, али су личне изјаве са универзитета обично дуже и детаљније

Како започети писање личне изјаве?

„Најбоље личне изјаве брзо дођу до тачке. „Почните кратком реченицом која приказује разлог зашто сте заинтересовани за проучавање области за коју се пријављујете и која изражава ваш ентузијазам за то.

Колико траје лична изјава?

Дужина ваше личне изјаве може бити до 4,000 знакова. Ово може звучати много, али то је ограничење речи од око 550–1000 речи са размацима и само око 1 стране откуцаног А4 папира. Морате да буде сажет и да буде јасан и лак за читање.

Како да напишем личну изјаву за колеџ?

 • Прочитајте о курсу на који се пријављујете. Шта то укључује?
 • Направити план
 • Зашто сте изабрали да се пријавите за овај курс?
 • Шта те чини погодним?
 • Уверите се да је добро написано.
 • Објасните своје примере.
 • Јасно га структурирајте.

Шта да напишем у личној изјави?

 • Објасните разлог свог избора и како се он уклапа у ваше тежње за
  будућност.
 • Наведите примере било ког сродног академског или радног искуства.
 • Покажите да знате шта ће курс укључивати и наведите све посебне предмете за које сте заинтересовани.
Video: Правни и постдипломски студиј у Сједињеним Државама

Шта не бисте смели да кажете у личној изјави?

7 ствари које треба избегавати у својој личној изјави су:

 • Цвилећи. Не кукајте у свом есеју!
 • Нико други не би требало да буде херој у вашој личној изјави
 • Недостатак фокуса.
 • Изоставља лични раст
 • Прекомпликован језик.
 • Нетачна граматика или правопис.

Шта издваја личну изјаву?

Лична изјава треба да детаљно описује и академска постигнућа и ваннаставне активности у омјеру 75/25, са фокусом на образовање. Ово ће показати да сте добро заокружена особа. Активности у којима уживате ван учионице могу се користити као подршка вашем избору предмета

Како написати убиствену личну изјаву?

Прво - немојте чекати да почнете!

Направите план ПРЕ него што почнете да пишете.

Знајте шта се очекује.

Савршен формат.

Нека ваша личност заблиста.

Покажите право интересовање за тему.

Реци им зашто би изабрали баш тебе.

Нађите некога да лекторира ваше писање.

Можете ли да лажете у својој личној изјави?

Прво, и најважније: никада, никада не лажите у својој личној изјави. Ако то учините, скоро сигурно ће се вратити да вас прогања. Не измишљајте квалификације и не претварајте се да сте читали књиге када нисте (чак и ако сте их читали понешто).

Zakljucak

У закључку, угрозићете своје шансе за упис на универзитет ако поднесете личну изјаву са грешкама у граматици и правопису. Имате месеци да завршите овај задатак, тако да нема изговора за подношење нечега што изгледа као посао у журби.

Video: Facebook's role in Brexit — and the threat to democracy | Carole Cadwalladr

Замолите своје наставнике да то прегледају и припреме се да приме њихове повратне информације без свађе. Након што следите савете у овом водичу, на добром сте путу да довршите своју личну изјаву. Честитам!

Требало би да имате довољно времена да извршите измене у последњем тренутку пре него што дође време. Зашто не проведете следећу недељу радећи нешто сасвим другачије? Одморите се од своје личне изјаве и освежите свој ум пре него што се вратите да извршите коначне измене.

Референце

Препорука

 • Како написати снажну личну изјаву
 • Како написати успешну изјаву о сврси постдипломске школе 2022
 • Уради и не ради писање Изјаве о сврси
 • Изјава о сврси за постдипломску школу | Узорак

Videos

1. Сцрум & Рекуирементс Инжењеринг-чиста следљивост меди...
(Frank Lange TV)
2. Deutsch lernen - A1-B1 - 10/12
(Ratito)
3. Dr Miriam Grossman: Truth About Gender - Part 1
(Od Nas Za Nas - Live)
4. Herrschaft und Zerfall : Jesaja und der Gottesknecht
(Mr. Schnitz)
5. Феномен исцељења - документарни филм - 1. део
(Bruno Gröning Freundeskreis)

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated: 06/05/2022

Views: 5253

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.