Шта је огроман МИМО и како утире пут за усвајање 5Г? (2022)

  • 2019

Непогрешив број уређаја, било да се ради о паметном телефону, ВР слушалицама или сигурносним камерама изван ваше куће, једном се повезују на телекомуникацијске мреже. Ово доприноси брзом порасту промета података током времена, са побољшањима пропусног опсега који постају потреба сата. Оно што нам је потребно су велике брзине података, зар не? Као што кинески телекомуникациони гигант Хуавеи предвиђа, 2021. година ће бити сведена седам пута више у глобалном мобилном податковном промету у односу на 2016. годину. Додатно је додала да ће захтјеви за подацима за појединца достићи просјечно 15 ГБ мјесечно у наредних пет година. Још увек смо сведоци појаве 4Г ЛТЕ мрежа у земљама као што је Индија, али телеком оператери широм света почели су да експериментишу са још сложенијим и робуснијим технологијама како би максимизирали јачину сигнала, капацитет корисника и брзине преноса података. Користе технологију паметне антене под називом Массиве МИМО (Мултипле Инпут, Мултипле Оутпут) која ће представљати основу за нашу пету генерацију (5Г) целуларне технологије. Још је у почетним фазама развоја, али се очекује да ће ускоро добити истакнутост. Дакле, ако сте се питали шта је масивни МИМО, ево свега што требате знати о масивном МИМО:

Шта је Массиве МИМО и његова веза са 5Г?

Масивни МИМО (вишеструки улаз, вишеструки излаз), познат и као велики антенски систем, је окосница еволуције бежичне комуникације. Очекује се да ће МИМО технологија бити изузетно корисна за подршку мобилним корисницима, пружајући брже брзине и поузданије мрежне услуге у дугом року.

Тренутно, већина 4Г ЛТЕ мрежних инфраструктура омогућава само постављање 8 антена (предајник + пријемник) на базној станици, што се не доказује довољно да задовољи растуће потребе мобилних корисника. Ово обезбеђује ограничену пропусност, утичући на брзину података и број корисника који се могу повезати на ову станицу.

Овде МИМО ступа и омогућава вам да истовремено користите два или више одашиљача и пријемника за размену података преко истог радио канала. Технологија је већ имплементирана у неким напредним 4Г мрежним станицама у облику 4 к 4 МИМО и тренутно се истражује од стране неколико оператора у Индији.

Шта је огроман МИМО и како утире пут за усвајање 5Г? (1)

Прототип масивног МИМО антенског система (фотографија: Натионал Инструментс)

Међутим, проширење поменутог концепта на близу 100 антена у једном низу на базној станици (станични торањ) је оно што ће формирати основу за предстојеће 5Г мреже. Повећање укупног броја антена доприноси већем броју предајника / пријемника на једном месту, што доводи до повећања могућих путања сигнала и бољих перформанси у погледу брзине преноса података и поузданости везе. Масивни МИМО може до четири пута побољшати брзине и неколико пута повећати капацитет мреже.

Збирка антенских система у Массиве МИМО мрежи не формира прецизне балонске греде које се виде у већини претходних и тренутних мрежних система. Уместо тога, ортогонална природа сигнала које емитује колекција антена формира појединачне греде, које се пружају једној или више мобилних станица (корисници) у тренутку. Пошто Массиве МИМО користи бројне сложене технологије, најједноставнији начин да се објасни функционисање његовог антенског система је дијаграм који се налази испод.

Шта је огроман МИМО и како утире пут за усвајање 5Г? (2)

Еволуција 4Г мреже у 5Г МАссиве МИМО мрежи (Слика љубазности: Митсубсхи)

То значи да омогућава операторима да опслужују већи скуп мобилних уређаја у одређеној области тако што ће примијенити Массиве МИМО технологију. Исто је даље скалабилно јер оператери могу додати још више антена тренутној поставци како би повећали могуће сигналне стазе и побољшали ефикасност без ометања постојећег спектра.

Предности Массиве МИМО преко Цуррент 4Г Нетворкс

Будући да се у Массиве МИМО (5Г) систему користи већи број улазних и излазних антена, то ће помоћи телеком оператерима да знатно побољшају покривеност и брзине преноса података. То ће бити могуће захваљујући високој спектралној и енергетској ефикасности, која се повећава због великог мултиплексирања, као и комбинације појачања антене. Ово су примарне предности Массиве МИМО (М-МИМО) антенских система над тренутним 4Г системима:

1. Побољшано покривање и веће брзине

Захваљујући употреби Массиве МИМО технологије, евентуално у комбинацији са вишим фреквенцијским спектрима, телекомуникационе компаније ће моћи да се побрину за потребе већег броја уређаја у будућности. Не само то, јачина сигнала у затвореном простору би била изузетно јака и била би изван табела.

Могућности формирања снопа Массиве МИМО система омогућит ће телеком операторима да брзо прошире покривеност великим брзинама и на рурална подручја . Директна линија вида добро ради на вишим фреквенцијама, тако да пружа још веће брзине.

Примарни циљ надоградње је и повећање брзине података, а стручњаци очекују минималне брзине од 1 Гбпс, достижући и до 10 Гбпс. Ово је већ доказано у неким експериментима са Гигабит ЛТЕ демонстрацијама које је кинески мрежни гигант ЗТЕ на ЦЕС-у показао раније ове године.

2. Ниски трошкови инфраструктуре и компоненти

Будући да већина глобалних телекомуникацијских гиганта непрекидно надограђује своју инфраструктуру тако да сада подржава 4Г мреже велике брзине (са пре-5Г брзинама), потпуна надоградња на 5Г би била глатка вожња. Постојећи 4Г системи већ употребљавају МИМО технике које треба да буду скалиране када се примијени увјерљива 5Г технологија.

Нови Массиве МИМО антенски системи неће имати само велики број антена, већ ће бити и скалабилни. Телекомуникационим гигантима ће бити лакше да додају нове антене овом систему да би додале постојеће брзине и корисничку базу. Такође, велики број антена ће резултирати формирањем робусне мреже, која неће бити погођена појединачним кваром у свом антенском систему.

3. Подршка за временски ограничене везе

Док Массиве МИМО-омогућене 5Г мреже пружају побољшану покривеност и брзину преноса података, смањује време потребно да сигнали путују између предајника и пријемника. Ово је познато као кашњење, а надолазеће 5Г мреже ће помоћи да се исти смањи да би се додатно олакшало коришћење ових мрежа за ВР / АР, само-вожњу и друге услуге контролисане АИ или МЛ .

Шта је огроман МИМО и како утире пут за усвајање 5Г? (3)

Изазови у масивној имплементацији МИМО антене

Иако су истраживачи експериментисали са тестовима Массиве МИМО антене у протеклих неколико година, системи који су дошли на тржиште још увијек имају мање антене него што телекомуникацијске компаније желе за појавом 5Г мрежа. То је због ограничења на која смо наишли у имплементацији технологије. Ево изазова са којима се суочава њихова широка примена:

1. Комплексност обраде сигнала

Ово је једна од најистакнутијих потешкоћа при постављању Массиве МИМО базних станица. Повећан број антена и фреквенција на појединачној локацији доводи до повећаних шанси интерференције . Ово питање се, међутим, може ријешити усвајањем ширег спектра и прецизне технологије без кварова која ће смањити сметње међу каналима. Иако ће велики број антена повећати комплексност, она чини мрежу још отпорнијом на кварове.

2. Доступност ограниченог спектра

Као што сте можда већ чули, дистрибуција фреквенцијског спектра контролише управно тијело, а телекомуникацијски оператери морају ставити понуде како би осигурали дио тог спектра.

Сада, основни проблем лежи у чињеници да је 3ГХз спектар који преовладава у садашњим временима већ претрпан због преоптерећења нових податковних веза. Показало се да је изазов користити милиметарске таласе више фреквенције (3 ГХз - 300 ГХз) за изградњу Массиве МИМО базних станица јер валови не продиру у чврсте материјале и апсорбују дрвеће или кишни облаци.

Шта је огроман МИМО и како утире пут за усвајање 5Г? (4)

Спектар фреквенције (љубазношћу слике: УТ Аустин)

Међутим, технолошки гиганти и телекомуникацијски оператери раде руку под руку да повећају добит сигнала тако што вишеструке антене (МИМО) концентрирају радио сигнале у уском усмјереном снопу без повећања њихове пријеносне снаге. Самсунг Р & Д и Хуавеи су окусили успех у експериментима, али ове уске греде су изузетно осетљиве на промене поравнања.

Континуирано истраживање и имплементација великих МИМО мрежа

Наведени мрежни систем није прототип већ је већ имплементиран у мањој мјери у постојећем 4Г сценарију. Хуавеи сарађује са локалним телеком оператерима као што су Цхина Мобиле и јапанска СофтБанк више од пар година како би комерцијално експериментисали са својим Массиве МИМО поставкама.

Након ригорозних експеримената, СофтБанк је сада проглашен самим телеком оператором који ће дебитовати на комерцијалној Массиве МИМО мрежи крајем 2016. године . Други оператери као што су Цхина Мобиле, Водафоне и Т-Мобиле почели су да користе ову технологију ограниченом броју својих корисника у њиховим земљама.

Ако је највеће питање које пријети на крају вашег ума, да ли ће наши тренутни паметни телефони бити компатибилни са овим Массиве МИМО мрежама? Затим, јасан одговор је углавном да . Велики број постојећих уређаја може искористити предности 4Г МИМО мрежа, пружајући гигабитне брзине без икаквих штета.

Прва имплементација 5Г-а у Индији

Док су бројни глобални телеком играчи, заједно са хардверским дивовима, већ експериментисали са Массиве МИМО на својим мрежама, Индија се недавно придружила и футуристичком погону 5Г са имплементацијом своје прве такве мреже.

Водећи телекомуникацијски гигант у земљи, Аиртел, објавио је наслове када је објавио да је постао тај који је постигао овај подвиг. Увођење првог индијског М-МИМО-а (технологија масивног вишеструког излаза с више улазних сигнала започета је са Бенгалуруром и Калкутом. Међутим, очекује се да ће се суђење проширити на друге дијелове земље у наредним мјесецима.

Аиртел је имплементирао нову 5Г технологију као дио свог програма за трансформацију мреже под називом Пројецт Леап . Очекује се да ће Массиве МИМО технологија побољшати постојећи мрежни капацитет седам пута док користи исти спектар који већ поседује. Вјерује да ће иста чак омогућити двоструко већу брзину у односу на постојећу 4Г имплементацију.

Поред тога, кинески мрежни гигант ЗТЕ је објавио да учествује у експериментима пре 5Г Массиве МИМО у сарадњи са широко познатим оператерима као што су Водафоне и Релианце Јио. Док је Хуавеи лице иза Аиртеловог распоређивања у земљи, како се наводи у званичној изјави.

Ако се посматра из перспективе тренутног стања телекомуникационе индустрије у Индији, ово је покушај да се ови телекомуникацијски гиганти задрже у земљи. Недавно су их пробудили изненађујући потрес њиховог најжешћег новог конкурента, тј. Релианце Јио, који је сада успио да их погази својим 4Г ЛТЕ мрежним покретањем у року од годину дана.

Очекивано широко распрострањено

Већина извештаја које су објавили мрежни гиганти, као што су Ерицссон или Нокиа, тренутно указују на то да ће 5Г мрежна технологија бити свједок напретка и доћи до маса до 2020. године . Ово није ригидан временски оквир, али је у складу са оперативним моделом индустрије, која види унапријеђену технологију која се дебитује у року од једне деценије.

Шта је огроман МИМО и како утире пут за усвајање 5Г? (5)

Слика љубазношћу: Сам цхурцхилл / Флицкр

Технологија 3Г мреже први пут је дебитована још у октобру 2001. године, док је 4Г ЛТЕ проширено усвајање након једне деценије око 2011. Дакле, могуће је нагађати да ће текући Масивни МИМО напори бити остварени до краја ове деценије. Може се видјети пре-5Г имплементација технологије, како на страни потрошача, тако и на крају оператора у наредних неколико година. Публика на Зимским олимпијским играма 2018. могла би бити прва која ће свједочити споменутој иновацији, након чега слиједи ФИФА Свјетско првенство 2018. године . Чак и произвођач чипова Куалцомм је изјавио да планира развити 5Г-компатибилне (гигабитне) уређаје дуж сличне временске линије.

Можда смо били сведоци продуженог увођења 4Г ЛТЕ услуга у Индији, што је још увек у процесу. Медјутим, телекомуникациони гиганти у земљи висе не зеле да заостају у трци за усвајањем најновијих технологија због надметања и консолидације унутар саме земље.

Масивни МИМО: Технолошка трка за усвајање 5Г

Птичја перспектива масивног МИМО развоја такође показује да Индија даље гради на својој трансформативној слици да је технолошка сила. Влада сада предузима потребне кораке за покретање еволуције ћелијске технологије.

Влада је већ успоставила форум на високом нивоу за процјену тренутног сценарија и одобрење акционих планова за правовремену имплементацију 5Г услуга. Издвојила је масиван корпус од 500 круна за потребе истраживања и развоја 5Г, што нас ставља на глобалну мапу, заједно са земљама које воде усвајање таквих технолошких достигнућа. Тренутно не постоји дефинисана "5Г" мрежа и ми ћемо морати бити у потрази за истим у наредним годинама.

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated: 06/20/2022

Views: 5317

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.