Шта је рачунар? »Његова дефиниција и значење 2022 (2022)

Компјутер је електронски систем састављен углавном од процесора (Централ Процессинг Унит), која је "мозак" од њега, а састоји се од микропроцесора направљен на чипу (који се састоји од комада силикона који садржи милионе електронских компоненти). Рачунар је способан да прими скуп налога и изврши их извршавањем сложених прорачуна или груписањем и корелацијом других врста информација. Овај уређај је познат и као рачунар или рачунар.

Шта је рачунар? »Његова дефиниција и значење 2022 (1)

Шта је рачунар

Преглед садржаја

Рачунар, чија етимологија потиче од латинског „цомпутаре“ (што значи рачунати, израчунавати, процењивати или процењивати), електронски је уређај који садржи више кола, путем којих испуњава упутства која му корисник одређује помоћу одређене функције. Ове смернице су познате као „унос“, а поступак се назива „програмирање“.

Програмер је задужен да рачунару пружи информације потребне за извршавање радњи у смислу израчунавања или анализе прорачуна, чији се резултати називају „излазни“. Унесене инструкције се израђују на формалном језику, што омогућава програмеру да назначи које физичко и логично понашање машина треба да има.

За обраду информација рачунар има централну процесну јединицу или ЦПУ за своју кратицу на енглеском језику, што је мозак рачунара, где су склопови и везе које га повезују са осталим уређајима који заједно, чине рачунар. Ови уређаји могу бити уређаји за улаз, складиштење и излаз.

Рачунар има могућност складиштења, примања или преноса информација које се у њему могу стварати или уређивати. Ради као дигитална архива информација и као канцеларија, јер има више програма који замењују функције других уређаја који би се могли наћи у једном.

Историја рачунара

Од почетка времена, човек је користио рудиментарне методе за извођење израчунавања сабирања и одузимања, што је довело до изума абака око 2.700 пне., Од стране кинеске и сумерске цивилизације.

Али, тек много година касније у историји, када је развијен напредак у знању и примени истих за прорачуне и прорачуне података. Отприлике 830. године нове ере, персијски математичар Муса ал-Јуарисми ( 780-850), створио је алгоритам, који представља скуп уређених правила која омогућавају решавање проблема или обављање активности, што је једна од основних основа тренутни распоред.

Израђене су машине сличне рачунарима, попут оне коју је 1822. године створио математичар и научник Цхарлес Баббаге (1791-1871), што је био први механизам за аутоматско рачунање. Касније, и развојем више механичких уређаја и другим открићима, достигнуте су генерације ових уређаја; у овим фазама је могуће посматрати какав је био временски след рачунара.

Рачунарске генерације

Шта је рачунар? »Његова дефиниција и значење 2022 (2)

Video: О ПОШТОВАЊУ ИКОНА

Генерације рачунара представљају фазе у еволуцији и промене настале у технологији ових машина, у које су уграђени најновији научни напредак и који су их учинили ефикаснијим. Према врсти извора постоји између пет и осам генерација. Овде ће се одвијати осам генерација еволуције рачунара:

1. Прва генерација рачунара (1940-1956)

У првој генерацији рачунара, направљена су велика открића за складиштење и слање информација, попут употребе електронских вентила, живих цеви чији су кристали, између осталих, одашиљали електронске сигнале, кључеве и ожичење.

Поред тога, покренуто је складиштење у бинарном облику, истискујући децимално складиштење; уграђен је штампач; појавио се први комерцијални рачунар; започета обрада података у реалном времену; и излаз на видео мониторима.

2. Друга генерација рачунара (1956-1964)

У овој генерацији транзистор замењује вентил коришћен у претходној; брзина њиховог рада се повећавала, а величина смањивала, па нису били потребни велики расхладни системи, као у првој генерацији.

За примарно складиштење коришћене су мреже магнетског језгра. Језик ЦОБОЛ развијен је као универзални програмски језик који се може користити на било ком рачунару, тако да се програми могу преносити са једног рачунара на други. Такође су развијени висококвалитетни видео монитори и уређаји за излаз звука.

Један од најважнијих помака било је стварање интегрисаног кола, који је створио амерички инжењер електротехнике и физичар Јацк Килби (1923-2005), а који је омогућио рачунарима да постигну невероватну брзину у рачунању својих операција.

3. Трећа генерација рачунара (1965-1971)

Интегрисани кругови су у средишту позорности, на шта су прилагођене хиљаде ситних електронских компоненти. Његова величина је даље смањена, одајући мање топлоте и енергетски ефикаснија.

У овој генерацији родио се термин софтвер, због чега су се појавиле специјализоване компаније. Интегрисани кругови су омогућили комбиновање апликација за различите намене, као што су пословне и математичке, с којима је била већа флексибилност у њиховим програмима, а стекли су могућност покретања истовремених програма (мултипрограмирање). Развио виртуелну меморију и сложене оперативне системе.

Video: KOLIKO KOŠTA MOJ KOMPJUTER?

Остварена је веза са телевизором и магнетним касетофоном; прилагодити трансформаторе наизменичне струје на једносмерну струју; пуњиве батерије са аутономијом од 5 сати; табеле и процесоре текста. Компатибилни програмски језици појавили су као основни, Фортран, Пасцал, Алгол, Ц, даље, између осталог.

Пред крај ове генерације, компанија ИНТЕЛ је развила микропроцесор, који је довео до микрорачунара и убрзања рачунарског технолошког напретка.

4. Четврта генерација рачунара (1972-1982)

Одликовао се у основи заменом меморија магнетних језгара силицијумским чиповима, поред интеграције више компоненти у њега, што је било могуће захваљујући минијатуризацији кола, што је довело до постојања личних рачунара или ПЦ (лични рачунар).

У овој генерацији су се у кратком периоду појавили бројни помаци:

 • Укључивање стандардизованог МС-ДОС (МицроСофт Диск Оператинг Систем) оперативног система.
 • Стварање ИЦЛСИ (Интеграл Цирцуит Ларге Сцале Интегратион), који је омогућио повећање броја компонената у истом колу (до 300.000 на истом чипу).
 • ЦПУ су достигли капацитете до 40 КБ, моћи да уграде 5''1 / 4 дискету од 360КБ и да приме још један сличан или чврсти диск до 10МБ
 • Појављује се дистрибуирана обрада.
 • Употреба кеш меморије.
 • Монитори вишег квалитета, што је омогућило покретање напреднијег графичког софтвера.
 • Појављују се 72-пинске меморије које су му омогућиле већу брзину обраде у поређењу са претходном 30-пинском меморијом.

5. Пета генерација рачунара (1983-1989)

Деценија осамдесетих служила је као основа за пету генерацију рачунара, што је био пројекат покренут у Јапану, који се, између осталог, одликовао развојем микроелектронике и софтвера, вештачке интелигенције, мултимедијалних система.

Медијум за складиштење информација почео је да се прави у магнето-оптичким уређајима, чији је капацитет премашио десетине Гигабајта. Појављује се ДВД (дигитални свестрани диск) који је омогућио чување видео записа и звука; а укупни капацитет складишта експоненцијално расте.

6. Шеста генерација рачунара (1990-1999)

Ову генерацију су други извори поделили на три, јер постоје они који тврде да постоји седма и осма генерација.

Развој и лансирање Интернета широм света заувек су променили облике комуникације човека, као и рада. У шестој генерацији створен је први СУПЕРЦОМ путер са паралелном обрадом, који може истовремено радити са више микропроцесора.

Video: Konstrakta ‘In Corpore Sano’ REACTION | Serbia Eurovision 2022 REACTION | | KONSTRAKTA REACTION

Рачунари ове генерације могу да препознају глас и слике и могу да комуницирају природним језиком и стекну способност доношења одлука у складу са учењем стеченим на основу стручних система и саме вештачке интелигенције. Потоњи има за циљ да рачунару пружи интелигенцију сличну људској, у којој је машина способна да решава проблеме без људске интервенције, користећи резоновање засновано на понашању које би човек имао у таквој ситуацији.

7. Седма генерација рачунара (2000-2016)

Сматра се да је шеста генерација завршена 1999. године, започињући седму појавом ЛЦД екрана, остављајући по страни катодне зраке и расељавајући оптичке чврсте дискове и ДВД-ове; ствара се капацитет за складиштење података који премашује 50 ГБ.

У овој генерацији рачунар замењује телевизијску и звучну опрему, јер интегришу функције које извршавају дистрибуцијом филмова, програма, музике и других ресурса путем Интернета. Познати столни рачунар замењује лаптоп рачунар. Касније, долазак паметних телефона или паметних телефона, паметних сатова, између осталих уређаја, омогућава кориснику да носи рачунар у џепу.

8. Осма генерација рачунара (од 2012. до данас)

Говори се о осмој генерацији коју карактерише постепено нестајање физичких и механичких уређаја. Основа његовог деловања су нанотехнологија и електромагнетни импулси, иако није масовно комерцијализована нити се навикла на тржиште.

Компјутерски делови

Рачунари се састоје од више елемената који га чине или који испуњавају функцију проширења његових функција. Према свом стању (физичком или виртуелном), они се деле на:

софтвер

То је нематеријални део рачунара и односи се на скуп програма преко којих се у њему могу извршавати задаци. Међу њима су, између осталих, оперативни системи, апликације, Интернет, игре.

Од горе поменутог, виталног софтвера за рад рачунарске опреме је оперативни систем, јер је попут свести рачунара и без којег би машина била бескорисна. То је оно са чиме ће корисник имати директан контакт и у зависности од врсте система, његов интерфејс ће бити другачији.

Хардвер

Односи се на опипљиви део рачунара: „његово тело“. Сваки хардвер ће зависити од своје врсте, јер ће столном рачунару бити потребни монитор, ЦПУ, тастатура, миш и његово ожичење да би функционисао најмање; играчком рачунару ће бити потребни други елементи; а лаптоп је рачунар целог тела, који ће требати само кабл за напајање.

Делови хардвера или елементи рачунара могу бити: матична плоча или матична плоча, тастатура, миш или миш, монитор, процесор, звучници, микрофон, слушалице или слушалице, ДВД уређај, штампач, џојстик, веб камера, између осталог.

Video: Deutsch lernen im Schlaf & Hören Lesen und Verstehen Niveau B2 - Alltag und Beruf 1/4 - (27)

Значај рачунара

Његове предности нису малобројне:

 • Еколошки је, јер је захваљујући дигитализацији информација могуће имати виртуелно безброј „писаних“ докумената, без употребе папира.
 • Његова брзина којом посао који би истраживачима могао потрајати годинама, захваљујући овим уређајима, може да се обави за неколико дана или недеља.
 • Такође омогућавају лако обављање пројектантских послова и планирање пројеката.
 • Комуникације, уз употребу унутрашњих мрежа и Интернета.
 • Решавање математичких и других задатака; Кроз њих човек може да се информише о локалној или светској ситуацији.
 • Помоћу различитих рачунарских програма различита професионална подручја могу се допуњавати и подржавати.
 • Они су у стању да произведу статистику са тачним подацима који су унети у њих.

Слике рачунара

Шта је рачунар? »Његова дефиниција и значење 2022 (3)

Шта је рачунар? »Његова дефиниција и значење 2022 (4)

Шта је рачунар? »Његова дефиниција и значење 2022 (5)

Шта је рачунар? »Његова дефиниција и значење 2022 (6)

Често постављана питања о рачунару

Шта је рачунар и чему служи?

То је електронска опрема која се користи за обављање сложених прорачуна или било ког задатка који је потребан људима, попут цртања планова, слања е-поште, писања чланка или слушања музике.

Које су функције рачунара?

Његова главна функција је обрада велике количине информација брзином и прецизношћу, а то чини прихватањем уноса података, обрадом, чувањем и израдом резултата.

Каква је историја рачунара резимирана?

Порекло прве рачунске машине потиче из абакуа пре хиљадама година, а са проласком векова, нови механички, електрични и електронски елементи били су повезани како би се интегрисао први рачунар у 20. веку, коме је Интегрисали су нове елементе који су му дали брзину, прецизност, нове функције и низ могућности у његове примене.

Ко је изумео рачунар?

Може се рећи да је његов важан претходник у 19. веку био математичар и научник Цхарлес Баббаге који је изумео први механички калкулатор; Али први програмабилни рачунар био је З1, електрични механички калкулатор, а изумео га је немачки инжењер Конрад Зусе (1910-1995).

Који су најбољи брендови рачунара?

Међу најбољим брендовима на тренутном тржишту могу се споменути: рачунари ХП, Аппле, Леново, Асус, Ацер, Тосхиба, Делл и Самсунг.

Videos

1. Сцрум вс В-Моделл-да ли је окретно управљање пројектим...
(Frank Lange TV)
2. The Nature of Timelines | NewEarthTeachings.com
(Brad Johnson New Earth Teachings)
3. Алгоритми 2
(Школа Рајак)
4. From Eagles To Phoenixes! (will blow your mind)
(Ministry Revealed)
5. Deutsch lernen im Schlaf & Hören Lesen und Verstehen Niveau B1 - 2/2 Teil 2 (37)
(Ratito)

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated: 06/07/2022

Views: 5277

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.