Шта учинити када се рачунар поквари? ▷➡ техноаналитичар (2022)

8 Мин. Читања

Многи људи не знају шта да раде када се рачунар поквари, то је знак да се нешто дешава и ако се убрзо не предузму потребне корективне мере, може доћи до веће, а понекад и неповратне штете. У овом посту ћете научити о овој аномалији и шта се може учинити да се она реши пре него што се деси нешто штетније.

Шта учинити када се рачунар поквари? ▷➡ техноаналитичар (1)

рачунари који се кваре

У више наврата овај непредвиђени догађај мора да вам се десио а да нисте знали шта да радите када се рачунар сруши, у већини случајева људи прибегавају принудном поновном покретању (притиском на тастер за ресетовање или дугме за напајање на неколико секунди) . секунди) да бисте наставили да га поново користите. Ово је ситуација која се често дешава, иако нам се не свиђа и има објашњење зашто се то дешава.

Нарочито код лаптопова, то се дешава зато што је њихов капацитет РАМ меморије мањи у односу на десктоп рачунаре, то је разлог зашто се када се користи лаптоп може приметити како лако опадају његове перформансе јер су то рачунари дизајнирани за лакшу употребу и за краће време.

Код десктоп рачунара то је нешто што се јавља из различитих разлога, недостатак РАМ меморије због инсталирања напреднијих програма, оштећене меморије, прегревање процесора или система за складиштење датотека на максималном капацитету. У случају лаптопа, то се дешава и када га користите дуже време, доживите ову ситуацију која ће вас навести да тражите шта да радите када се рачунар поквари.

Пошто је РАМ меморија типична грешка у рачунарима, знајући Дефиниција РАМ-а То ће вам помоћи много више него што мислите.

Који су симптоми заглављеног рачунара?

Да бисте знали шта да радите када се рачунар квари, потребно је идентификовати да је пао, а најчешћи случајеви су следећи:

  • Оперативни систем престаје да реагује, а чак је и показивач миша престао да се креће.
  • У неким случајевима се појављује екран са порукама о грешци и не дозвољава да се она елиминише.
  • Када се отвори рачунарски програм, он се руши и ништа друго се не дешава.

Постоје и друге ситуације, али ове три су оне које се најчешће дешавају.Ако вам се то деси, не треба да очајавате или мислите да је рачунар трајно оштећен. То је почетак нечега и морају се предузети корективне мере како би се избегла будућа штета.

Шта да радите ако имате рачунар који се закључава?

Као прва опција да знате шта да радите када се рачунар замрзне је да покренете Виндовс менаџер задатака, без сумње ће ово бити одлична помоћ. Понекад то не функционише јер се не могу сви откази поправити на овај начин, али много помаже.

Ако желите да приступите овој опцији, морате само да притиснете “Цтрл + Алт + Делете” на тастатури. Аутоматски, ако рачунар није закључан на општи начин, приказаће вам мени и следеће опције ће се појавити у њему: Блокирај, промени корисника, одјави се и менаџер задатака.

Шта учинити када се рачунар поквари? ▷➡ техноаналитичар (2)

Уђите у опцију „Таск Манагер“ и тамо ћете видети програме који су у том тренутку отворени, покушајте да их затворите да видите да ли рачунар реагује, да бисте затворили један од ових програма само ћете га изабрати и притиснути где пише „Завршни задатак“. Ако је рачунар и даље закључан, морате поново притиснути тастере „Цтрл + Алт + Делете“ и притиснути где пише да затворите сесију. Ово ће искључити рачунар.

Шта учинити када се рачунар поквари? ▷➡ техноаналитичар (3)

Опција брзог поновног покретања

Као последња опција, многи људи раде принудно ресетовање рачунара које се даје притиском на дугме за ово и ако га немају, искључују рачунар одговарајућим дугметом, али овај процес није баш здрав за рачунар будући да то чини нагли прекид њиховог рада који га може оштетити током времена ако то постане уобичајено. Ова техника је позната под називом „Брзо поновно покретање“.

Уклањање батерије (односи се само на лаптопове)

У том случају се препоручује да уклоните батерију из рачунара, за то морате прво да је искључите из напајања. Када га вратите и укључите, најсигурније је да ће се појавити екран који говори нешто о неочекиваном затварању и требало би да вам пружи опцију да активирате режим опоравка, извршите овај задатак да бисте избегли било какав конфликт програма и да све остаје као што је било и пре инцидента.

Да ли се овај квар на рачунару може спречити?

Постоје неки начини да избегнете ову незгодну ситуацију, али увек треба да имате на уму да је то нешто од чега ниједан рачунар није слободан. Имајући идеју о овим превенцијама, избегаваћете да тражите шта да радите када се рачунар поквари јер ће бити у бољим условима. Шта треба да урадите да бисте то спречили је следеће:

Извршите проверу вируса

Може бити случај да вирус саботира ваш рачунар. Проверите свој рачунар помоћу програма који имате за уклањање вируса и ако га немате, наставите да инсталирате антивирус на рачунар да бисте га увек заштитили.

Превентивна мера да вирус не оштети рачунар је да ако радите са УСБ уређајима или ЦД-овима, урадите преглед чим их убаците у њега помоћу антивируса, на тај начин ћете искључити да је ваш рачунар контаминиран и почиње да трпи процес који је познат као „Успоравање“.

Шта учинити када се рачунар поквари? ▷➡ техноаналитичар (4)

Да бисте помогли свом рачунару, имајте знања о Како инсталирати антивирус она би је веома волела, никада је не остављајте без заштите.

Немојте радити са рачунаром на местима где нема вентилације

У случају лаптопа, препоручљиво је да се не ради директно на столу, а ако се ради о десктопу, препоручљиво је да га поставите на место које није ограђено како би могао да има адекватну вентилацију. Када нема добре вентилације, сваки рачунар ће доживети пад у перформансама и то ће довести до тога да неко време остане без рада и можда нећете знати шта да радите када се рачунар сруши.

Ако желите да побољшате вентилацију вашег рачунара, постоје неки спољни вентилатори да би могли помоћи они који долазе из фабрике инсталирани на плочи било ког рачунара. У случају лаптопа, постоје одређене базе које имају вентилацију, само треба да повежете ову базу са рачунаром и поставите је на ту базу. То је најпрепоручљивија опција за људе који раде много сати са овом врстом рачунара.

Процените перформансе РАМ меморије

То је још једна опција коју треба узети у обзир да бисте избегли да дођете у ситуацију закључавања и да не знате шта да радите када се рачунар сруши. У случају десктоп рачунара, имајте на уму да ће њихов капацитет РАМ-а бити већи, али их ипак треба проверити да бисте били сигурни да су РАМ меморијске картице добре. Добро их је с времена на време уклонити и мало одржавати, брисањем оловке можете очистити њихове контакте.

Овај процес служи да се избегне акумулација статике која, када је претерана, на крају трајно оштећује сећања. Као додатна препорука да се избегне засићење РАМ меморије, немојте имати толико отворених прозора или апликација у исто време. Ако радите са многим тешким апликацијама или програмима, најбоља препорука коју треба имати на уму је да користите рачунар са минималним капацитетом РАМ-а од 4 ГБ и повећате отворе за вентилацију.

Шта учинити када се рачунар поквари? ▷➡ техноаналитичар (5)

Најчешћи узроци замрзавања рачунара

Испод су неки узроци који су прилично чести у време квара овог типа:

Кварови РАМ меморије

Ово је један од најчешћих узрока ових кварова. Његов квар карактерише чињеница да се плави екрани појављују тек када се систем покрене. У случају да је ово квар вашег рачунара, оно што треба да урадите је да замените своје модуле, они нису толико скупи и њихова замена је прилично једноставна. Можете користити апликацију под називом “Мемтест86+” која има сврху анализирања сваког меморијског модула и ако постоји било какав проблем, обавестиће вас о томе.

недостатак напајања

Ово се дешава због две ствари, краја корисног века извора напајања или када рачунар пролази кроз оно што је познато као „поновно напајање“, додају се одређене компоненте које захтевају много више енергије за његов рад што доводи до тога, извор је недостатак и рачунар се квари, у овом случају решење је инсталирање извора напајања већег капацитета.

Проблеми са топлотом коју емитује рачунар

Још један прилично чест узрок који нас може довести до тога да не знамо шта да радимо када се рачунар сруши је количина топлоте која је ускладиштена у њему. Не само да се то дешава на рачунарима, исто се дешава и са таблетима и сличним уређајима. Ако постоје проблеми са излазом топлоте, рачунар ће постати нестабилан и проузроковати замрзавање рачунара. Препоручује се да проверите да ли вентилатори раде и да замените оне који не раде.

кварови чврстог диска

Како се животни век чврстог диска ближи крају, чврсти диск почиње да се гаси понекад узрокујући замрзавање рачунара. У овом случају, једино одрживо решење је замена овог диска другим који је у добром стању.

Шта учинити када се рачунар поквари? ▷➡ техноаналитичар (6)

Недостатак картица за проширење

Ово је важна тачка, пошто су много пута рачунари дизајнирани да раде са одређеним капацитетима и како време пролази, инсталирају се одређени програми који ће захтевати више процесора, може се десити да су ове картице потребне да помогну рачунару, на графичком нивоу више од свега. Иако матичне плоче првобитно долазе са толеранцијом графике, можда ће бити потребан додатак већег капацитета.

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated: 04/26/2022

Views: 5283

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.