Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (2023)

Windows 11 presenterades under Microsofts stora evenemang den 24 juni. Operativsystemet har fått ett bekräftat lanseringsdatum till den 5 oktober och det finns många funktioner som rättfärdigar valet att gå upp en siffra från 10 till 11.

Om du vill uppleva det nya Fluent designspråket med mera kan den nya uppgraderingen också testas via Insider-kanalerna, redo för nedladdning och användning på maskiner som uppfyller minimikraven.

Det finns också en enorm omdesign av Microsoft Store så att Android-appar från Amazon App Store kan användas, vilket innebär att kan ladda ner TikTok och andra appar om du vill.

Det görs ständigt nya upptäckter på den uppdaterade Insider-versionen och baserat på vad Microsoft bekräftar tillsammans med andra leverantörer och användare, vi kommer att se till att uppdatera den här sidan med allt som har bekräftats hittills.

Det finns fortfarande viss förvirring (Öppnas i ny flik) om systemkraven för vad Windows 11 kräver av din dator, främst i förhållande till en komponent som heter TPM, men det verkar som att Microsoft undersöker detta då den slutgiltiga versionen närmar sig.

Medan du väntar på lanseringen i oktober så kan du läsa vidare för att ta reda på allt vi vet hittills om uppföljaren till Windows 10.

Några länkar i denna artikel hänvisar till artiklar på engelska. Vi arbetar kontinuerligt med att göra svenska versioner av dessa.

Snabba fakta

 • Vad är det? Windows 11 är uppföljaren till Windows 10
 • När släpps det? 5 oktober
 • Hur mycket kostar det? Det är gratis

Lanseringsdatum för Windows 11

Microsoft har bekräftat att Windows 11 lanseras den 5 oktober som en kostandsfri uppgradering, där tillgängliga enheter kommer få en notifikation.

Meddelanden i tidigare pressreleaser menade att Windows "skruvar upp det till 11 i oktober!"

Intel har nyligen gjort en referens till att Windows 11 är "oktober 2021-uppdateringen", vilket bara förstärker att datumet är 5 oktober.

Det finns redan bärbara datorer som kommer att lanseras med Windows 11, där företag som Huawei har ingått ett avtal med Microsoft för att kunna lansera nya laptops med den senaste uppgraderingen av Windows.

Företaget har också bekräftat att deras PC Health Check-verktyg kommer bli uppdaterat närmare lanseringen av Windows 11 så du kan se om din enhet har stöd för uppdateringen.

As perfect as 11.11 *would* be, we just couldn't wait any longer to make #Windows11 available. Get it October 5th, and read all about it now.August 31, 2021

See more

(Video) COMPLETE GUIDE INSTALL MONTEREY AND WINDOWS 11 ON MACBOOK PRO 15 INCH RETINA 2012

Det kommer också komma en årlig uppdatering (Öppnas i ny flik) för det nya operativsystemet, liknande hur Apple arbetar med macOS.

Microsoft har släppt ett verktyg som låter dig se om din stationära, eller bärbara, dator kommer att kunna köra Windows 11, men det visade sig att verktyget var felaktigt och gav felaktiga resultat för maskiner som inte skulle ha några

Ett annat verktyg har dock släppts som ger mycket tydligare detaljer om huruvida din PC är tillgänglig för uppdateringen.

Så laddar du ner Windows 11

Microsoft har uppdaterat sina Insider-builds (Öppnas i ny flik) av Windows 11 på utvecklarkanalen sedan presentationen, så om du vill testa uppdateringen så har vi en händig guide om hur du laddar ned Windows 11.

Uppdateringen är nu allmänt tillgänglig på betakanalen och visar flera förbättringar över hela brädet, däribland för Microsoft Store.

Innan du gör det bör du dock se till att din dator är registrerad för Microsofts Insider Program först och kolla att den uppfyller alla krav.

Var dock medveten om att det finns ett gäng buggar och problem i versionen just nu, så vi rekommenderar att du bara kör testversionen på en dator som inte är din huvudsakliga enhet.

Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (2)

Under tiden har leverantörer som Lenovo gett lite information till användare som har enheter som kör Windows 7 och senare, att det är en gratis uppdatering, men kommer samtidigt med en varning om problemen.

Det finns till och med ett alternativ att nedgradera till Windows 10 om du har problem med Windows 11. Detta är tillgängligt i de nuvarande Insider-versionerna, men du kan bara göra det inom tio dagar efter att du har uppgraderat din enhet, annars måste en helt ny installation göras för att kunna gå tillbaka till Windows 10.

Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (3)

Lägsta specifikationer

Det har diskuterats mycket om vilka enheter som kommer att vara kompatibla med Windows 11. Oavsett TPM-krav undrar andra helt enkelt om de kommer behöva uppgradera sin PC eller laptop.

(Video) Comparing Windows 11 vs Windows Server 2022

Microsoft har publicerat kraven för uppdateringen, men de kan komma att ändras i takt med att vi närmar oss släpp och företaget tagit emot feedback.

Denna feedback verkar ha gett resultat, eftersom Microsoft publicerade ett supportinlägg om hur du tar reda på om din dator har TPM 2.0 så att den kan uppgraderas till Windows 11.

Intel, AMD med flera arbetar med kompatibiliteten för Windows 11, för att försäkra sig att grafikkort och processorer ska vara kompatibla när uppgraderingen lanseras den 5 oktober

 • Processor:1 gigahertz (GHz) eller snabbare med minst två kärnor på en kompatibel 64-bitars processor eller SoC
 • RAM:4 GB
 • LAgring:64 GB
 • System Firmware:UEFI, Secure Boot
 • TPM:Trusted Platform Module 2.0
 • Grafikkort:DirectX 12 eller senare med WDDM 2.0-drivrutin
 • Skärm:720p, 8-bitar per färgkanal, minst 9 tum diagonalt
 • Internet-anslutning och Microsoft Account:Windows 11 Home kräver en aktiv internetanslutning och ett Microsoft-konto för att slutföra den första installationen av operativsystemet för första gången eller när du byter en enhet från Windows 11 Home i S-läge.

Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (4)

Hur mycket kostar Windows 11?

Windows 11 kommer att vara en gratis uppdatering för befintliga Windows-användare - du måste vara online för att ladda ner, installera och aktivera Home-versionen och du måste ha ett Microsoft-konto för att kunna installera det eller uppgradera befintliga versioner på datorer eller surfplattor.

Hittills har Microsoft släppt hårdvarukraven för Windows 11, men det råder förvirring om TPM (Trusted Platform Module) och om företaget pressar hårt för att överskrida minimigränsen för vilka enheter som kan uppdateras till den nya versionen.

Vi har en smidig förklaring som går djupare in på TPM, men hårdvaruleverantörerna kan fortfarande erbjuda nya maskiner med Windows 11 som inte behöver möta krav, även om det finns goda skäl för det.

Vilka funktioner har Windows 11?

Du får förbättringar över hela systemet med Windows 11 och Microsoft lovar att uppdateringarna ska vara 40% mindre. De nämner också att Windows11 ska vara "den säkraste versionen hittills" av operativsystemet.

Aktivitetsfältet är optimerat för pekskärmar och möss, och kallas numera för "the dock".

Om du är typen av användare som gör många saker samtidigt, har du många nya saker att se fram emot i Windows 11. Du kommer bland annat att snabbt kunna fästa fönster var du vill på skärmen, inte bara sida vid sida, med hjälp av en funktion som Microsoft kallar "snap layouts". Du kan placera flera fönster i kolumner, sektioner och mer, vilket innebär att du kan få en snabb översikt över innehållet på ett sätt som passar applikationerna.

Det finns även en väldigt förbättrad health check-app som du hittar i inställningarna, där Windows 11 kan rekommendera dig att sänka ljusstyrkan, ändra strömsparläge för batteriet och mycket mera.

Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (5)

En annan ny funktionalitet är så kallade snap groups, som låter dig återgå till en tidigare fönsterlayout från den nya "dockan" (det tidigare aktivitetsfältet). På detta sätt kan du till exempel gå tillbaka till din vanliga layout där fönster har sin fasta plats.

Det nya operativsystemet får också bättre stöd för fler skärmar. Om du exempelvis återansluter en extern bildskärm, kommer Windows 11 att komma ihåg de gamla positionerna för fönstren från när senast du använde den skärmen.

(Video) TPM 2.0 using Windows 11 and Windows 10

Det finns även en uppskattad installationstid i Windows Update, så du kan se om du bör vänta till senare under dagen för att uppdatera din PC.

Teams är nu integrerat i det nya dock-området, så att du snabbt och enkelt kan gå med i samtal, både på jobbet och med familjen. Det här är första antydan om att Skype kan försvinna från Windows.

Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (6)

Microsoft Store får äntligen en redesign och kommer nu att ha mycket bättre innehåll och det blir enklare att hitta exempelvis TV-serier du har köpt, bland annat genom att visa inköp på din TV. Applikationer som Disney+, Adobe Creative Cloud, Pintrest med mera finns redan i den nya Windows 11-butiken, redo att användas.

UWP-, PWA- och Win32-applikationer är alla tillgängliga i Microsoft Store, redo från start. . Om du använder din egen så kallade commerce engine (ett applikationslager som möjliggör köp och försäljning i programvara) kan utvecklare och utgivare nu behålla 100% av intäkterna de får via Microsoft Store.

Android-appar kan nu också användas i Windows 11 och kan hittas via Microsoft Store, via Amazon App Store - så nu är det alltså möjligt att ladda ner och installera exempelvis TikTok på kontorsdatorn eller surfplattan.

Vi misstänker att anledningen till att Amazon tillåter tillåter sin version av butiken istället för Google kan ha att göra med att .APK-filmnamnet kommer ersättas från augusti.

Den nya butiken öppnar möjligheter för andra applikationer att komma till Windows 11, till och med Apples iMessage, som kan följa iTunes och Safari.

Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (7)

Windows 11 får et nytt utseende

Fluent Design är det nya namnet för utseendet för Windows 11. Överlag så ser allting mycket mer modernt och fräscht ut, med rundade fönster och appar som Snipping Tool som får de största förbättringarna på flera år.

En av de största förändringarna att startmenyn har flyttat position och att den nu är mitt i det nya dock-systemet. Denna ska också vara "driven av molnet", med andra ord dynamiskt, och ändras därför beroende på vilken tid på dagen du trycker på den och vad du har arbetar med.

Om du använder dig av Insider Build så finns det redan sätt att anpassa startmenyn och aktivitetsfältet, inklusive att flytta ikonerna tillbaka till vänster.

Du kan välja mellan ett ljust och ett mörkt läge, och de avrundade fönsterkanterna och resten av ändringarna i det grafiska användargränssnittet ska finnas i varenda liten vrå i operativsystemet. Dessutom kan du välja från färgglada bakgrundsbilder.

Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (8)

(Video) UEFI Explained: Windows 10/11 and UEFI

Windows Widgets är tillbaka i Windows 11, och dessa kan nås från dockan. Microsoft utnyttjade chansen att skryta med AI för att visa upp olika widgets, som går det möjligt för widgets, precis som med startmenyn, att ändra sig beroende på vilka appar du använder och tidpunkt på dagen. Om du använder pekskärmar kan du dra dina widgets in från vänster sida av skärmen.

Det finns väldigt mycket att välja mellan, såsom väder, Bing-kartor och nyheter.

Dessa kommer även vara tillgängliga för tredje part, så du kan komma att se många widgets att välja från precis som på Apples iOS och iPadOS-system.

Många appar har fått en ny design för Windows 11, såsom Bilder, Snipping Tool och Paint, vilket gör att de överensstämmer med resten övriga Fluent Desgin.

Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (9)

Gaming på Windows 11

Gaming kommer ha ett mycket större fokus i Windows 11, där den frustrerande Windows 10 Xbox-appen har ersatts med en ny Game Pass-app som tillåter dig att köpa, hantera och ta bort spel och gör det enklare att få tillgång och ladda ned spel, från Doom Eternal till, snart iallafall, Halo Infinite.

Det finns även stöd för HDR på enheter som har stöd för det, vilket ger förbättrat ljus och kontrast för både gaming och att titta på media. Direct Storage implementeras också i Windows 11, vilket tillåter dig att spela dina spel ännu snabbare än tidigare.

Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (10)

Förbättrat gränssnitt för pekskärmar

Surfplatteläget har varit en av de svagare delarna av Windows sedan Windows 8. De nya surfplatte-funktionerna i Windows 11 kan vara en av de bästa delarna i det nya operativsystemet, speciellt eftersom företaget för närvarande planerar att lansera fler Surface-produkter. Med ett helt nytt operativsystem som körs på helt nya surfplattor kan Microsoft potentiellt på sikt erbjuda ett lockande totalpaket.

Vid evenemanget skröt Microsoft om större beröringsytor samt om enklare sätt att flytta omkring fönster och bättre roteringsoptimeringar, exempelvis i hur fönster omorganiseras, så att du inte tappar kollen på applikationerna du använde.

Gester som används med styrplattan för Surface-modellerna kommer också till pekskärmen. Haptisk feedback kommer också till Windows 11 när du använder en penna, för en bättre upplevelse när du ritar eller skissar.

Touch-tangentbordet har också uppdaterats och man får nu tillgång till ett mindre tangentbord (om man exempelvis bara vill använda tummen), med emojis lätt tillgängliga. Diktering och röstkommandon ska för övrigt också vara förbättrade.

(Video) Windows 11 Networking: Moving to Windows Settings

Windows 11: Allt vi vet hittills om det nya operativsystemet (11)

 • Här är de bästa laptops du kan köpa 2021

FAQs

Are there any major bugs with Windows 11? ›

Intel and Microsoft have found incompatibility issues with certain versions of drivers for Intel Smart Sound Technology (Intel SST) on Intel 11th Gen Core processors and Windows 11. Windows 11 devices with the affected Intel SST driver might receive an error with a blue screen.

Is Windows 11 called 21H2? ›

The original version of Windows 11 (also known as version 21H2 and codenamed "Sun Valley") was released in October 2021. It carries the build number 10.0.22000.

What are the negatives of upgrading to Windows 11? ›

The major con of Windows 11, though, is that you might not be able to run it. Even if you have a GPU capable of accelerating its brand-new desktop, the rest of your PC might not be up to the task. Microsoft reasons that you need great hardware to have great experiences.

Does Windows 11 remove anything? ›

Upgrading your system from Windows 10 to Windows 11 will not erase all your files. After the update is completed, you should have access to all user files that were previously available in Windows 10.

Is Windows 11 21H2 good? ›

Although Windows 11 has greatly improved since its release on October 5, 2022, it is still far from perfect. Windows 11 has much higher requirements and needs TPM 2.0 to run properly. Many older-generation processors that are capable of running it are not officially supported.

Is Windows 11 worth it 2022? ›

Dubbed the Windows 11 2022 Update (and referred to as version 22H2 on your PC), the free download has started rolling out to users in more than 190 countries, says Microsoft. It comes with several new features and improvements offered to those on laptops, desktops and tablets. Is it worth the upgrade? Absolutely.

Is Windows 11 stable now 2022? ›

Best answer: Yes, but you should proceed with caution as during the beginning, you may still come across bugs and unknown issues. UPDATED 1/18/2023: Windows 11 22H2 is a free upgrade for computers already running Windows 11 21H2 or Windows 10 that meet the minimum system requirements since September 20, 2022.

Can I uninstall Windows 11 and go back to 10? ›

Rollback to Windows 10 from Windows 11

Click on System. Click the Recovery page on the right side. Under the “Recovery options” section, click the Go back button. Select the reason for uninstalling Windows 11.

Is it worth switching to Windows 11 now? ›

Being the latest Windows version, Windows 11 is the best choice for most people. However, its new features also bring some limitations that complicate some upgrades, especially on older PCs.

Should i update to Windows 11 September 2022? ›

If you're a tablet or 2-in-1 owner, the Windows 11 2022 Update is a must-install. Microsoft has greatly improved the gestures in this update, allowing you to swipe up to access the Start menu or easily switch between apps with gestures.

Should you avoid Windows 11? ›

But if you're still hesitant, there's really no reason why you should upgrade to Windows 11 right away. As long as you're on Windows 10, you'll have access to many of Windows 11's key features (like Auto HDR and virtual desktops) as well as critical updates and security patches through 2025.

Are you forced to use Windows 11? ›

If you want to use Windows 11, you can choose to get it on your PC. If you want to continue to use Windows 10, you can choose to decline Windows 11 update. This will not influence your device. You should not worry about it.

Are there any Easter eggs in Windows 11? ›

Windows 11's Newly-Discovered Easter Egg

In the original post, the author tells people that you can spin the little cog that appears at the top-right of the Notepad app. All you need to do is right-click and it'll spin all by itself. Users pointed out that this same cog appears in other windows, such as Task Manager.

Does Windows 11 have God mode? ›

If you want to access those old Control Panel options, there's a feature often referred to as God Mode in Windows 11, which gives you quick access to over 200 settings in a very intuitive way.

How much better is Windows 11 than 10? ›

If your PC has less RAM and CPU power, then Windows 11 will definitely offer better performance as it focuses on the foreground apps and has fewer background processes consuming limited resources.

Does Windows 11 run slower than Windows 10? ›

Windows 11 is faster than Windows 10. However, some users is experiencing slow performance issue due to low disk storage or outdated drivers. Don't worry. It can be fixed easily.

What is the biggest difference in Windows 11? ›

A major difference between Windows 11 and Windows 10 is in its design. Windows 11 offers an interface that's more like a Mac, with pastel colors, rounded corners for all windows and a cleaner interface than its predecessor.

How long will Windows 11 be free? ›

The free upgrade offer does not have a specific end date for eligible systems. However, Microsoft reserves the right to eventually end support for the free offer. This end date will be no sooner than October 5, 2022.

Can you undo Windows 11 update? ›

Select the Start button, then select Settings > Update & Security > Windows Update > View update history > Uninstall updates.

Is Windows 11 worth it September? ›

Released on Sept. 20, the first big update to the operating system is now available for download on your laptop or desktop. You may be wondering, though, should you install the upgrade? With all the new security, productivity, accessibility and gaming features, the answer is likely yes.

What is the lifespan of Windows 11? ›

The Windows 11 End of Support Dates

The latest version of Windows 11 is version 22H2, released in October 2022. For the enterprise and education edition, Microsoft communicated October 2025 as the end date.

What is the most stable version of Windows 11? ›

Windows 11 Pro wins the race when it comes to security. It comes with a BitLocker, a feature that you can turn on and encrypt your hard disk.

Does Windows 11 have performance issues? ›

Some games and apps might experience lower than expected performance or stuttering on Windows 11, version 22H2,” said Microsoft at the time. “Affected games and apps are inadvertently enabling GPU performance debugging features not meant to be used by consumers.”

Does Windows 11 have built in virus? ›

Does Windows 11 have its own virus protection? Yes, both Windows 10 and 11 have a built-in anti-malware tool called Microsoft Defender. Yet, it's not as good at malware detection as the top antiviruses in the industry.

Should I stay away from Windows 11? ›

But if you're still hesitant, there's really no reason why you should upgrade to Windows 11 right away. As long as you're on Windows 10, you'll have access to many of Windows 11's key features (like Auto HDR and virtual desktops) as well as critical updates and security patches through 2025.

Will installing Windows 11 mess up my computer? ›

Problems after upgrading to Windows 11

If you don't meet the system requirements to run these features, you may find that your computer starts slower than before. Unresponsive hard drive: Windows 11 users have also found their screen stuck when moving between hard drives.

Why is Windows 11 so buggy and slow? ›

1. Why Is Windows 11 So Laggy? If you feel Windows 11 running slow or freezing, the reasons could come from low system storage or running too many programs at the same time.

Does Windows 11 have worse performance than Windows 10? ›

Windows 11 is snappier than Windows 10, but the differences are small in real-world use. The various optimizations in Windows 11 help it to run faster on weaker laptops, but you're not giving up a ton of performance with Windows 10.

Do I really need McAfee with Windows 11? ›

Using Microsoft's built-in antivirus software can protect your Windows devices from viruses and malware. But to really keep your network and all of your devices secure, it's good to rely on comprehensive protection like McAfee Total Protection.

Can Windows 11 be hacked? ›

Hackers can use Microsoft's Power Automate to push out ransomware and key loggers—if they get machine access first. To revist this article, visit My Profile, then View saved stories.

Is McAfee free with Windows 11? ›

McAfee has no free option.

Should i upgrade to Windows 11 September 2022? ›

You may be wondering, though, should you install the upgrade? With all the new security, productivity, accessibility and gaming features, the answer is likely yes. The operating system is fast approaching its first anniversary in early October.

Videos

1. Secured-core: Server 2022 / Windows 11 Technology What is it? How to implement.
(TechsavvyProductions)
2. IT Pros: Tech-Tips: Windows 10 features removed with Windows 11
(TechsavvyProductions)
3. Day 3: Troubleshooting Windows Applications: Process States
(TechsavvyProductions)
4. Deep-Cleaning a Viewer's DIRTY Gaming PC! - PCDC S2:E5
(Greg Salazar)
5. Windows 10 Maintenance Tasks
(Sele Training)
6. Windows 10/11 and Windows Servers: Architecture: Unlock troubleshooting secrets
(TechsavvyProductions)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated: 02/16/2023

Views: 6095

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.